Sudoku

Sudoku është një lojë që duket si një enigmë numerike. Stimulon arsyetimin logjik-matematik dhe mendimin strategjik. Në fillim mund të duket shumë e vështirë, por do të shihni që me pak praktikë, duke ditur strategjitë e duhura, çdo ditë do të jetë më e lehtë dhe më argëtuese.

Indeks()

  Sudoku: si të luash hap pas hapi

  Ju do të gjeni një shesh i madh që është i ndarë në disa sheshe të vegjël, dhe këto sheshe të vegjël janë grupuar në sheshe të mesme. Secili katror i mesëm ka 9 sheshe të vegjël brenda.

  Qëllimi i lojës është të plotësojë katrorët bosh me numra, në mënyrë që:

  • TĂ« gjitha linjat (horizontale) keni tĂ« gjithĂ« numrat nga 1 nĂ« 9, pa pĂ«rsĂ«ritur asnjĂ«.
  • TĂ« gjitha kolonat (vertikale) keni tĂ« gjithĂ« numrat nga 1 nĂ« 9, pa pĂ«rsĂ«ritur asnjĂ«.
  • TĂ« gjithĂ« sheshet e mesme ata i kanĂ« tĂ« gjithĂ« numrat nga 1 nĂ« 9, pa pĂ«rsĂ«ritur asnjĂ«.

  ÇfarĂ« Ă«shtĂ« Sudoku?

  Në japonishten e mirë, emri që të gjithë e dimë nuk është asgjë më shumë se thjeshtimi i frazës "suji wa dokushin ni kagiru", çfarë do të thotë "numrat duhet të jenë unikë"Dhe kjo i referohet një kalim kohe shumë të thjeshtë numerike me udhëzime shumë të thjeshta, qëllimi i të cilave është të plotësojë të gjitha kutitë boshe përmes një sekuence të rregullt numerike. Kjo kërkon logjikë dhe arsyetim për zgjidhjen.

  Histori Sudoku

  histori sudoku

   

  Pavarësisht nga emri i saj, sudoku nuk u krijua në Japoni, shpikja i atribuohet matematikanit zviceran Leonhard Euler. Në shekullin XVIII, krijoi atë që ai e quajti "sheshet latine", një lojë në të cilën shifrat duhet të shfaqen vetëm një herë në çdo rresht dhe në secilën kolonë. 9 rreshta dhe 9 kolona u bënë të njohura kur filloi të botohej në SH.B.A.. Në vitet 1970.

  Ishte aty brenda 1984, kur japonezët Maki Kaji u takua me lojën. Pas kthimit në atdheun e tij, Kaji përmirësoi lojën (Ai dha numrat e të dhënave, të cilat tashmë shfaqen në kuti, dhe krijoi shkallë të ndryshme vështirësie, e pagëzoi atë dhe e shndërroi atë në ethe midis bashkatdhetarëve të tij: sot Japonia ka më shumë se 600,000 revista të specializuara në Sudoku.

  Në Perëndim, bixhozi u çmend në 2005. Hapi i parë u hodh në 1997, kur Zelanda e Re Wayne Gould vizitoi Japoninë, mësoi për Sudoku dhe zhvilloi një program kompjuterik për lojën, të lëshuar në 2004. 8 muaj më parë, krijimet e tij të lojës filluan të botoheshin çdo ditë nga gazeta The Times, e cila u pasua shumë shpejt nga konkurrenca në të gjithë botën.

