Si të kuptojmë nëse dikush na spiunon nga mikrofoni (PC dhe smartphone)


Si të kuptojmë nëse dikush na spiunon nga mikrofoni (PC dhe smartphone)

 

Privatësia e mirë është bërë gjithnjë e më e vështirë për tu arritur, veçanërisht kur jemi të rrethuar nga pajisje elektronike të afta për të kapur në çdo kohë gjithçka që themi ose tingujt e emetuar nga ambienti në të cilin jetojmë ose punojmë. Nëse ne jemi veçanërisht të shqetësuar për privatësinë tonë dhe nuk duam të na dëgjojnë ose spiunojnë përmes mikrofonit të PC ose smartphone tonë, në këtë udhëzues ne do t'ju tregojmë si të dimë nëse dikush po na spiunon përmes një mikrofoni, duke kryer të gjitha kontrollet e nevojshme në PC-të tanë Windows 10, në Mac-et ose MacBook-et tona, në smartphone-et ose tabletët tanë Android dhe në iPhone / iPad.

Në fund të kontrollit Ne do të sigurojmë që të mos kemi asnjë aplikacion "spiun" ose aplikacion që përdor lejet e hyrjes në mikrofon pa miratimin tonë. (ose mbase ata morën pëlqimin tonë kur ne po nxitonim, duke përfituar nga sipërfaqësia jonë).

LEXONI EDHE: Mbroni kamerën dhe mikrofonin e kompjuterit tuaj për të mos u spiunuar

Indeks()

  Si të verifikoni përdorimin e mikrofonit

  Të gjithë kompjuterët dhe pajisjet elektronike moderne ofrojnë mundësi për të kontrolluar nëse dikush po na spiunon përmes mikrofonit: në gjendjen aktuale të punëve, është e vështirë të spiunosh mikrofonin pa ndërveprim minimal të përdoruesit (i cili duhet të instalojë një aplikacion ose të klikojë në një lidhje specifike për të filluar spiunimin) ose pa teknika shumë të përparuara të hakimit (të nevojshme për të anashkaluar kontrollet e kryera nga sistemet operative). E gjitha është e vlefshme derisa të flasim përgjimi mjedisorNë këto raste metodat për të spiunuar njerëzit janë shumë të ndryshme dhe përdoren nga policia me urdhër të gjyqësorit për të spiunuar të dyshuarit.

  Si të kontrolloni mikrofonin në Windows 10

  Në Windows 10 ne mund të kontrollojmë se cilat aplikacione dhe programe kanë qasje në mikrofonin e kamerës në internet ose (në mikrofona të tjerë të lidhur) duke hapur menunë Start në pjesën e poshtme të majtë, duke klikuar mbi konfiguriminduke shtypur në menu intimitet dhe hapjen e menusë mikrofon.

  Duke lëvizur në dritare mund të shohim lejet e hyrjes në mikrofon si për aplikacionet e shkarkuara nga Microsoft Store ashtu edhe për programet tradicionale; Në rastin e parë, mund të çaktivizojmë hyrjen në mikrofon thjesht duke çaktivizuar butonin pranë emrit të aplikacionit, ndërsa në rastin e programeve tradicionale do të duhet të hapim vetë programin dhe të ndryshojmë konfigurimin në lidhje me mikrofonin. Nëse duam merrni privatësinë maksimale dhe lini hyrjen në mikrofon vetëm për aplikacione "të sigurta", ne sugjerojmë që të çaktivizoni ndërprerësin pranë aplikacioneve të tepërta dhe çinstaloni programe të dyshimta ose origjinën e të cilëve nuk e dimë. Për të thelluar këtë aspekt, ne mund të lexojmë udhëzuesin tonë Si të hiqni programet manualisht pa gjurmë ose gabime (Windows).

  LEXONI EDHE: Spiunoni një PC dhe shikoni se si e përdorin të tjerët

  Si të kontrolloni mikrofonin në Mac

  Edhe në sistemin operativ të Mac dhe MacBooks, domethënë macOS, ne mund të kontrollojmë nëse dikush po na spiunon përmes mikrofonit direkt nga cilësimet. Për të vazhduar, ndezim Mac-in tonë, shtypim ikonën e Apple të kafshuar në pjesën e sipërme të majtë, hapim menunë Preferencat e sistemitklikoni ikonën Siguria dhe intimiteti, zgjidhni skedën intimitet dhe së fundmi le të shkojmë në menu mikrofon.

