8 најдобри програми за лизгање на компјутер

8 најдобри програми за лизгање на компјутер

8 најдобри софтвери за слајдшоу на компјутер

 

Секој што има потреба од создавач на слајдови, може да има голем број опции, или за преземање на компјутер или за користење на Интернет во прелистувачот. Постојат алатки кои ви овозможуваат да креирате презентации со текст, музика, фотографии и видеа. Во многу од нив, дури и не е потребно да се има искуство во апликации од ваков тип за да се разубават. Проверете!

Индекс()

  1 Прези

  Прези може да биде идеален избор за оние кои сакаат да создадат динамични презентации. Слајдовите вршат паметни движења и зумирање за да го насочат погледот кон она што е важно. Постојат неколку опции за готови шаблони кои се целосно уредливи, во кои можете да вметнете графика, видеа на YouTube и фотографии.

  Бесплатниот план (Основен) ви овозможува да конфигурирате до 5 проекти, кои се видливи за другите корисници на услугата. Може да поканите други луѓе да ја уредуваат вашата работа преку Интернет.

  • Prezi (бесплатно, со опции за платен план): Интернет

  2. PowerPoint

  PowerPoint е еден од пионерите кога станува збор за слајд шоуа. Програмата нуди десетици шаблони и различни ефекти на сопствената транзиција и анимација. Можно е, меѓу другите елементи, да вметнете видеа, фотографии, музика, графика, табели.

  Корисникот исто така може да смета на функцијата за снимање на екранот на презентацијата, вклучувајќи нарации. Како и земање белешки кои се видливи само за оние кои презентираат. Софтверот има тенденција да биде многу интуитивен за оние кои веќе користат други апликации во пакетот Office.

  • PowerPoint, (платено): Виндоус | macOS
  • PowerPoint на Интернет (бесплатно, со опција за платен план): Интернет

  3. Шоу на Зохо

  Zoho Show е апликација многу слична на PowerPoint, со предност што е бесплатна. Услугата е исто така компатибилна со апликацијата на Microsoft, може да ја отвори и зачува содржината во pptx. Онлајн, ви овозможува да уредувате заедно со најмногу 5 лица без да плаќате.

  Апликацијата нуди десетици шаблони и теми со слајдови, кои лесно можат да се мешаат. Можно е да вметнете фотографии, GIF и видеа (од компјутер или YouTube) и да вметнете врски од Твитер и некои други страници, како што е SoundCloud. Постојат и алатки за ефекти на транзиција и уредување на слики.

  • Шоу на Зохо (бесплатно, како опција за платени планови): Интернет

  4. Презентации на Google

  Google Slides (или Google Slides) е дел од пакетот Drive. Со лесен за употреба интерфејс, тој нуди опции за теми од десната страна на екранот. Функциите за уредување на шаблони се обележани на лентата со алатки.

  Проектот може да го извршат неколку луѓе истовремено, само дека креаторот ја информира врската или покани. Апликацијата ви овозможува да вметнете фотографии, звук, табела, графикон, дијаграм, видеа на YouTube, итн. Резултатот може да се гледа на Интернет или да се зачува со pptx, PDF, JPEG, меѓу другите формати.

  • Презентации на Google (бесплатно, со опција за платени планови): Интернет

  5. Главна конференција

  Мајчин програм за презентации на уредите на Apple, Keynote има подготвено неколку шаблони за оние кои не сакаат да губат време. Сè уште има десетици ефекти на транзиција. Можете да означите текст со сенки и текстури и да ја нацртате патеката на предметите, како што се форми и слики.

  Корисникот може да вметнува фотографии, видеа, музика, меѓу другите елементи. Ако е овозможена интеграција на iCloud, можно е да уредувате со други луѓе, дури и ако тие користат Windows. Апликацијата може да чита pptx проекти и да ги зачувува во формат на софтвер на Microsoft.

  • Основните (бесплатно): macOS

  6. Одлично

  Генијално е опција да направите убави слајдови без да имате знаење за апликации за презентација. Веб-страницата нуди различни шаблони, со широк спектар на распореди. Постојат опции за слајдови со избрани списоци, слики или фрази, временска рамка и повеќе.

  Затоа, користете ги оние што ви требаат и отфрлете ги другите. Може да ја уредувате секоја и да вметнувате фотографии, GIF-карти, видеа и аудио-аудио, како и интерактивна графика. Единственото нешто е што бесплатната верзија е достапна за другите корисници на услугата.

  • Пријатно (бесплатно, со опција за платени планови): Интернет

  7. Производител на слајдови за сладолед

  Icecream Slideshow Maker е друга опција за оние кои претпочитаат да ја преземаат програмата на компјутер и да работат офлајн. Апликацијата е наменета да креира фотографски презентации со музика.

  Но, можно е да се вметне текстуална содржина и да се користи различен аудио за секој слајд или иста песна во текот на целиот проект. Бесплатната верзија ви овозможува да го зачувате резултатот само на Webm и нуди ограничување од 10 фотографии по презентација.

  • Производител на слајдови за сладолед (бесплатно со ограничени ресурси): Виндоус

  8. Adobe Spark

  Adobe Spark е онлајн уредник кој нуди интуитивна алатка за презентација. Покрај опциите за темата, има и дизајни на слајдови што може да се кликнат на десната страна од екранот. Можно е да вметнете фотографија, видео, текст, музика, па дури и да го снимите вашиот глас.

  Времетраењето на секоја слика може лесно да се промени, во долниот десен агол. Ако сакате да создадете повеќе раце, можете да ја споделите врската или да поканите кого сакате. Содржината може да се гледа на Интернет или да се преземе во видео формат (MP4). Бесплатната верзија го вклучува логото на Adobe Spark.

  • Adobe Spark (бесплатно, но платени планови): Интернет

  Совети за правење добра слајдшоу

  Следните совети се од Арон Веенберг, водач на UX за TED, краток, мулти-тематски проект за конференции. Содржината е достапна во целост на самиот TEDBlog. Проверете некои од нив.

  1. Размислете за публиката

  Немојте да мислите на слајдовите како алатка за коментар за да ја засновате вашата презентација. Тие мора да бидат направени за јавноста, земајќи го предвид испораката на визуелно искуство што додава на кажаното.

  Избегнувајте да внесувате премногу текст. Според Вејенберг, ова го дели вниманието на публиката, која не знае дали да го прочита напишаното или да го слушне кажаното. Ако нема алтернатива, дистрибуирајте ја содржината во теми и покажете ги едно по едно.

  2. Одржувајте визуелен стандард

  Обидете се да одржувате тонови на бои, категории на фонтови, слики и премини во текот на презентацијата.

  3. Не претерувајте со ефектите

  Исто така не користи транзиции. За експертот, подраматичните опции оставаат впечаток дека нивната презентација ќе биде толку здодевна и само оние претерани ефекти ќе ја извадат публиката од нивната депресија.

  Наведете ја употребата на овие ресурси на умерен начин и по можност само на оние што се посуптилни.

  4. Не користете автоматска репродукција на видеа

  Некои програми за презентација ви овозможуваат да репродуцирате видеа веднаш штом ќе се отвори слајдот. Вејнберг објаснува дека многу пати е потребно подолго време датотеката започне да се репродуцира и презентерот кликнува на игла уште еднаш за да се обиде и започне.

  Резултат: следниот слајд завршува прерано. За да се избегнат овие видови ограничувања, најдобра опција е да не се одлучите за само-репродукција.

  SeoGranada препорачува:

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации