Mandalas

Mandalas Ato janë modele që magjepsin shumë njerëz dhe sjellin vërtet përfitime në mendje. Para së gjithash, është e nevojshme të dini se krijimi i vizatimeve në formën e një rrethi është diçka shumë e vjetër.

Regjistrimet e para tĂ« mandalasĂ« datojnĂ« nga shekulli i XNUMX-tĂ«, nĂ« rajonin e Tibetit. Duke u pĂ«rhapur edhe nĂ« disa vende tĂ« tjera tĂ« Lindjes, si India, Kina dhe madje edhe nĂ« Japoni. NĂ« tĂ« gjitha vendet fjala mandala Ă«shtĂ« a shprehje qĂ« rrjedh nga sanskritishtja , qĂ« do tĂ« thotĂ« rreth. Ato pĂ«rdoren zakonisht nĂ« ritualet fetare ose si njĂ« formĂ« pĂ«rqendrimi gjatĂ« meditimit.

NĂ« kĂ«tĂ« artikull, ju do tĂ« mĂ«soni mĂ« shumĂ« rreth historisĂ« sĂ« kĂ«tij arti antik qĂ« vazhdon deri mĂ« sot dhe do tĂ« zbuloni se cilat janĂ« pĂ«rfitimet pĂ«r trupin dhe mendjen. Gjithashtu sepse Ă«shtĂ« mjaft e zakonshme tĂ« gjesh libra para ngjyrosje dhe tatuazhe qĂ« pĂ«rfaqĂ«sojnĂ« llojet mĂ« tĂ« larmishme tĂ« mandalĂ«s.

Indeks()

  ÇfarĂ« janĂ« mandalat?

  mandalat e origjines

  Mandala është një fjalë nga gjuha sanskrite, e cila konsiderohet gjuhë e vdekur dhe do të thotë rreth. Sidoqoftë, edhe sot, Sanskritishtja konsiderohet si një nga 23 gjuhët zyrtare të Indisë, për shkak të rëndësisë së saj për Hinduizmin dhe Budizmin.

  KĂ«shtu, mandalasĂ« janĂ« modelet e forma gjeometrike koncentrike . Kjo Ă«shtĂ«, ato zhvillohen nga e njĂ«jta qendĂ«r. Nga fillimi, vizatimet quhen Yantras , e cila Ă«shtĂ« njĂ« fjalĂ« e prejardhur nga gjuhĂ«t qĂ« fliten nĂ« gadishullin Hindustani pĂ«r instrument. Kjo Ă«shtĂ«, mandalas ato janĂ« njĂ« mjet pĂ«r tĂ« arritur njĂ« qĂ«llim tĂ« caktuar dhe jo vetĂ« qĂ«llimin. 

  Ky ndryshim objektiv synon sipas secilës prej kulturave ku ato vërehen. Në shumicën e tyre, mandalasët shërbejnë si një formë përqendrimi për meditim. Duke qenë jo vetëm përqendrimi në forma, por ndërtimi i vizatimit me rëndësi të madhe.

  Format mund tĂ« krijohen me materiale tĂ« ndryshme, por ato janĂ« gjithmonĂ« jashtĂ«zakonisht tĂ« gjalla. MĂ«nyra mĂ« e zakonshme pĂ«r tĂ« krijuar mandala Ă«shtĂ« pĂ«rmes tĂ« bojĂ«rave me ngjyra nĂ« letĂ«r ose kanavacĂ«. SidoqoftĂ«, disa tempuj budistĂ« mbajnĂ« traditĂ«n e bĂ«rjes sĂ« mandalas me hekur ose dru.

