Човеч

Mahjong. MahJong е интелигентна игра која бара многу концентрација, мудрост и увид. Научете да играте Мах Јонг, да ги направите најдобрите можни комбинации и да бидете големиот победник.

Индекс()

  Човеч: Како да играте чекор по чекор

  Да играш Човеч бесплатно на Интернет, вие само треба да следете ги овие упатства чекор по чекор:

  чекор 1. Отворете го преферираниот прелистувач и одете на веб-страницата на играта  Емулатор.он-лајн

  чекор 2. Веднаш штом ќе влезете на веб-страницата, играта веќе ќе се прикаже на екранот. Вие само треба хит игра и можете да започнете да ги играте истите парчиња за да ги елиминирате.

  3 чекор. Еве неколку корисни копчиња. Може "Додадете или отстранете звук", притиснете го копчето"Игра„и започнете да играте, можете“Пауза„и престани, прашај“помош„или“Рестартирајте го„во секое време.

  4 чекор. Исчистете ги сите парови додека не заврши играта, секогаш сеќавајќи се на правилата на играта. На крајот, ќе можете да го регистрирате вашето име и споделете го на социјалните мрежи откако ќе ја завршите играта.

  5 чекор. По завршувањето на играта, кликнете „Игри“ да игра на други мапи.

  Видете исто така Официјални правила за Mahjong ако сакате да го знаете меѓународна официјална регулатива на оваа популарна игра.

  Што е Mahjong?

  гиф мажонг

  Мах Јонг е јИгра со кинеско потекло одиграна од 4 играчи и е една од најзабавните и најценетите игри денес. Тоа е игра на пресметка, вештина и стратегија и нејзината игра е многу слична на таа на домино.

  Играта има 144 парчиња и овие имаат специфични кинески карактери и симболи, кои овозможуваат реализација на неколку различни комбинации. Сепак, постојат некои регионални варијанти кои користат различен број делови.

  Главната цел на играта е да се биде првиот што ќе формира валидна рака што ги исполнува условите за минимален резултат. Вредноста на раката е променлива и се дефинира според тежината на комбинациите што ја сочинуваат.

  Историја на Mahjong Historia

  Историјата на играта Mahjong е жестоко дебатирана тема меѓу експертите. Некои претпоставуваат дека има повеќе од 2500 години, а други тврдат дека потекнува од XNUMX или XNUMX век. Меѓутоа, пред XNUMX век, нема историски записи.

  Според кинеската легенда, кинескиот филозоф Конфучие Тој беше вклучен во пронаоѓањето на играта на табла. Сепак, нема научни докази за ова. Ова е само легенда или мит со следнава содржина:

  Убава жена која некогаш била многу осамена живеела во дворот на кралот Ву. Скоро ми беше досадно до смрт. Еден ден тој започна да издлабува фигури од бамбус и слонова коска кои личат на облик на камења од домино. Кога заврши, ги донесе своите слугинки и почна да си игра со нив.  За Конфучие се вели дека оваа игра ја развил понатаму.

   

  приказна за човеч

  Во превод од кинески значи „Mahjong“ како и „дрдори врапче„и, според легендата, играта на табла го добила ова име затоа што А. На Конфучиј му се допаѓаа сите видови птици. Патем, само благородништвото беше дозволено да ја играат играта. Ако играа обични луѓе, тие го кршеа законот.

  Историчарите, пак, веруваат дека играта на човеч потекнувале од античките кинески игри со карти што биле документирани во Кина во XNUMX и XNUMX век. Тие го следат потеклото на играта до локациите на Шангај, Анхвеи и Кјангсу, бидејќи докази за такви игри со карти се најдоа тука.

  Играчки со Mahjong

  парчиња Mahjong

  Редовен сет се состои од 136 или 144 парчиња. Комплетите Mahjong се поделени во различни категории:

  • Парчиња одела “Круг"
  • Парчиња одела “бамбус".
  • Парчиња одела “Карактер".
  • Ветерни парчиња
  • Парчиња од трите змеја.
  • Цветни парчиња.
  • Парчиња од сезоните.

  Човеч онлајн игра

  Mahjong сè уште се игра како традиционална игра на табла. Како и да е, бидејќи онлајн-игрите станаа сè попопуларни, не требаше многу за да се појават различни верзии на Mahjong на Интернет.

  Денес, играта на табла во својата онлајн верзија е дури една од најпопуларните игри и, како флеш игра, генерално се нуди бесплатно. Па тој игра Mahjong е достапна како онлајн игра во широк спектар на варијанти со широк спектар на мотиви. Најпопуларните верзии на традиционалната игра денес вклучуваат:

  • Алхемија
  • 3D
  • Шангај
  • Човеч
  • Црно-бело 2
  • Синџир Mahjong

  Mahjong 3d

  Основниот принцип на играта е тоа сите парчиња мора да се расчистат во парови во исто време. Сè што треба да направите е да кликнете на пар што одговара (идентични мотиви). Сепак, камењата може да се отстранат само ако не се покриени со други камења.

  Мора да оставите слободни барем од едната страна. Во зависност од тоа како се камењата, се разбира дека може да се случи, повеќе парови не се изложени. Играта заврши. Играта едноставно се контролира со глувчето.

  Посебна предност на играта Mahjong е тоа што не само што промовира логично размислување, туку и способност за концентрација и запомнување.

  Различните варијанти на Mahjong Човеч црвен змеј на емоџидекс 1.0.34

  Според записите, кинеските трговци ја донеле играта во западните земји. Тука се измислени различни правила и методи на игра. Веледрогерија ЈП Бабок тој сакаше да ги поедностави правилата и затоа ја објави книгата "Правила за Мах-ЈонгКако резултат, Mahjong стана попопуларен.

  Американската верзија на Mahjong постојано се менува и значително се разликува од оригиналната верзија. Правилата на соодветната култура се прилагодени и во други земји како Јапонија или Велика Британија. Верзијата на играта Хонг Конг и Кантон се игра почесто денес.

  Видови на Mahjong денес🀧

  Хонг Конг Меџонг или Кантонски Mahjong 🀄

  хонг Конг Mahjong

  Најкористената форма на игра е Хонг Конг Меџонг или Кантонски Mahjong. Со пронаоѓањето на сали за коцкање преку Интернет, Јапонија воведе коцкање во своите сали, дозволувајќи им на играчите поврзете се со други од различни делови на светот. Ова ја направи играта уште попопуларна, а нови верзии на познатата игра повторно беа објавени.

  Iousубопитно, оригиналната кинеска верзија на играта повеќе не се игра во Кина. Има само неколку малку верни следбеници на Запад.