  Llojet e Sudokut

  llojet e sudokut

  Llojet e sudokut përveç asaj konvencionale:

  • Diagonale: PĂ«r tĂ« luajtur, duhet tĂ« ndiqni tĂ« njĂ«jtat rregulla si Sudoku tradicionale, domethĂ«nĂ«, plotĂ«soni tĂ« gjitha katrorĂ«t duke pĂ«rdorur numra nga 1 nĂ« 9, pa pĂ«rsĂ«ritje nĂ« vijat horizontale dhe vertikale. Aspekti mĂ« i spikatur i kĂ«tij enigma sudoku Ă«shtĂ« se, pĂ«rveç lidhjes sĂ« vijave vertikale dhe horizontale, duhet tĂ« bĂ«ni dy diagonale qendrore qĂ« formojnĂ« njĂ« X, me numra nga 1 nĂ« 9 dhe qĂ« ato tĂ« mos pĂ«rsĂ«riten mĂ«.
  • I parregullt: ka tĂ« njĂ«jtat rregulla si klasikja, pĂ«rveç qĂ« katrorĂ«t janĂ« tĂ« parregullt.
  • Kakuro: TĂ« luash kakuro nuk Ă«shtĂ« shumĂ« e vĂ«shtirĂ«, megjithĂ«se konsiderohet mĂ« e komplikuar se sudoku. Objektivi Ă«shtĂ« vendosja e numrave nga 1 nĂ« 9 nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« tillĂ« qĂ« ata tĂ« mos pĂ«rsĂ«riten nĂ« sekuencĂ«n e vijĂ«s dhe nĂ« sekuencĂ«n e kolonĂ«s, duke qenĂ« e nevojshme qĂ« shuma e numrave (horizontalisht ose vertikalisht) tĂ« jetĂ« e barabartĂ« me pikĂ«n pĂ«rkatĂ«se .
  • Vrases: Ă«shtĂ« njĂ« kombinim i Sudoku dhe Kakuro. Prandaj, ka zona tĂ« shĂ«nuara ku nuk mund tĂ« ketĂ« numra pĂ«rsĂ«ritĂ«s dhe shuma e tĂ« cilave duhet tĂ« japĂ« vlerĂ«n e treguar.
  • Megasudoku: duhet tĂ« bĂ«ni qĂ« shifrat 1 deri nĂ« 12 tĂ« shfaqen vetĂ«m njĂ« herĂ« nĂ« secilĂ«n rresht, kolonĂ« dhe katror. NgjashĂ«m me atĂ« tradicionalin por me tre numra tĂ« tjerĂ«.
  • Minisudoku: Ai ndryshon nga ai tradicional duke qenĂ« i pĂ«rbĂ«rĂ« nga njĂ« numĂ«r mĂ« i vogĂ«l sheshesh.
  • Multisudoku: PĂ«rbĂ«het nga disa enigma sudoku qĂ« sĂ« bashku pĂ«rbĂ«jnĂ« njĂ«.

  Këshilla për të zgjidhur një Sudoku

  sudoku giff

  Gjëja e parë që duhet të bëni për të filluar zgjidhjen e Sudoku është zgjidhni një format për ta drejtuar (rresht, kolonë ose katror). Nëse nuk zgjidhni vetëm një dhe përpiqeni të bëni gjithçka menjëherë, mund të përfundoni duke ngatërruar dhe ngatërruar gjithçka, gjë që do t'ju zgjasë shumë më gjatë në lojë.

  Thuaj, pĂ«r shembull, keni zgjedhur tĂ« filloni tĂ« zgjidhni me rreshta. Pastaj do tĂ« analizoni vijĂ«n e parĂ« horizontale dhe do tĂ« shihni se cilat numra janĂ« tashmĂ« nĂ« tĂ« dhe cilĂ«t mungojnĂ«. PlotĂ«soni katrorĂ«t bosh me numrat qĂ« mungojnĂ«, duke i kushtuar vĂ«mendje numrave nĂ« kolonĂ« pĂ«r t'u siguruar qĂ« ajo nuk pĂ«rsĂ«ritet.

  Pas zgjidhjes së linjës së parë, shkoni në vijën e dytë dhe përsëritni procesin. Shihni se çfarë numra keni tashmë dhe cilët mungojnë për të filluar të plotësoni. Nëse nuk e keni numrin 1 në rreshtin e dytë, shkoni në katrorin e parë bosh dhe shkruani 1. Pastaj shikoni kolonën për atë shesh. Nëse numri 1 ekziston tashmë në atë kolonë, hiqeni atë dhe shkruani 1 në një katror tjetër. Mos harroni të kontrolloni gjithmonë nëse nuk jeni duke përsëritur ndonjë numër që është tashmë në shesh.