  Ekziston njĂ« metodĂ« tjetĂ«r pĂ«r tĂ« krijuar mandala edhe mĂ« tĂ« veçanta, e cila bĂ«het nga murgjit budistĂ« nĂ« disa tempuj nĂ«pĂ«r botĂ«. NĂ« kĂ«to tempuj, murgjit kanĂ« studiuar artin e krijimit tĂ« mandalas me rĂ«rĂ« me ngjyrĂ« gjatĂ« viteveVizatimi mund tĂ« zgjasĂ« me orĂ« ose ditĂ«, dhe kur vizatimi tĂ« mbarojĂ«, ai menjĂ«herĂ« shkatĂ«rrohet. VetĂ«m atĂ«herĂ« materiali i pĂ«rdorur hidhet nĂ« njĂ« lumĂ«. Ky art shĂ«rben pĂ«r tĂ« pĂ«rfaqĂ«suar se gjithçka nĂ« jetĂ« Ă«shtĂ« kalimtare.

  Ku dhe kur u krijuan ato?

  Mandalas

  Regjistrimet e para tĂ« krijimit tĂ« mandalĂ«s datojnĂ« qĂ« nga Shekulli i XNUMX-tĂ«, nĂ« rajonin ku ndodhet Tibeti . QĂ« nga fillimi, vizatimet u pĂ«rdorĂ«n nĂ« fenĂ« Budiste si njĂ« formĂ« pĂ«rqendrimi dhe ndihme nĂ« meditim.

  Në të njëjtën periudhë mandalasë u gjetën gjithashtu në rajonet e Indisë, Kinës dhe më vonë në Japoni, si të tilla, jo vetëm në Budizëm, por edhe në Hinduizëm dhe madje edhe në Taoizëm, ku simbolet e yin dhe yang konsiderohen mandala .

  SidoqoftĂ«, tĂ« gjitha fetĂ« i trajtojnĂ« fotografitĂ« si diçka i shenjte , i cili shpesh pĂ«rfaqĂ«son rrethin e jetĂ«s. NĂ« disa aspekte tĂ« Budizmit, mandalasĂ« pĂ«rfaqĂ«sohen si pallatet e hyjnive dhe pĂ«r kĂ«tĂ« arsye janĂ« tĂ« shenjta.

  SidoqoftĂ«, megjithĂ«se regjistrat e parĂ« zyrtarĂ« erdhĂ«n nga Lindja, u zbulua se vendasit e kontinentit Amerikan gjithashtu pĂ«rdorĂ«n forma gjeometrike koncentrike nĂ« rituale. Sidomos nĂ« kultet qĂ« lidhen me shĂ«rimin. Midis shekujve XNUMX dhe XNUMX, kisha filloi tĂ« pĂ«rdorte vizatime nĂ« arte tĂ« shenjta dhe xham tĂ« njomur nĂ« i rĂ«ndĂ«sishĂ«m edificios .

  Në të njëjtën periudhë, u përhap ideja e alkimisë, ku qindra shkencëtarë po studionin mënyrat për të transformuar materialet. Mandalasë u përfshinë gjithashtu në këtë, pasi që vizatimet shfaqen në disa tekste hermetike të shkruara në atë kohë. Kështu, dihet që qenia njerëzore gjithmonë ka pasur një magjepsje të caktuar për mënyrën në të cilën ndërtohen vizatimet, e cila vazhdon edhe sot e kësaj dite.

  ÇfarĂ« Ă«shtĂ« kuptimi?

  origjina mandalas

  Siç Ă«shtĂ« thĂ«nĂ« tashmĂ«, pĂ«rkthimi fjalĂ« pĂ«r fjalĂ« i fjalĂ«s mandala nga gjuha sanskrite Ă«shtĂ« njĂ« rreth. Ky rreth Ă«shtĂ« pĂ«rdorur pĂ«r shekuj si pĂ«rfaqĂ«simi i kalimit tĂ« jetĂ«s apo edhe pallatet e hyjnive qĂ« duhen adhuruar. SidoqoftĂ«, kjo mund tĂ« ndryshojĂ« nga kultura nĂ« kulturĂ«.

  Për shembull, në hinduizëm mandalasë përdoren për të përfaqësuar jetën sipas skemave të universit. Këtu, ato përfaqësojnë integrimin dhe harmoninë në gjithçka që duhet bërë.