  Во Кина, како и во Хонг Конг, модифицираната верзија на играта е многу популарна. Другите промените по 1930-тите го направија Mahjong популарна игра на коцкање. За разлика од другите игри на среќа, Едно лице не може да победи во игра Mahjong само затоа што имал среќа.

  Играта бара стратегија, брзина и анализа на другите играчи за да бидат успешни. Ова му гарантира на Mahjong подобра и позаинтелектуална состојба од другите игри.

  Човеч Осамен🐉

  Разликата со Mahjong е во тоа што можете да играте сами. Мора да ги отстраните сите идентични плочки за да станете господар на Mahjong. Ваша работа е да пронајдете и да ги елиминирате соодветните парчиња за да постигнете гол. Започнете од горните и надворешните слоеви и работете кон центарот. </s></s>Започнете одново ако не останат валидни потези!

  табла-Mahjong

   


   

  Официјални правила за Mahjong

  За правилно играње на Мах Јонг, треба да ги разберете и интернализирате неговите главни концепти. Еве ги официјалните правила за Mahjong. Сите информации содржани во овој напис се извлечени од меѓународните прописи за Mahjong.

  Се надеваме дека ќе можете целосно да го искористите тоа. 🙂

  Што ви е потребно за да започнете да играте Mahjong?

  • 4 југадори
  • 1 табела
  • 144 или 136 камења од Mahjong
  • Фичас
  • 2 коцки

  Tokетони во Mahjong

  Мах Јонг, е игра составена од Делови 144. Во сите нив има неколку кинески знаци и симболи кои овозможуваат реализација на разни комбинации. Парчињата што ја сочинуваат играта Мах Јонг се следниве:

  Нормални чипови

  Нормалните плочки се нумерирани од 1 до 9, а за возврат се групирани во три одела:

  • Бамбус
  • Кругови или топки
  • caracteres

  Од секоја картичка има четири идентични (т.е. ќе имаме, на пример, четири карти од тројцата карактери). Нормалните белези се нарекуваат и со други имиња:

  • До чиповите А Девет (1 и 9) од секое одело се нарекуваат и „Терминали".
  • До чиповите помеѓу Дос и Осум (2-8) од секое одело се познати како "Едноставно".

  Специјални белези

  Можеме да најдеме два вида специјални чипови:

  • Почести токени
  • Цвеќе и годишни времиња

  Овие плочки се нарекуваат специјални, бидејќи тие имаат различен резултат од вообичаените.

  Чиповите за почести се обично највредните чипови во играта, не само што вредат повеќе поени, туку понекогаш ја множат вредноста на целиот резултат во рака.

  Цветовите за цвеќе и станица мора да бидат прикажани веднаш штом ќе заминете, и тие се користат само за да заработат некои поени и да земат уште еден знак повторно. Тие немаат тенденција да влијаат премногу на самата игра, па затоа се нарекуваат и „бонус чипови“.

  Постојат многу правила на Mahjong кои не ги земаат предвид цветните и сезонските плочки, отстранувајќи ги од играта.

  Почести токени

  Меѓу почестите токени можеме да разликуваме два вида:

  • Драгонес: црвена, зелена и бела.
  • Ветрови: од исток, од југ, од запад и од север.

  Како и со вообичаените белези, секој почесен знак се повторува четири пати (така што има 4 жетони на Јужен ветер, на пример).

  Цвеќе и годишни времиња

  Конечно, ги имаме цветните и сезонските плочки, кои додаваат до осум плочки:

  • четири цвеќиња: тие обично ги имаат пиктограмите во сина или црна боја и нумерирани во црвена боја.
  • четири сезони: скоро секогаш ги имаат пиктограмите во црвена боја и нумерирани во сина или црна боја.

  Цветовите и сезоните се директно поврзани со ветровите и се користат при бодување како бонус токени во однос на секој ветер:

  1. La цвет 1 и станица 1, се поврзани со ветрот ова.
  2. Цвет 2 и станица 2, со ветрот За.
  3. Кога зборуваме за цветот цвет 3 и станица 3, со ветрот Осте.
  4. La цвет 4 и станица 4, со ветрот Север.

  Цел на играта

  Целта на играта е добијте што повеќе поени да се заработи за „Изработка на Mahjong“.

  Да се ​​направи Mahjong во RCM потребно е да се има 8 поени барем (не вклучувајќи цветни / сезонски поени), така што мора многу добро да ги знаете потезите.

  Комплетна игра на Mahjong се состои од 16 раце или игри, поделени со рунди: 4 рунди од по 4 игри.

  Иако целосната игра е 16 раце или игри, во повеќето турнири се игра според времето. Обично, игрите се или 90 минути или 2 часа.

  Секоја рунда има поврзан ветер, кој се користи за утврдување на резултатите на крајот од секоја игра, и кој се нарекува преовладува ветер:

  • 1 круг: Источен ветер
  • 2-ри круг: Јужен ветер
  • 3 круг: Западен ветер
  • 4 круг: Северен ветер

  Ветровите од секоја рунда не влијаат директно на играта, само на резултатите. На крајот од секоја рунда, a промена на местата.

  Пред да играте

  Дистрибуција на ветрови

  Распределбата на ветровите се врши само еднаш, и по случаен избор, на почетокот на играта.

  На секој ветер му е доделена фиксна позиција. Истокот треба да го има Југот десно, Северот лево и Западот свртен кон него.

  Забележете дека не се согласува со кардиналните знаци!

  Во зависност од ветрот што го допрел, секој играч мора да седи според таа позиција. Распределбата на ветровите може да се изврши на многу начини, но наједноставни се:

  • Со фрлање коцки на секој играч и доделување на броеви со ветрови (1 = исток, 2 = југ, 3 = запад, 4 = север и 5,6 = повторно тркалајте).
  • Ставање на едно парче од секој ветер со лицето надолу, и секој играч избира парче.

  Пред секоја игра

  Ѕидот

  Theидот се состои од 18 блока de 2 токени висок, формирајќи квадрат и мора да биде изграден на почетокот на секоја рака во играта.

  Секој играч мора да го направи својот дел од wallидот со тоа што ќе состави ред долг 18 плочки и високи 2 плочки, сите свртени надолу.

  Откако секој играч ќе ја изгради својата страна од идот, резултатот треба да биде квадрат од 18 блока x 18 блока.

  Пауза на Wallид

  Пред да ги дистрибуираме белезите, треба да видиме на која страна од wallидот ќе ја започнеме дистрибуцијата.

  За да го направите ова, играчот ова ќе започне две коцки, што ќе ја означи страната на идот на која ќе започне дистрибуцијата на чипови.

  За да се открие делот од идот каде што започнува дистрибуцијата, тој се брои почнувајќи од Исток и продолжувајќи по редоследот на играта (спротивно од стрелките на часовникот). Затоа, ќе започнете со источниот дел од идот ако превртите 5 или 9 со коцки, со јужниот дел ако превртите 2, 6 или 10 итн.