  Ndiqni këtë ritëm deri në fund, dhe ju mund të ndërtoni lojën tuaj Sudoku. Në fund, bëhet më e vështirë të gjesh një vend që përshtatet me numrat pa e përsëritur atë, por gjithçka thjesht po përpiqet të ndryshojë numrat e vendeve për ta bërë më të lehtë.

   

  Sudoku: strategji

  Këtu janë disa këshilla dhe strategji të thjeshta për t'ju ndihmuar të zgjidhni një enigmë Sudoku.

  Me Markat

  Duke përdorur shenjat, mund të përdorni këto këshilla shumë të thjeshta (dhe madje të dukshme):

  Numër i vetëm

   

  Në çdo moment, shikoni nga afër lojën për qelizat që kanë vetëm një numër në shenja. Kjo tregon se ekziston vetëm një mundësi për atë qelizë.

  Vetëm numri i fshehur

  Shpesh duke parë nga afër, mund të gjesh një "vetëm numri i fshehur". Ky numër nuk shfaqet vetëm në shenja. Candidateshtë i vetmi kandidat i mundshëm në një rresht, kolonë ose rrjet 3x3, ai shfaqet vetëm në mes të numrave të tjerë. Shikoni imazhin në krah:

  Në këtë imazh, ju mund të shihni se numrat 1 dhe 8 shfaqen vetëm një herë në rrjetet e tyre përkatëse 3x3. Kjo tregon se ato domosdoshmërisht duhet të vendosen në ato pozicione.

  imazhi sudoku 2

  Çift beqar

  1. Nëse në çdo kohë i gjeni të njëjtat palë numrash vetëm në shenjat e një grupi (rresht, kolonë ose rrjet), kjo do të thotë që kjo çift duhet domosdoshmërisht të shfaqet në këto dy qeliza. Shihni imazhin më poshtë:

  Imazhi i Sudokut 4

  2. Në këtë imazh shohim se numrat 1 dhe 3 shfaqen vetëm në dy qeliza, kështu që ato duhet të përdoren në ato qeliza. Ne thjesht nuk e dimë se çfarë numri shkon në secilën qelizë. Sidoqoftë, ne e dimë që numrat 1 dhe 3 nuk mund të shfaqen në qelizat e tjera boshe. Prandaj, ne kemi vetëm një shans në secilin.

  Imazhi i Sudokut 4

  Pa etiketađŸ€“

  Për ata që nuk duan të përdorin marka, ne do të shpjegojmë një strategji shumë të thjeshtë dhe shumë të dobishme.

  Vijat e kryqëzuara

  Teknika e vijave të kryqëzuara është mundësisht gjëja e parë që njerëzit mësojnë kur luajnë Sudoku. Lojtarët mësojnë duke bërë, sepse është e thjeshtë dhe themelore.

  Në të, lojtari duhet të zgjedhë një numër (zakonisht atë që është më i pranishëm në lojë) dhe të tërheqë linja imagjinare në linjat dhe kolonat në të cilat është i pranishëm ai numër.

  Në shembullin vijues, zgjedhim numrin 9. Gjeni të gjitha vendet ku është i pranishëm dhe vizatojmë linjat imagjinare në vija dhe kolona për të treguar se numri 9 nuk mund të vendoset në ato pozicione. Pasi të jetë bërë kjo, ne shënojmë pozicionet e lira në të gjelbër.

  imazhi sudoku 5

  ShĂ«nim : ImportantshtĂ« e rĂ«ndĂ«sishme tĂ« theksohet se disa qeliza boshe, megjithĂ«se nuk u eleminuan nga linjat imagjinare, nuk u shĂ«nuan si tĂ« lira sepse kanĂ« numrin 9 nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n rrjet 3x3.