  NĂ« BudizĂ«m, ata janĂ« tĂ« fuqishĂ«m instrumente meditimi pasi ato kanĂ« aftĂ«sinĂ« tĂ« tĂ«rheqin vĂ«mendjen pĂ«r format dhe ngjyrat e tyre. NĂ« fe ato ende mund tĂ« pĂ«rdoren pĂ«r tĂ« pĂ«rfaqĂ«suar shkurtĂ«sinĂ« e jetĂ«s, kur ato pĂ«rgatiten me rĂ«rĂ« dhe banesat e perĂ«ndive.

  Në kulturën Taoiste, filozofia e yin yang përdor përfaqësimin e vet të mandalës. Këtu, bashkimi i dy simboleve formon një tërësi dhe përfaqëson ekuilibrin që duhet të ruhet në të gjitha aspektet e jetës. Në qytetet para kolonizimit, megjithatë, ka indikacione se vizatimet janë përdorur në ceremonitë e shërimit.

  Cilat lloje të mandalës ekzistojnë?

  Siç është përmendur tashmë, materiale të ndryshme mund të përdoren për ndërtimin e mandalas. Në këtë mënyrë, secili përfaqëson diçka të ndryshme, siç është shëndeti ose mirëqenia e një personi, kur përdoret si një dhuratë për dikë. Kontrolloni këtu llojet kryesore të mandalas dhe për çfarë shërbejnë ato.

  Mandala rëre

  Mandala Sand

  Mandalat e rërës janë një traditë midis murgjve tibetianë. Në këtë art, vizatimet bëhen në tokë me rërë me ngjyrë dhe është diçka tradicionale në kulturën budiste.

  Para se të fillojnë të krijojnë mandala rëre, murgjit kanë studiuar teknikat për vite me radhë dhe bëjnë meditim ditë më parë për t'u përgatitur. Puna zakonisht kërkon orë për t'u përgatitur dhe në fund gjithçka hidhet në lumë ose në një burim tjetër të ujit të rrjedhshëm.

  Ideja Ă«shtĂ« tĂ« pĂ«rfaqĂ«sojmĂ« shkurtĂ«sia e tĂ« gjitha aspekteve tĂ« jetĂ«s , pasi gjithçka do tĂ« mbarojĂ« pĂ«r njĂ« orĂ«. NĂ« kĂ«tĂ« kuptim, ato gjithashtu pĂ«rfaqĂ«sojnĂ« njĂ« tĂ« re fillimi pasi Ă«shtĂ« gjithmonĂ« e mundur tĂ« krijohet njĂ« dizajn i ri i rĂ«rĂ«s.

  Mandala prej druri

  Druri Mandala

  NjĂ« shembull tjetĂ«r i traditĂ«s budiste janĂ« mandalasĂ« tĂ« bĂ«ra me materiale tĂ« tilla si druri ose hekuri. KĂ«tu ato mund tĂ« marrin forma tre-dimensionale dhe zakonisht pĂ«rdoren si pĂ«rfaqĂ«simi i shtĂ«pisĂ« sĂ« ndonjĂ« hyjnie.

  Ato përdoren gjerësisht edhe si dhurata. Në këtë kuptim, procesi drejtohet nga tradita dhe rituale të ndryshme, që do të thotë vullnet i mirë, pasi është mirë të marrësh një mandala si dhuratë nga dikush.

  Mandala boje

  ngjyrosje mandala

   

  NĂ« traditĂ«n hindu Ă«shtĂ« mjaft e zakonshme tĂ« gjesh mandala tĂ« pikturuara nĂ« tempuj tĂ« ndryshĂ«m dhe vende tĂ« tjera tĂ« shenjta. Ngjyra tĂ« ndritshme pĂ«rdoren nĂ« kĂ«to teknika, tĂ« cilat shpesh pĂ«rdoren pĂ«rfaqĂ«sojnĂ« tĂ« ndryshme chakras tĂ« trupit njerĂ«zore NĂ« traditĂ«n hindu ato janĂ« si qendra energjetike, tĂ« cilat pĂ«rhapen nĂ« tĂ« gjithĂ« trupin e njeriut.