  Во нашиот пример, играчот на Исток вала 6 и 5, што укажува на тоа дека wallидот ќе се отвори од страната на играчот на Западот (6 + 5 = 11).

  Договор за чипови

  Играчот лоциран пред парчето wallид преку кое ќе се направи пауза е одговорен за стрелање на други 2 коцки што ќе го означи блокот плочки низ кој ќе се отвори wallидот (т.е. блокот од кој ќе бидат земени плочките). Во нашиот пример, тоа е играчот на Западот.

  Распределбата на чиповите се прави со тоа што секој играч ќе го земе својот блок чипови.

  Почетниот блок ќе биде следниот до збирниот број на фрлени четири коцки (2 коцки да се знае страната на идот од каде започнува распределбата, а другите 2 коцки да го знаат блокот).

  Почнува брои од десно кон лево на страната на theидот означена со првите две коцки (од гледна точка на играчот кој е на делот од идот низ кој се отвора. Во нашиот случај, играчот на Западот). Тој го зема следен блок Додадете ги 4те коцки во блокот.

  Забелешка: Забележете дека може да се случи збирот на 4 коцки да биде поголем од 18 (што е ширина на едната страна од ofидот). Во тој случај, првиот блок од следната страна на theидот продолжува да се брои сè додека не се достигне збирот на коцките.

  Во нашиот пример, Западот фрли уште 2 коцки и се превртеа 4 и 5. Затоа, дистрибуцијата на чипови ќе се изврши од блокот што следи во блокот 20 (6 + 5 + 4 + 5 = 20). Тоа е, ќе започнете да земате плочки од wallидот од блокот до бројот 20, сметајќи од десно кон лево (од гледна точка на играчот на Западот) од првиот блок од страната на играчот на Западот.

  Плочката пред почетокот на дистрибутивната плочка ќе биде последната плочка на идот.

  Во нашиот пример, последната плочка на wallидот е горната плочка од блокот 20 (во сина боја), а блокот од кој се земени плочките е црвениот блок.

  Во РКМ нема мртов wallид.

  Играчот на Исток ќе ги земеше првите два блока токени (вкупно 4 белези).

  Блокот со последниот знак обично се врти (но не е потребен) за јасно да се покаже дека таа страна на theидот е крајот. Овој блок може да го претвори секој играч (обично играчот пред овој блок или самиот играч на Исток).

  Тогаш играчот на Југ ќе ги преземе следните два блока.

  Тогаш играчот на Западот би ги зел следните два.

  Потоа Северниот играч следните два блока.

  Подоцна, играчот на Истокот ќе добиеше уште два блока.

  И така сè додека секој играч не ги зеде своите три блока од 4 плочки (т.е. во тој момент секој играч треба да има вкупно 12 плочки).

  Конечно, играчот на Исток ќе земе 2 плочки (горните плочки на блоковите обележани со црвена боја).

  И тогаш играчите на Југ, Запад и Север ќе земеа по 1 знак.

  На крајот од зделката, секој играч ќе има 13 чипови, освен Истокот, кој ќе има 14. Играчот кој е исток, ќе ги стави коцките десно, за да посочи дека е исток.

  Класични кинески правила зделка за мртвиот Wallид

  El блок од каде да започнете да ги земате чиповите е блокот лоциран во положбата што го означува збирот на претходно се тркалаа три коцки.

  Se брои од десно кон лево од гледна точка на лицето од таа страна на идот.

  Во нашиот пример, почетниот блок е блок 12 од северната страна на идот. Со други зборови, ќе започнете да земате плочки од идот од блокот 12, што е црвениот блок на сликата.

  Штом знаете од каде ќе започнете да ги земате плочките, постои група плочки што не можат да се користат за кражба на нормални плочки во текот на целата игра. Овие белези се нарекуваат мртов wallид, и тие се 14 токени (тоа е 7 блока) кои служат само за собирање дополнителни чипови.

  Секогаш мора да остане 14 мртви wallидни белези. Затоа, мртвиот wallид ќе се помести како што се земаат дополнителни плочки за замена. Ако се постигне мртвиот wallид без да се заврши играта, играта ќе се смета за завршена без никој да победи (оваа ситуација се нарекува нула рака).

  Во нашиот пример, тоа се 14-те плочки (7 блока) надесно од домашната плочка. Тие се сините блокови.

  Откако ќе се воспостави почетниот блок, започнува зделката со чипови. Секој играч ги зема своите блокови токени како што е објаснето погоре *.

  Комбинации

  Пред да започнеме, мора да запомниме дека во Mahjong има 3 основни комбинации или потези, но за да можеме да ги формираме, мора да се следат некои правила:

  Чи / Чао / Чоу

  • Е 3-плочки директно последователно на исто одело (Ojo, Точно 3 чипови, без скали од 2 или 4 чипови).
  • Може да се формира само:
   • со фрлање на плеерот лево
   • или со белези земени од идот.
  • Исклучок: Ако треба да направите само чи за да добиете Mahjong, тоа можете да го направите со плочка отфрлена од кој било играч (не треба да биде левата).

  Pung / Pung / Pung

  • Тоа е комбинација од 3 соодветни плочки.
  • Може да се формира со отфрлање на кој било играч.

  Конг / Канг

  • Тоа е комбинација од 4 соодветни плочки.
  • Може да се формира со отфрлање на кој било играч.
  • Ако сте изложиле а Пинг и цртате од wallидот знак еднаков на оној на Pung, можете да го проширите Pung и да формирате Kong. (Ojo, не можете да го формирате Конг на овој начин со отфрлање на друг играч. Штом Pung се изложи, може да се прошири на Конг само со знак што ќе го добиете)
  • Ако имате 4 соодветни плочки во вашата рака, за да се сметаат како Конг, мора да го покажете тоа. Мора да ги ставите 4-те парчиња свртени со лицето надолу (да бидете скриени, без да знаете што е тоа) и да ги прогласите за Конг. Овој Конг, каде што беа држени 4-те белези, и токените се пеат, но не се прикажани, се нарекува Скриен Конг.

  Смисла на играта

  Играта се одвива по ред, и секогаш се одвива во иста насока: спротивно од стрелките на часовникот. Следете ја низата: Исток-Југ-Запад-Север-Исток -..., и така натаму.

  Ова чувство за игра секогаш се следи, освен кога играч кој не би имал ред сака плочка да ја отфрли друг играч за да направи Пинг, Конг или Mahjong.

  Во тој случај, редоследот е нарушен и играта ќе продолжи за тој играч, но потоа ќе продолжи повторно во смисла што укажавме од тој играч.