  Duke parë pozicionet e lira, mund të shohim se në rrjetin qendror 3x3 ekziston vetëm një pozicion i lirë për numrin 9, kështu që mund ta vendosim në atë pozicion.

  Pasi të jetë bërë kjo, ne përsërisim procesin e linjave imagjinare për numrin që sapo kemi vendosur. Kontrolloni rezultatin:

  imazhi sudoku 6

  Përsëri ne duhet të analizojmë pozicionet e lira në kërkim të një lëvizjeje të re. Siç mund ta shohim, në rrjetin e poshtëm qendror ekziston vetëm një pozicion i lirë. Atëherë mund të vendosim numrin 9 dhe të përsërisim procedurën e mësipërme.

  imazhi sudoku 7

  Këtë herë një pozicion i vetëm i lirë u shfaq në këndin e poshtëm të majtë, kështu që ne vendosëm një 9 në atë pozicion dhe vazhduam me strategjinë.

  imazhi sudoku 8

  Tani mund të shohim se kemi katër pozicione të lira për numrin 9, asnjë prej të cilave nuk është unik në rrjetin 3x3 në të cilin ndodhet. Prandaj, ne nuk dimë ku të vendosim 9 duke përdorur vetëm këtë strategji.

  Një mënyrë e mundshme është zgjidhni një numër të ri dhe përsëritni këtë strategji të përshkruar vetëm. Ju ndoshta do të jeni në gjendje të plotësoni shumicën e qelizave duke përdorur vetëm këtë strategji.

  Tani qĂ« keni disa strategji, argĂ«tohuni dhe ushtroni trurin tuaj duke luajtur Sudoku.🙂

  Rregullat e Sudokut

  Qëllimi i lojës

  Sudoku është një lojë që kërkon pak kohë dhe mendim, por pasi të dini rregullat, bëhet mjaft e lehtë për tu luajtur.

  Në përgjithësi Sudoku përbëhet nga një tryezë 9x9, e cila është e përbërë nga 9 rrjeta, që kanë Respektivisht 9 qeliza.

  Ideja kryesore e lojës është që lojtari duhet të mbushni tabelën me numra nga 1 në 9, pa ndonjë përsëritje të numrave në të njëjtën linjë ose rrjet.

  Nëse ndiqni të gjitha këto rregulla dhe arrini të plotësoni tabelën, atëherë loja fitohet!

  Strategjia e lojës

  Tavolina Sudoku ishin krijuar për të pasur një zgjidhje të vetme Dhe si e tillë, është normale që ne nuk e kuptojmë atë herën e parë.

  Për të njëjtën arsye, shumica e lojtarëve preferojnë të shkruajnë numrat me laps në mënyrë që ata të fshihen nëse kanë bërë një gabim.

  Rezervime

  Një sugjerim tjetër për t'u marrë parasysh është përdorimi i markave tregtare. Me marka, nënkuptojmë atë duke shkruar mundësitë e ndryshme brenda secilës qelizë. Kjo do të thotë, nëse një qelizë mund të ketë numrat 3 dhe 9, ideali është që të tregohen (në madhësi të vogël) të dy numrat dhe të zgjidhet pjesa tjetër e tabelës, derisa të arrihet numri që korrespondon me atë qelizë.

  Në disa versione të Sudoku, këto shenja të vogla janë përfshirë tashmë në tabelë, për të lehtësuar zgjidhjen e tyre. Në këto versione që tashmë përfshijnë shenja, ka disa truke që do t'ju ndihmojnë të zgjidhni zgjidhjen e enigmës:

  Numër i vetëm

  Kurdoherë që në një tryezë Sudoku (me shenja) gjen një numër vetëm në një qelizë, kjo është një sinjalizoni se ekziston vetëm një mundësi për të njëjtën qelizë, që është, ju duhet të thirrni atë numër menjëherë në qelizë.

