Mashtrimet më të njohura në internet


Mashtrimet më të njohura në internet

 

Me zhvillimin teknologjik, nevojat tona gjithnjë e më shumë orientohen drejt përdorimit të vetë teknologjisë, nga rrjetet sociale në rrjetëzim, deri te blerja në internet e objekteve më të thjeshta të jetës së përditshme. Prandaj është e padobishme të theksohet se edhe mashtruesit kanë përsosur teknikat e tyre për të marrë përdoruesit e dobët në duart e tyre. Në fakt, mashtrimet në internet përfitojnë nga ndjeshmëria, frika dhe lakmia e përdoruesve të internet.

Në këtë artikull ne do të analizojmë mashtrimet më të përhapura dhe të përdorura në botën online.

LEXONI EDHE: Si të shmangni mashtrimet e padëshiruara dhe SMS

1. Premtime të ekzagjeruara:

viktimat joshen përmes frazave efektive si "puna perfekte vetem nje klik larg. Ne ju ndihmojmë ta merrni"OSE"Punoni nga shtëpia dhe fitoni dhjetë herë më shumë!".

Një nga më të njohurit, që tani po vazhdon Facebook për disa vite, është mashtrimi i Ray Ban Plotësoni me një imazh me çmimin e tij të volitshëm: në mënyrë absurde kjo mashtrim ka bërë dhe vazhdon të bëjë shumë viktima të cilët, të tërhequr nga çmimi prej 19,99 euro, janë të prirur të klikojnë në imazh. Në këto raste, viktima është shtyrë të besojë se duke dorëzuar një shumë parash ose kredencialet e tyre bankare, ata do të jenë në gjendje të marrin punën e përsosur pa përpjekje ose një produkt me një çmim të zbritur që, natyrisht, nuk do të mbërrijë kurrë.

2. Shërbimet e mbledhjes së borxheve:

Në këtë rast, viktima mendon se duke paguar një shumë parash ekuivalente me një përqindje të asaj që i detyrohet, një grup njerëzish do të kujdesen personalisht për të gjitha borxhet. Asgjë nuk mund të jetë më false, pasi viktima nuk do t'i shohë kurrë borxhet e tij të kënaqura, por përkundrazi, ai do ta gjejë veten në telashe edhe më të mëdha.

3. Puna nga shtëpia:

Rrjetet jo gjithmonë fshehin një mashtrim, por nuk është e pazakontë që njerëzit që ofrojnë punë nga shtëpia të mos jenë aq të sinqertë sa duken.

4. "Provojeni falas":

... dhe falas atëherë nuk është. Mekanizmi përcakton që mashtruesit premtojnë të përdorin një shërbim ose për një kohë, plotësisht falas, atëherë problemi do të jetë pamundësia që një subjekt të çabonohet nga sistemi në të cilin janë regjistruar, duke u detyruar të paguajnë për diçka. pra nuk ka interes.

5. "A keni nevojë për një kredi?":

Kjo është mashtrimi më klasik në të cilin shumë njerëz, shumë herë tashmë në borxhe, vazhdojnë të bien në mënyrë të pashlyeshme. Në të vërtetë, fjala "hua" është përdorur gabimisht si sinonim i "fajde"Në fakt, shpesh ndodh që ata që qëndrojnë pas këtyre ofertave të kërkojnë para për të hapur praktika dhe më pas të zhduken në ajër të hollë. Në rast nevoje për hua dhe financim, rekomandohet gjithmonë të kontaktoni institucione të njohura bankare.

6. Vjedhja e identitetit:

Për fat të keq shumë e thjeshtë për të aplikuar mashtrim dhe shumë e përhapur në epokën e rrjeteve sociale. Lehtësia e kapjes së identitetit të të tjerëve është vërtetuar tashmë, por gjëja më e keqe është se në shumicën e rasteve viktima e kupton atë shumë vonë. Në këtë kuptim, mashtrimet e kredive të kryera, në fakt, janë në rritje vjedhjet e identitetit- Mashtrimi përfshin vjedhjen e të dhënave personale dhe financiare dhe pastaj përdorimin e tyre për të aplikuar për hua ose për të blerë artikuj në internet; të gjitha në dëm të viktimave që mund të bëhen të vetëdijshëm për mashtrimin vetëm kur, për shembull, ata përpiqen të aplikojnë për një kredi, por refuzohen që të mos kenë paguar tarifat e aktivizuara nga mashtruesit. Prandaj, është e nevojshme të raportohet fakti tek autoritetet dhe të vazhdohet me kërkesën për të mohuar operacionin.

7. "Ju keni fituar 10.000 €!" ose "FALAS iPhone 10 vetëm për ju nëse klikoni këtu!":

Kush nuk ka parë asnjëherë dritare të ngjashme gjatë shfletimit të internetit? Ju duhet të mbani mend se kurrë nuk duhet të klikoni në këto oferta, pasi në rastet më të mira do të kontraktoheni me një virus ndërsa, në rastin më të keq, dikush mund të spiunojë PC tuaj në distancë, duke vjedhur të gjithë informacionin e nevojshëm për të hyrë, për shembull, për të llogaritë tuaja bankare. .

LEXONI EDHE: Çfarë të bëjmë nëse Interneti thotë "Urime, ju fituat"; si ta shmangni ose bllokoni atë

8. Telefononi në 800 ***** dhe mësoni kush është admiruesi juaj i fshehtë ":

... dhe sigurisht jo fansa; Kur telefononi këta numra, në fakt, tarifa e lidhjes vetëm mund të kushtojë shumë dhe shërbimet e pakërkuara gjithashtu mund të ngarkojnë shifra joproporcionale.