  На пример, играчот на Исток фрла знак што го сака играчот на Западот. Во тој случај, чувството е скршено (бидејќи треба да биде редот на играчот на Југ), а играта ќе ја следеше играчот на Западот, кој откако ќе ја земеше фрлената плочка, ќе фрлеше една од неговите плочки, а играта ќе продолжише за играчот на Север. .

  По дистрибуцијата на чиповите

  Откако ќе се дистрибуираат белезите, мора да бидат прикажани цветовите и станиците што ги има секој играч и можниот Конг (по наредба).

  Прво се прикажани цвеќињата и сезоните, а потоа Конг.

  Цвеќе и годишни времиња

  Почнувајќи со играчот на Исток и движејќи се во правец на играта (Исток-Југ-Запад-Север), играчите ги прогласуваат Flowетоните за цвеќе и сезоната, ставајќи ги нагоре пред нив и надесно.

  За секој прикажан цвет и сезонски знак, секој играч зема нов белег од toидот.

  Се викаат дополнителните белези што се вадат од theидот за цвеќе / сезони или Конг замена или дополнителни чипови. Токените за замена се земаат од страна крај на идот. Во нашиот пример, поради блокот во сина боја.

  Ако било која од новите плочки била друга плочка Цвеќиња и сезони, таа би била прикажана и друга плочка би била земена од крајот на wallидот, итн.

  Нема никаква обврска веднаш да не се покажат ниту цветовите / сезонските плочки ниту Конг. Тие можат да бидат прикажани во кое било време од играта се додека играта не е завршена.

  Почеток на играта

  Играта започнува со отфрлање на плочка од играчот на Исток (запомнете дека Истокот започнува со 14 плочки, додека останатите играчи започнуваат со 13).

  Играта се развива секогаш следејќи ја образложената смисла и се расипува само кога играч кој нема ред сака отфрлена плочка да направи Пинг, Конг или Човеч. Потоа, тоа би продолжило повторно за тој играч, следејќи го истото чувство за играта.

  Играта завршува кога играчот прави Mahjong или orидните плочки истекуваат.

  Отфрли токен

  Секој пат кога играчот ќе отфрли плочка, тој мора да го постави свртен нагоре пред нивната позиција (и тој ќе остане така и во остатокот од играта), во подредени редови од 6 плочки (првиот ред во централниот дел на табелата и следното сè повеќе и повеќе во близина).

  Ниту еден знак не се повикува. Само комбинациите што се формираат со парчиња отфрлени од други играчи, цвеќињата / станиците или правењето Mahjong (јасно означувајќи ги Chi, Pung, Kong, Flower или Mahjong / Hu) се кажуваат гласно.

  Ако некој играч сака да земе токен (и може да го земе) мора да го каже тоа веднаш штом ќе се отфрли, дури и ако не дојде неговиот ред.

  Може да се земе отфрлена плочка само да се формира комбинација, што исто така мора да биде прикажано со лицето нагоре до останатите играчи.

  Внимание! Не можете да земете фрлена плочка едноставно да ја акумулирате, без да формирате претстава.

  Штом некој не ја земе отфрлената плочка, таа не може да се користи за остатокот од играта (т.е. ако подоцна сме заинтересирани за исфрлени раце од плочка, нема да можеме да ја земеме).

  После секое отфрлање

  По отфрлањето на токен, може да се случат 3 работи:

  Играч сака фрлената плочка да заврши Панг или Конг или да направи Mahjong.

  • Мора да го кажете веднаш штом ќе бидете отфрлени, дури и ако не дојде вашиот ред.
  • Мора да ја изложите претставата така што ќе можат да ја видат останатите играчи за време на остатокот од играта.
  • Сега редоследот на игра ќе продолжи за овој играч, кој мора да фрли знак.
  • ¡Ojo, играчот што црта фрлена плочка не може да земе плочка од идот! (Со исклучок на Конг)
  • Ако направи Mahjong, тој ќе ја остави нацртаната плочка со која ќе се затвори лежејќи формирајќи ја комбинацијата со која ќе победи:

  Играчот десно од фрлачот сака токенот да формира Chi.

  • Треба да го каже тоа веднаш штом ќе се отфрли.
  • Мора да ја изложите претставата така што ќе можат да ја видат останатите играчи за време на остатокот од играта.
  • Конечно, играчот мора да фрли плочка (Запомнете, играч што црта фрлена плочка не зема од theидот, освен ако формира Конг).

  Ниту еден од играчите не го сака токенот.

  • Отфрлената плочка не може да се користи за остатокот од играта.
  • Следниот играч по редослед на игра ќе земе плочка од идот и мора да отфрли друга плочка.

  Борба за фрлена плочка

  Ако повеќе од еден играч тврдат ист токен, редоследот на претпочитање за земање на токенот ќе биде како што следува:

  1. Играч кој сака да го стори токенот Човеч (o Hu).
  2. За играчот на кој му треба токенот за А. Пинг или Kong.
  3. За играчот кој сака токенот да формира А. Chi.

  Забелешка: Ако двајца или повеќе играчи сакаат иста плочка да го направат Mahjong, играчот чиј ред е прв победи во нормална смисла на играта. Само еден играч може да победи.

  Кражба на фрлена плочка

  Кога играчот ќе нацрта парче отфрлено од друг, тој мора да го сруши украденото парче, ставајќи го на таков начин што ќе покаже кој му го дал.

  На пример, ако играч повлече знак отфрлен од играч од левата страна (3 од Бамбус или 9 дискови), мора да ја оставите комбинацијата во поглед со исцртаниот знак свртен и поставен лево:

  Ако играч го повлече знакот отфрлен од играч напред (а 9 дискови), мора да ја оставите комбинацијата во поглед со украдената плочка свртена и поставена во центарот.

  Ако играч го повлече знакот отфрлен од играч од десната страна (а 9 дискови), мора да ја оставите комбинацијата во поглед со украдената плочка свртена и поставена надесно.

  По формирањето на нацртана комбинација со знак отфрлен од друг играч, таа комбинација мора да биде оставена на екранот за остатокот од играта во играта. десниот дел на играчот кој го формирал.

  Тоа е, и цвеќињата / станиците и Конг, како и комбинациите со исфрлени плочки, се оставени десно од секој играч.

  На крајот од играта

  Пресметајте ги бодовите

  Ако плочките на wallидот истечат и никој не победи, играта ќе заврши. Овие типови на игри се нарекуваат нула рака.

  Од друга страна, ако некој играч прави Mahjong, тој мора гласно да ги брои сите свои поени (дури и поени за цвеќе), земајќи ги неговите фрлени плочки за секоја комбинација или плочка што ќе постигне резултат (за секоја точка исфрлена плочка или за секои 10 поени плочка) отфрлени со лицето надолу).