  Në këtë mënyrë, ngjyra e ngjyrave të përdorura në vizatime do të ishte një mënyrë për të ristrukturuar këto chakra dhe për të lejuar një qarkullim më të mirë të energjisë. Duke siguruar kështu një përmirësim në kuptimin shpirtëror dhe fizik të jetës.

  Si të vizatoni një mandala në shtëpi?

  vizatoni mandala në shtëpi

  Murgjit studiojnë për vite me radhë për të krijuar mandala me ngjyra të ndërlikuara. Sidoqoftë, me pak praktikë është e mundur të përvetësohen përfitimet e këtij arti, pa aq shumë punë. Për ta bërë këtë, mund të vizatoni format tuaja duke ndjekur disa këshilla të thjeshta dhe madje video në YouTube.

  Para sĂ« gjithash, duhet tĂ« vizatoni njĂ« rreth nĂ« njĂ« fletĂ« letre, pasi mandala fjalĂ« pĂ«r fjalĂ« do tĂ« thotĂ« "rreth". Duhet tĂ« keni kujdes qĂ« vizatimi tĂ« jetĂ« sa mĂ« i pĂ«rsosur ', pĂ«r kĂ«tĂ« mund tĂ« pĂ«rdorni a busull ose njĂ« pjatĂ«. VetĂ«m atĂ«herĂ« do tĂ« jetĂ« e mundur tĂ« merret njĂ« rezultat i mirĂ« pĂ«rfundimtar.

  Gjurmoni rrethin, duhet të gjeni mesin dhe të vizatoni një vijë. Pastaj vizatoni një vijë tjetër të drejtë dhe vazhdoni ta bëni këtë derisa të gjeni mjaft. Ky është modeli bazë për të gjitha mandalas që dëshironi të krijoni. Nga atje, thjesht përdorni imagjinatën tuaj dhe shtoni harqe, lule, forma gjeometrike, dhe madje edhe fjalë.

  Por mos harroni, ato duhet të kenë një kuptim personal për ju dhe ju duhet t'i përkushtoheni plotësisht këtij produksioni. Kur vizatimi të përfundojë, thjesht ngjyroseni, duke përdorur ngjyra të ndritshme dhe të gjalla.

  Mandalasë për të ngjyrosur

  Mandalas janë bërë një hit në të gjithë botën. Prandaj, ka disa mundësi për vizatime të gatshme dhe libra për t'u ngjyrosur. Kjo bën që shumë njerëz të zgjedhin ta bëjnë këtë kur përpiqen të gjejnë një arratisje nga problemet e përditshme. Nëse nuk keni kohë ose aftësi për të krijuar mandalat tuaja, këtu janë disa vizatime që mund t'i shtypni dhe t'i pikturoni në shtëpi. Kontrolloni

  A ka vërtet përfitime nga dizajnimi i mandalas?

  Po, mandalasĂ« janĂ« pĂ«rdorur me shekuj si njĂ« mĂ«nyrĂ« pĂ«r tĂ« pĂ«rmirĂ«suar pĂ«rqendrimin dhe ato kanĂ« pĂ«rfitime reale. Me kĂ«tĂ«, pikturimi i fotove mund tĂ« ndihmojĂ« nĂ« zvogĂ«limin e ankthi dhe stresi . Duke kontribuar kĂ«shtu nĂ« pĂ«rmirĂ«simin e cilĂ«sisĂ« sĂ« jetĂ«s.

  Një pikë tjetër pozitive në lidhje me mandalas është se për shkak të paragjykimit të tyre shpirtëror, ato mund të jenë një ndihmë e madhe për këdo që kërkon ndriçimin. Për ata që thjesht duan një hobi të ri, ata mund të jenë një trajnim i shkëlqyeshëm në aftësitë e vizatimit dhe pikturës.

  Me shume lojera

  Lini një përgjigje

  Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  upload

  Nëse vazhdoni të përdorni këtë faqe, ju pranoni përdorimin e cookies. Më shumë informacion