9. Shitjet në internet:

në këtë rast është gjithmonë mirë të besosh faqet zyrtare ed i autorizuar blini dhe shisni në Web. Në fakt, sa më e njohur dhe e njohur është një markë, aq më lehtë është të hasësh në faqe që vjedhin logon dhe informacionin e markës në fjalë, dhe më pas të shpërndash produkte të dëmtuar tek fatkeqët që janë në detyrë apo edhe produkti i blerë nuk është. asnjëherë nuk i është dorëzuar marrësit. Me të hyrë, faqja e internetit mund të ketë pamjen e origjinalit, por fakti që shumë mallra janë me 50% ulje duhet të tingëllojë një thirrje zgjimi për një mashtrim të mundshëm.

LEXONI EDHE: Si të blini në eBay duke shmangur mashtrimet

10. Mashtrimi me email i biznesit dhe mashtrimi i CEO:

janë disa nga llojet e reja të mashtrimit që prekin veçanërisht kompanitë, përmes të cilave kriminelët hyjnë në komunikimet e tyre tregtare me kompani të tjera, ose ato të menaxherëve të së njëjtës kompani dhe, me mesazhe të rreme, por të konsideruara të besueshme nga viktimat , devijoni shuma të mëdha në llogaritë kontrolluese në emër të mashtruesve.

LEXONI EDHE: Njohin email të rremë, mashtrues dhe jo-origjinal

11. Vishing:

lind nga bashkimi midis koncepteve të "zëri" mi "Mashtrimi i identitetit" dhe është një mashtrim që synon të ndërthurë njohuritë e të dhënave personale të përdoruesve me përdorimin e thirrjeve telefonike për t'i mashtruar ata.

Një njoftim arrin në telefonin celular ose në kutinë postare të viktimave, me sa duket nga institucioni i tyre i kreditit, duke raportuar transaksione të dyshimta në lidhje me llogarinë e tyre: përdoruesi i prekur nga klikimet paralajmëruese në adresën e internetit të një faqe të klonuar dhe në Kjo pikë merr një telefonatë, të bërë nga një numër i rremë pa pagesë, në të cilën mashtruesit pretendojnë të jenë punonjës banke që duan të ndalojnë vjedhjen ndërsa, pasi të merren kodet e hyrjes, ata autorizojnë transferime ose pagesa prapa shpinës së viktimës.

12. Mashtrimet bonus të lëvizjes:

la Ministria e Mjedisit denoncoi se si kanë ardhur së fundmi disa raporte, nga ata që synojnë të përfitojnë nga bonusi i lëvizshmërisë për ekzistencën e aplikacioneve të ndryshme që synojnë të mashtrojnë përdoruesit përmes emrave tërheqës si p.sh. "Kuponi i Lëvizjes 2020". Departamenti komunikon se si komunikohen procedurat për të kërkuar bonus përmes kanaleve zyrtare disa ditë para datës së dërgimit të aplikacioneve. Zbatimet mashtruese tashmë janë raportuar menjëherë tek autoritetet kompetente.

13. Ransomware:

Ransomware është një lloj mashtrimi në të cilin hakerat instalojnë malware në një kompjuter ose sistem kompjuterik që kufizon aksesin e viktimës në skedarët e tyre duke kërkuar një pagesë shpërblim, shpesh në formën e bitcoin, për ta anuluar atë. Kurthet e rreme të ransomware mund të jenë gjithashtu shumë të dëmshme: skenari më i keq mashtrimi i ransomware minon ndjenjën e sigurisë dhe privatësisë së një viktime, dhe në një variant të tmerrshëm, hakerat pretendojnë përmes postës elektronike se kanë hakuar një aparat fotografik ueb ndërsa viktima po shikonte një film. pornografia.

Shpallja e reklamimit të kamerëve, e mbështetur nga përsëritja e fjalëkalimit të përdoruesit në email, është një mjet shantazhi: ose ju na dërgoni bitcoin ose ne ua dërgojmë videon të gjitha kontakteve tuaja. Në realitet, ky është manipulim i pastër: mashtruesit nuk kanë skedarë video dhe as nuk kanë sulmuar informacionin tuaj, pasi fjalëkalimi që ata pretendojnë të kenë është mbledhur thjesht nga bazat e të dhënave në dispozicion të publikut të fjalëkalimeve dhe postave elektronike të rrjedhura.

Indeks()

  Si të mbroheni

  Përveç se gjithmonë janë vigjilentë, ekspertët rekomandojnë sa vijon:

  • përpara se të futni detajet e kartës suaj të kreditit në një sit, duhet ta verifikoni atë siguri;
  • Mund dërgoni kodet e tyre të hyrjes në llogarinë e kontrollit - bankat, në fakt, për shembull, kurrë nuk kërkojnë kredencialet e hyrjes së bankave në shtëpi me email ose telefon;
  • kam Kujdes kur kërkohet dërgimi i kopjeve të dokumenteve;
  • Mos e shkarkoni Mund bashkëngjitje që mbërrijnë përmes postës elektronike ose mesazhit me tekst nëse nuk jeni i sigurtidentitet nga dërguesi;
  • për çdo lloj dyshimi apo problemi gjithmonë kontaktoni autoritetet kompetente.

  Kësaj i shtojmë edhe mundësinë e përdorimit të një programi Anti-Ransomware kundër virusit Ransom ose Crypto

  LEXONI EDHE: Uebfaqe mashtruese me mashtrime në internet

   

  Lini një përgjigje

  Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  upload

  Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe, ju pranoni përdorimin e cookies. Më shumë informacion