  Прво, се додаваат бодовите по натпревар, за да стане јасно дека се постигнати минимум 8 поени. Потоа се додаваат точките за цвеќе.

  Ова е направено за да се разјаснат пресметките на табелата без да се користи молив и хартија за сметките.

  На пример, ако играч постигнал 12 поени (сметајќи ги цветните поени), треба да земе 12 токени од неговото отфрлање:

  Можеше да земе и 3 плочки (1 спуштен = 10 бода, 2 свртен нагоре = 1 поен)

  Забелешка: Штом еден играч каже Mahjong, другите играчи не треба да ги покажуваат своите плочки или да ги мешаат фрлените плочки сè додека не се избројат сите поени.

  Ротација на ветерот

  Откако ќе заврши секоја игра (без разлика дали некој ќе победи или има неважечка рака), ветровите поврзани со секој играч се вртат (ветровите, а не играчите, освен ако заврши рундата).

  Играчот кој бил исток станува север, оној што бил југ станува исток, запад станува југ и север кон запад.

   

  На крајот од секоја рунда

  Промена на местата

  На крајот од секоја рунда, покрај ротирањето на ветровите, има и размена на позициите на играчите. Намерата со овие промени на седиштата е да се осигура дека секој играч го оставил лево и десно секој од другите играчи во текот на играта.

  На крајот од кругот на источниот ветер и пред да започне кругот на јужниот ветер, нивните места се разменуваат помеѓу играчот кој сега повторно би бил Исток и оној што би бил Југ. Играчите на Запад и Север исто така си ги менуваат местата.

  На крајот од кругот на јужниот ветер и пред да започне кругот на западниот ветер, играчот кој сега би бил исток, би отишол на седиштето на играчот на Западот, оној што би бил југ од оној на играчот на Север, играчот на западот на југ и северот на исток.

  На крајот од кругот на западниот ветер и пред да започне кругот на северниот ветерИграчот кој сега би бил исток и оној кој би бил југ се разменуваат со своите места. На сличен начин, играчите на Запад и Север ќе ги заменат своите места.

  Можеби изгледа прилично неуредно (и така е), но на овој начин сите играчи ги менуваат своите противници од лево и десно, со што се спречува ремито на ветровите на почетокот на играта да ги обележува нашите соседи за целата игра.

  Забелешка: Еден начин да се знае дали промените на седиштето се направени правилно е дека играчот кој доби Југ при затајување на ветровите треба да биде играч на Исток при започнување на јужната рунда. Оној што го доби Западот треба да биде Исток при започнувањето на Западната рунда, и кој ќе го добие Север ќе биде кога ќе започне Северната рунда.

  Покажете ги првичните цвеќиња

  Секој играч, од своја страна, мора да наведе дали има цвеќиња (со викање „Цвет“ или „Цвет“) или нема цвеќе („Јас немам“, „Немам цвеќе“ или „Нема цвеќиња“). Откако ги зеде белезите за цвеќе на крајот од идот, секој играч мора да повика дека нема повеќе цвеќиња („Нема повеќе цвеќиња“ или „Нема повеќе цвеќиња“).

  Играчот ова Тој има enетон за цвеќиња и сезони, па тоа би го покажал оставајќи го десно од него и зел уште еден знак од крајот на theидот (добива 5 дискови). Откако ќе го земе дополнителниот знак, играчот на Исток треба гласно да каже дека нема повеќе цвеќиња.

  Кога беше редот на играчот За Јас треба да кажам гласно дека нема цвеќиња.

  Како и на истокот, играчот Осте, има белези за цвеќе и станица (има 2 белези за цвеќе), а при вадење дополнителни плочки од theидот, ќе излезат две идентични плочки од 2-те карактери. По цртањето на плочките за замена, Западот би рекол дека нема повеќе цвеќе.

  Тогаш ќе дојде редот на играчот Север. Исто така, нема цвеќиња, па затоа гласно би рекол дека нема цвеќиња.

   

  Играта започнува

  Играчот на Исток е првиот што фрла плочка. Играчот на Истокот го тркала бамбусовиот токен 3, ставајќи го пред него:

  Бидејќи играчот од Југ го сака 3-то бамбусов знак и никој друг не го бара, тој го зема и формира Чи (2-3-4 од Бамбус), оставајќи го десно од него и со свртениот 3-от на Бамбус (оставајќи токенот од левата страна укажува на тоа дека тоа го фрлил играчот од левата страна, Истокот).

  Бидејќи Југот го отфрли, тој не може да украде од идот. Сега тој мора да отфрли знак и да ги преврти 9-те кругови.

  Сепак, токенот 9 од круговите е заинтересиран играчот на Север да формира Конг. Затоа, редот на играчот на Западот ќе биде прескокнат, а играчот на Север ќе го покаже својот потег (тој мора да го покаже овој Конг, бидејќи не е скриен), претворајќи еден од Бамбус 9 во центарот на комбинацијата (бидејќи тој го фрли играчот пред него, Југот) и ќе земеше дополнителен знак од крајот на идот (бидејќи по формирањето на Конг, од крајот на theидот мора да се извлече дополнителен знак). Тој добива 7 карактери.

  Иако сега на играчот на Северот ќе беше да фрли знак, тој одлучи да открие скриен Конг (така што ќе ги сврти 4-те токени со лицето надолу) и ќе земе уште еден дополнителен токен.

  Откако го зеде својот знак од theидот (добива 1 круг), играчот на Северот мора да отфрли знак, по што, ако не беше интересно за никого, играчот на Исток ќе играше, ќе земеше знак од wallидот итн. Играта е завршена кога еден играч прави Mahjong или сите плочки се потрошени (без рака).

  Претстави и нивните резултати

  Во РКМ има 81 игра, во вредност од 1 до 88 поени. Тие се потребни 8 поени да може да прави Mahjong.

  Ако некој играч се затвори со чип отфрлен од друг, тој од тој играч добива резултат од неговата рака, покрај 8 дополнителни поени од сите играчи (вклучувајќи го и оној што го фрли чипот што дозволи да се затвори).

  Ако се затвори со плочка извлечена од wallидот, тој додава 8 поени на резултатот на раката и ја добива таа сума од секој од трите противници.

  отфрли Од theидот
  Отфрли Победнички поени + 8 -
  Одмори се 8 -
  Сите - Победнички поени + 8

  Општи принципи во комбинација на претстави

  Бодирање на претстави кои вклучуваат и други

  Кога не може да се направи потег без вклучување на друг, веќе вклучениот потег нема да биде постигнат.

  Принцип на исклучување или забрана за повторна употреба на претстава

  Ако се користат две или три комбинации за да се направи потег, најмногу една од овие комбинации може да се искористи за да се користи со други комбинации и да се формира нов потег.