  Në dritare do të shohim të gjitha aplikacionet dhe programet që kanë kërkuar qasje në mikrofon. Nëse gjejmë një program ose aplikacion të cilit nuk e dimë origjinën ose që nuk duhet të jetë aty, ne mund të heqim shenjën e kontrollit pranë emrit të tij dhe, pasi të identifikohemi, gjithashtu mund të vazhdojmë ta çinstalojmë duke hapur aplikacionin. zbuluesduke klikuar në menunë aplikimet në anën e majtë, duke gjetur aplikacionin spiun dhe, duke klikuar me të djathtën, vazhdo me anulimin duke shtypur Kaloni në plehra.

  Si të kontrolloni mikrofonin në Android

  Telefonat inteligjentë dhe tabletët Android kanë tendencën të jenë pajisjet më të lehta për t'u spiunuar që prej asaj kohe sistemi operativ nuk është gjithmonë i azhurnuar Dhe, duke pasur parasysh përdorimin e tij të gjerë, jo të gjithë kontrollojnë me kujdes nëse aplikacionet e instaluara po spiunojnë mikrofonin. Për të kontrolluar aplikacionet që kanë leje për të hyrë në mikrofonin e pajisjes sonë, hapni aplikacionin konfiguriminle të shkojmë në menu Privatësia -> Menaxhimi i autorizimit ose në meny Siguria -> Lejet dhe në fund shtypni në menu mikrofon.

  Në ekranin që hapet, ne do të shohim të gjitha aplikacionet që kanë kërkuar qasje në mikrofon ose që kanë leje por nuk kanë "përfituar" ende. Nëse vërejmë ndonjë aplikacion të çuditshëm ose që nuk kujtojmë se e kemi instaluar, vazhdojmë duke hequr aktivizimin e mikrofonit (thjesht shtypni butonin pranë emrit të aplikacionit) dhe çinstaloni menjëherë aplikacionin e dyshimtë, për të shmangur aktivizimet e mëvonshme. Në këtë drejtim ne mund të lexojmë udhëzuesin tonë Çinstaloni plotësisht aplikacionet Android, madje të gjitha menjëherë.

  Nëse duam të kemi informacion vizual të aplikacioneve që hyjnë në mikrofon, edhe kur nuk po përdorim aplikacione që përdorin në mënyrë të qartë mikrofonin, sugjerojmë që të instaloni aplikacionin Access Dots falas, i cili siguron një vend të vogël të ndritshëm në këndin e sipërm të djathtë. sa herë që një aplikacion ose një proces i afrohet mikrofonit dhe kamerës.

  LEXONI EDHE: Kontrolloni / spiunoni në telefonin e dikujt tjetër (Android)

  Si të kontrolloni mikrofonin në iPhone / iPad

  Në iPhone dhe iPad, me ardhjen e iOS 14, është shtuar një reagim vizual për qasjen në kamerë ose mikrofon: në këto raste një pikë e vogël portokalli, e kuqe ose jeshile do të shfaqet në pjesën e sipërme të djathtë, kështu që menjëherë mund të dini nëse dikush po na spiunon përmes mikrofonit.

  Përveç këtij verifikimi të menjëhershëm, ne gjithmonë mund të kontrollojmë aplikacionet që hyjnë në mikrofon në pajisjet Apple duke hapur aplikacionin. konfigurimin, duke shtypur në menu intimitet, dhe personalisht duke verifikuar aplikacionet që hyjnë në mikrofon, duke çaktivizuar ato që nuk i njohim ose nuk i kemi instaluar kurrë. Për të rritur ndjeshëm privatësinë kur përdorni iPhone, ju ftojmë të lexoni udhëzuesin Cilësimet e privatësisë në iPhone do të aktivizohen për mbrojtje.

  LEXONI EDHE: Si të spiunoni në një iPhone

  Konkluzione

  Spiunimi në mikrofon është një nga objektivat kryesorë të hakerave, spiunëve ose detektivëve dhe për këtë arsye sistemet operative janë bërë shumë më selektive kur bëhet fjalë për dhënien e kësaj lejeje. Alwaysshtë gjithmonë më mirë të konsultoheni me menutë dhe aplikacionet e shikuara më sipër, për të ditur gjithmonë nëse dikush po na spiunon përmes një mikrofoni, mbase duke kapur informacione personale ose sekrete industriale.

  Nëse kemi frikë të kemi një aplikacion spiun në telefon, ne kërkojmë praninë e ndonjë prej aplikacioneve që shihet në udhëzuesit tanë. Aplikacionet më të mira për të spiunuar në celularët (Android dhe iPhone) mi Aplikacioni i agjentit sekret Android për të spiunuar, gjurmuar vendndodhjet, mesazhet dhe më shumë.

  Nëse, përkundrazi, kemi frikë se spiunimi i mikrofonave kryhet përmes viruseve Android, ju sugjerojmë të lexoni artikullin Zbuloni dhe hiqni softet spiun ose malware në Android.

   

  Lini një përgjigje

  Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  upload

  Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe, ju pranoni përdorimin e cookies. Më shumë informacion