  Vetëm numri i fshehur

  Sudoku ndonjëherë mund të jetë një lojë komplekse, por ka pak hile për të na ndihmuar të kuptojmë lojën. Për shembull, në lojërat ku ka marka, ne ndonjëherë gjejmë të ashtuquajturën "vetëm numri i fshehur".

  Ky numër nuk shfaqet vetëm në qelizë (shoqëruar me numra të tjerë), por është i vetmi kandidat i mundshëm në një rresht, kolonë ose rrjet 3x3.

  Kjo është, kur në një rrjet 3x3, për shembull, numri 3 shfaqet dhe nuk shfaqet në asnjë qelizë tjetër të këtij rrjeti, atëherë është një tregues që numri 3 i përket të njëjtës qelizë.

  Çift beqar

  Për sa kohë që i gjeni të njëjtën palë numrash vetëm në shenjat e një rrjeti 3x3, atëherë kjo do të thotë që kjo palë domosdoshmërisht duhet te jene te pranishme ne keto dy qeliza, e vetmja pyetje që lind këtu është se cila do të jetë në secilën prej tyre.

  Pa etiketa

  Nëse versioni juaj i Sudoku nuk vjen me nota ose nëse nuk doni të përdorni shenja, ekziston një strategji tjetër shumë e thjeshtë për t'ju ndihmuar të zotëroni këtë lojë.

  Vijat e kryqëzuara

  Teknika e vijave të kryqëzuara është përdorur gjerësisht, për shkak të thjeshtësisë së saj të madhe të përdorimit. Përbëhet në zgjidhni numrin që shfaqet më shpesh në tërë tabelën dhe vizatoni (me laps qe te mos ngaterrohet) linjat në rreshta dhe kolona me të cilat shoqërohet i njëjti numër.

  Pasi tĂ« kemi tĂ«rhequr tĂ« gjitha linjat, ne vazhdojmĂ« nĂ« fazĂ«n e shĂ«njimit tĂ« qelizave qĂ« nuk janĂ« tĂ« mbuluara nĂ« tĂ« njĂ«jtat linja. Pastaj, analizohet se cilat rrjeta 3x3 nuk kanĂ« numrin 9 dhe cilat kanĂ« hapĂ«sirĂ« ​​(jo tĂ« kryqĂ«zuar) pĂ«r ta vendosur atĂ«.

  Sapo të bëhet kjo, zgjidhni një numër tjetër dhe përsëritni të njëjtën strategji, derisa të mbushen të gjitha qelizat. Në fund, duhet të kontrolloni nëse ka numra përsëritës në të njëjtën linjë ose rrjet. Nëse nuk ka numra përsëritës, atëherë loja fitohet.

  Luaj kohën dhe vështirësinë

  Nuk ka kohë maksimale për secilën enigmë Sudoku, dhe secili lojtar mund të shijojë lojën për aq kohë sa dëshiron.

  Një lojë Sudoku mund të ndryshojë ndërmjet 5 dhe 45 minuta, por gjithçka varet nga përvoja e lojtarit dhe niveli i vështirësisë së lojës. Ta themi thjesht, sa më e vështirë të jetë loja, aq më shumë arsyetim nevojitet, kështu që loja do të zgjasë më shumë.

  Sa për vështirësinë, zakonisht është e qartë në titullin e faqes në internet ose revistës. Ka lojëra të lehta për fillestarët dhe shumë të vështira për lojtarët më me përvojë. Për ekspertët, nivelet më të vështira mund të jenë vërtet sfiduese, pasi nivelet fillojnë të duken shumë simetrike, në të cilat numrat duket se reflektohen. Prandaj, përveç arsyetimit themelor, gjithashtu ju duhet një strategji e caktuar.

  Dhe kështu artikulli përfundon. Urime! Tani ju e dini se si të luani Sudoku, ose të paktën keni njohuri të mjaftueshme për të zgjidhur këto enigma!

  Me shume lojera

  Lini një përgjigje

  Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  upload

  Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe, ju pranoni përdorimin e cookies. Më shumë informacion