  Може да се додадат: 1 поен за два чиста бамбусова терминална чиса, 1 поен за две чисти терминални чиси со карактер и само 1 поен за двојно мешана глава (1-2-3 бамбус и 1-2-3 карактери) Не би било можно повторно да се користат 7-8-9 од Бамбус и 7-8-9 од ликовите за уште една точка од Mixed Double Chow, бидејќи веќе искористивме една од комбинациите на драмите Две чисти терминали (1-2 -3, и за Бамбус и за карактери).

  Игра со вклучена скриена рака

  Во драмите што се скриени по природа, точките не се додаваат за Скриена рака, иако може да се комбинираат со целосно скриена рака.

  Овие претстави се: Зашиени чипови со ниски почести, Зашиени чипови со големи почести, 7 парови, 4 скриени крила, Девет порти, 7 последователни чисти парови и 13 сирачиња.

  Конг комбинации

  • Два изложени Конг вреди 4 поени.
  • Експониран Конг во комбинација со Скриен Конг вреди 6 поени.
  • Два Скриен Конг вреди 8 поени.

  1 поен

  1. Идентичен двоен чи

  Две скали со ист костум и иста низа на броеви.

  2. Двоен мешан чи

  Две скали од две различни одела, но иста низа на броеви.

  3. Кратко скалило

  Два чиса со ист костум, со последователна низа на броеви.

  4. Два чиста терминална хиза

  Скали од 1-2-3 и 7-8-9 од истиот костум.

  5. Зајакнување на терминали или ветрови

  Рака што содржи Pило терминали (бројачи 1 и 9) или Ветрови, освен сопствениот или доминантниот ветер (ветерот на кругот).

  6. Конг изложени

  Конг добил од отфрлен токен или од додавање на токен на веќе прикажаниот Pung. Белешка: Не може да се повлече фрлање за да се прошири изложениот Pung.

  7. Отсутно семејство

  Рака во која нема чипови за 1 од 3 типа на одела. Тоа е да се каже, рака со само 2 костуми. Може да носи почести.

  8. Без почести

  Рака составена само од белези за одела, без белези за почести. Тоа е, нема Ветрови или Змејови.

  9. Раб почекајте

  Чекајќи 3 или 7 да формираат чи со 1-2 или 8-9. Оваа рака не е валидна кога е комбинирана со кој било друг вид Чекај (на пример, чекањето да се затвори со чипови 7-7-8-9 се смета за комбинација на Edge Wait и Simple Wait, бидејќи може да се смета дека 7 е да се формира 7-8- 9 или парот 7-7).

  Белешка: Точките на задржување се даваат само кога е потребен еден токен.

  На пример, да чекате да затворите само со Бамбус 7 со:

   

  10. Затворено чекање

  Затвори со Затворено чекање (на пример, има 2-4 и чека 3). Оваа рака не е валидна кога се комбинира со кој било друг вид Чекај (на пример, чекањето да се затвори со 2-2-2-4 чипови се смета за комбинација на Затворено чекање и Едноставно чекање, бидејќи тие служат и 3 и а 4). Сепак, комбинирањето на Waits on (на пример, 6-7-7-8-9 и чекањето на 8 се смета за комбинација на Edge Wait и Closed Wait, но само 8-от токен служи за затворање).

  Белешка: Точките на задржување се даваат само кога е потребен еден токен.

  На пример, ако може да се затвори само со 5 круга со:

  11. Едноставно почекајте

  Затвори со картичката што го формира парот. Овој потег не е валиден кога е комбиниран со кој било друг вид Чекај (на пример, чекањето да се затвори со 2-2-2-4 чипови се смета за комбинација на Затворено чекање и Едноставно чекање, бидејќи тие служат и 3 и а 4). Исто така, не е прифатливо ако се очекува да се затворат две опции со парот (на пример, 6-7-8-9 и да се очекува 6 или 9).

  Белешка: Точките на задржување се даваат само кога е потребен еден токен.

  12. Затворете го Wallидот

  Затвори со знак фатен од wallидот.

  13. Цвеќе и годишни времиња

  Секој цвет вреди по 1 бод. Тие се бројат на крајот од збирот на сите поени. Тие не служат за минимален резултат од 8 поени. Тие можат да бидат прикажани кога сакате. Тие се оставени на десната страна (како и остатокот од потезите и изложените плочки) и се зема нова плочка од крајот на идот. Ако играчот се затвори со новиот токен, се додава точка за Затворање на Wallидот.

  Игри со 2 поени

  14. Панг на џинови

  Панг (или Конг) од Змејови. Може да биде скриен или изложен.

  15. Доминантно ветерно ѓубре

  Панг (или Конг) на доминантен ветер, што одговара на ветерот на кругот. Може да биде скриен или прикажан.

  16. Сопствен ветер

  Пинг (или Конг) од сопствениот ветер Може да се скрие или прикаже.

  17. Скриена рака

  Сите комбинации нека бидат скриени и затворете ги со исфрлена плочка.

  18. Сите Чи

  Рака која се состои само од Чис и нема почести.

  Игри со 4 поени

  19. Зачуван таб

  Користете ги 4-те плочки на дадена плочка, без да ја прогласите за Конг (т.е. користејќи ја за да направите други потези). Скриениот или разоткриен Конг не се смета за знак на хауд.

  20. Мешано двојно пинг

  Раката содржи два Pung или Kong со ист број (но очигледно со различно одело).

  21. Две скриени пинг

  Раката содржи две пингери кои не биле изложени (т.е. не се формирани со фрлени чипови). Скриен Конг не вреди да се скрие Панг.

  22. Скриен Конг

  Рака која се состои од 4 соодветни плочки, од кои ниту еден не се отфрла, и е прогласена за Конг. Сите плочки се свртени со лицето надолу.

  23. Сите едноставни

  Рака без терминални белези или почести токени. Сите чипови во раката се едноставни (чипови 2-8).

  24. Рангирана рака на терминали и почести (сите со почести и / или терминали)

  Рака што вклучува најмалку една завршна плочка или еден почест во секоја комбинација, вклучувајќи го и парот.

  Игри со 6 поени

  25. Целосно скриена рака

  Рака завршена со сите плочки извлечени од Wallидот, вклучувајќи го и парот.

  26. Два Конг изложени

  Раката содржи два прикажани Конг.

  27. Последно јазиче

  Затворете со исфрлена плочка што е последната од тој тип што останува (на пример, ако веќе ја имаат)

  отфрлени или користени од други играчи во изложени комбинации (три плочки Бамбус 4, блиску со последната плочка Бамбус 4). Не може да се комбинира со Конг Робо.

  28. Целиот пинг

  Рака формирана од 4 Панг (или Конг) и парот.

  29. Рака Семипура (чиста рака со почести)

  Рака што содржи чипови од само еден од трите костуми, во комбинација со чипови на Дости.

  30. Три влечкави мешани шеги

  Рака што содржи три чиса од трите одела и чии почетни чипови се во растечки интервал од еден чекор.

  Игри со 8 поени

  31. Сите семејства и почести

  Рака формирана од комбинации во кои се појавуваат белези од 5 типа што се во играта. Трите одела: Ликови, Дискови, Бамбуси, како и Ветрови и Змејови.

  32. Изложена рака

  Рака во која секоја комбинација е завршена со чипови отфрлени од други играчи, вклучувајќи го и парот. Може да се комбинира со точки на чекање.

  33. Два змеја

  Раката содржи два Панг (или Конг) Змејови.

  34. Два Скриен Конг

  Рака што вклучува два Конг кои не биле изложени.

  35. Мешана скала

  Права (плочки од 1 до 9) формирана од Чис од трите одела. Може да се комбинира со Тодо Чи.

  36. Огледалото

  Рака составена од комбинации формирани со плочки што се вертикално симетрични (т.е. од оние плочки што изгледаат исто со лицето нагоре и со лицето надолу: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9 од дискови, 2, 4, 5, 6 , 8, 9 од Бамбјес и Белиот змеј). Вклучена е точката за отсутно семејство.

  37. Triple Chi Mixed

  Рака со три еднакви чии, но различни костуми.

  38. Три мешани влечкави пинг

  Раката содржи три Pung или Kong, секој со различно одело и број поголем од претходниот Pung.

  39. Празна рака

  Рака која нема поени. Поени за цвеќе не сметаат на оваа оценка. Цветовите се додаваат по освоените 8 поени.

  Затворање, на пример, со отфрлање на 3 од Бамбус (да не биде последното парче од 3-те) и да не биде ниту скриена, ниту разоткриена рака. Така, се исполни дека не е ниту All Chi, ниту All Pung, нема поени за Чекај, ниту за Pung на терминали или почести, ниту за Last Token, итн.

  40. Последно јазиче на идот

  Затвори со последната плочка на идот. Не може да се комбинира со Затвори го Wallидот.

  41. Отфрли го последниот знак на идот

  Затвори со фрлање на последната плочка на идот.

  42. Затвори со Дополнителен Конг Токен

  Затвори со дополнителниот токен земен по добивањето на Конг.

  43. Грабеж на Конг

  Затвори со украдениот знак на играч со кој мина од изложениот Панг во Конг. Не може да се комбинира со целосно скриена рака.

  Игри со 12 поени

  44. ensетони зашиени со малку почести

  Рака направена од следниве плочки: 5 или 6 почести (не спарени) заедно со подмножество од 8 или 9 зашиени плочки. Со 7-те токени на наградите, претставата се вика Snn Tokens with Great Honours. Раката мора да биде скриена, иако не мора да биде целосно скриена, односно да се повлече фрлена плочка за да се затвори. Не може да се комбинира со сите семејства или скриена рака.

   

  45. Зашиени токени

  Специјална игра што се состои од чипови 1-4-7 од еден костум, 2-5-8 од друг костум и 3-6-9 од трет костум. Раката не треба да се крие (очигледно, може да се повлече фрлање без да се затвори за четвртата комбинација, а не за зашиени плочки). Може да се комбинира со Тодо Чи.

   

  46. ​​Супериорен 4

  Вклучена е и рака која има само чипови од 6 до 9. Точката No Honours Hand е вклучена.

   

  47. Долниот 4

  Вклучена е и рака која има само чипови од 1 до 4. Точката No Honours Hand е вклучена.

   

  48. Три големи ветрови

  Раката вклучува 3 ветерни пинг или конг.

   

  Игри со 16 поени

  49. Чисто скалило

  Рака формирана од 1-9 директно чипови со ист костум, формирајќи 3 последователни чиси.

   

  50. Екстремен чис од 3 семејства

  Рака која се состои од кучиња 1-2-3 и 7-8-9 од еден костум, кучиња 1-2-3 и 7-8-9 од друг костум и пар 5 од преостанатиот трет костум. Веќе се вклучени поени за мешан двоен чи, два терминални чиа, без почести и сите чи.

   

  51. Три чисти чипчиња

  Рака составена од три чиси со ист костум, секој со почетно парче што започнува со број или два поголеми од почетното парче од претходниот чи, но не и мешавина од обете (т.е. или трите чии имаат почетни парчиња интервал од еден или сите три чии се во интервал од два).

   

  52. Сите со 5

  Рака во која секоја комбинација вклучува 5 (вклучувајќи пар).

   

  53. Мешан троен пинг

  Рака со три еднакви Пунг (или Конг), но секој со различно одело.

  54. Три скриени пинг

  Рака што вклучува три непријавени ѓубриња (скриениот Конг не се смета).

  Игри со 24 поени

  55. Седум парови

  Рака составена од седум пара чипови. Секогаш завршува со Едноставно чекање. Може да се нацрта фрлена плочка за да се заврши играта. Не може да се комбинира со сите парови, скриена рака или едноставно држете се за раце. Може да се комбинира со сите семејства, потполно скриена рака, белег на зачувување, без почести, сите едноставни, 1 семејство што недостасува, сите терминали или сите почести.

   

  56. Tokетони зашиени со големи почести

  Рака составена од секој од седумте почести (без повторувања) и плочки од трите костуми што ја сочинуваат вашата низа од седум зашиени плочки (т.е. имајте седум плочки од деветте што сочинуваат рака на зашиени плочки: плочки 1- 4-7 од една тужба, 2-5-8 од друга тужба и 3-6-9 од трета тужба). Раката мора да биде скриена. Не може да се комбинира со раце: сите семејства, скриена рака или едноставно чекање.

   

  57. Сите врсници (сите пинг на врсници)

  Рака формирана од Панг од рамни плочки (вклучувајќи го и парот). Веќе се вклучени поени за сите пингели, без почести и за сите едноставни. Може да се комбинира со отсутно семејство или чиста рака.

   

  58. Чиста рака

  Рака која се состои целосно од чипови со ист костум и без почести. Вклучени се бодови од раката No Honours.

   

  59. Идентичен троен чи

  Три еднакви чиси и со ист костум. Не може да се комбинира со чиста последователна пинг рака.

   

  Игри со 32 поени

  60. Три пинг по ред чиста

  Рака со три Pung (или Конг) со ист костум, секој со број поголем од една единица од последниот. Не може да се комбинира со Triple Chi Identical.

   

  61. Врвни јазичиња

  Рака која се состои од комбинации на плочки 7, 8 и 9 (вклучувајќи го и парот). Вклучени се поени за без почести. Може да се комбинира со All Pung, Absent Family или Pure Hand.

   

  62. Централни јазичиња

  Рака која се состои од комбинации на плочки 4, 5 и 6 (вклучувајќи го и парот). Вклучени се поени за без почести. Може да се комбинира со All Pung, Absent Family или Pure Hand.

   

  63. Долни јазичиња

  Рака која се состои од комбинации на плочки 1, 2 и 3 (вклучувајќи го и парот). Вклучени се поени за без почести. Може да се комбинира со All Pung, Absent Family или Pure Hand.

  64. Четири чисти чипчиња

  Рака на четири чиси со ист костум, секој со почетни плочки влечкаше еден или два броја во однос на почетната плочка на претходниот чи.

   

  Игри со 48 поени

  65. Три Конг

  Рака што вклучува три Конг. Тие можат да бидат скриени или прикажани.

   

  66. Сите почести и терминали

  Рака која се состои целосно од терминали (бројачи 1 и 9) и почести (ветрови и змејови). Не се дозволени дополнителни поени за основните игри на ветрови и терминали. Вклучени се бодови за сите пинг, терминал и пинг-почести. Може да се комбинира со получиста рака, отсутно семејство, два змеја, три мали змејови, три одлични змејови, три ветришта, четири мали ветришта или четири големи ветрови.

   

  67. Четворокреветни чи идентично

  Рака формирана од четири еднакви чиси со ист костум. Вклучени се поени за Pure Staggered Pung, Hoard Token и Pure Double Chi.

   

   

  68. Четири чисти последователни ѓубре

  Рака што вклучува четири Панг или Конг од ист костум, влечкаат од еден.

   

  70. Четири мали ветрови

  Рака што вклучува три Панг (или Конг) Ветрови и еден пар на преостанатиот Ветер. Може да се комбинира со доминантен ветер и сопствен ветер. Вклучени се три точки на Велики ветрови.

   

  71. Три мали змејови

  Рака што вклучува два Панг (или Конг) Змејови и еден пар на другиот Змеј. Поените по еден удар на одделни змејови не се бројат.

   

  72. Сите почести

  Рачно изработено од почести (Ветрови и / или Змејови). Може да се формира со Панг или Конг, скриен или прикажан. Може да се комбинира со Dragon Pung. Вклучени се точките на Тодо Панг.

   

  73. Четири скриени пинг (скриено богатство)

  Рака што вклучува четири неекспонирани Pung (или Конг). Не може да се комбинира со потполно скриена рака или сите пинг.

  74. Чист екстремен чис

  Рака составена од два долни чиси (1-2-3), два горни чиси (7-8-9) и еден пар од 5, сите во ист костум. Вклучени се поени за чиста рака, седум парови, завршни приредби и чиста двојна забава.

  Игри со 88 поени

  75. Четири големи ветрови

  Рака формирана од Панг (или Конг) од четирите ветрови. Не може да се комбинира со „Сите пинг“ или „Доминантен ветер“ или „Само ветер“.

  76. Три големи змејови

  Рака формирана од Панг (или Конг) од 3 џинови. Не може да се комбинира со Dragon Pung.

  77. Сите зелени

  Рака составена од 2, 3, 4, 6, 8 бамбус плочки и, по избор, зелени змејови. Може да се комбинира со Чиста рака, Полу чиста рака (ако се користат зелени змејови), 7 парови, потполно скриена рака, сите пингели или сите едноставни.

  78. Девет врати

  Рака формирана од чиповите 1-1-1-2-3-4-5-6-7-8-9-9-9 од истиот костум, правејќи пар со кој било од нив. Раката мора да биде скриена. Не може да се комбинира со скриена рака, чиста рака или терминали и почести пинг. Може да се комбинира со потполно скриена рака.

  79. Четири Конг

  Било која рака со 4 Конг. Тие можат да бидат скриени или изложени.

  80. Седум чисти последователни парови

  Рака формирана од седум пара чипови со ист костум, чиј број се влечка од еден. Не може да се комбинира со чиста рака, целосно скриена рака или едноставно држење.

  81. Тринаесет сирачиња

  Рака која се состои од плочки 1 и 9 од Бамбус, 1 и 9 од дискови, 1 и 9 од карактери, и секоја од седумте почести. Парот е направен со кој било од чиповите. Може да се нацрта фрлена плочка за да се заврши играта. Не може да се комбинира со чиста рака, целосно скриена рака или едноставно чекање.

  Фаули и пенали

  Лажна комбинација

  Ако играч направи грешка при прогласувањето на чи, пунг, конг или при заменувањето, тој го губи правото да ја добие играта (мртва рака), иако можете да продолжите да играте, да крадете фрлање итн.

  Промена на мислење

  Играчите не можат да бараат отфрлање и потоа да се предомислат. Првиот пат кога ќе бидете известени, вториот пат ќе биде казнети со 5 поени (да се плати на секој играч), третиот 10 поени, Четвртото 20 поени, и така натаму.

  Допрете го Табулаторот

  Допирањето на tileидната плочка пред да се отфрли претходниот плеер се смета за фаул. Првиот пат кога ќе бидете известени, вториот пат ќе биде казнети со 5 поени (да се плати на секој играч), третиот 10 поени, Четвртото 20 поени, и така натаму.

  Ако токенот не беше виден, тој ќе остане таму каде што беше. Доколку се виде токенот, играчот нема да може да ја добие таа игра (мртва рака), иако можете да продолжите да играте, да крадете фрлање итн.

  Побарајте пинг со одложување

  Побарајте знак за Pung со повеќе од 3 секунди доцна се смета за грешка. Првиот пат ќе биде известен, вториот пат ќе биде казнети со 5 поени (да се плати на секој играч), третиот 10 поени, Четвртото 20 поени, и така натаму.

  False Mahjong (False Hu)

  Ако играчот има помалку од 8 поени мора да плати 10 поени на секој играч и ќе има мртва рака, иако може да продолжи да игра, да краде фрлања итн.

  Ако играчот не ги исполнува условите За да го направите Mahjong во фрлање (имате повеќе од 14 плочки или помалку од 14, направете грешка со плочката за затворање, итн.), Мора да платите 20 поени на секој играч и ќе има мртва рака, иако може да продолжи да игра, да краде фрлања итн.

  Исто така, сите прикажаните чипови од страна на деклараторот на лажниот Mahjong мора да бидат отфрлени во следниве плеер се врти.

  Прикажани јазичиња

  Сите прикажано јазиче од играч (паѓа кога ќе го украде од theидот, го фрла меѓу чиповите во раката итн.) мора да бидат отфрлени на следниот свиок на играчот.

  Во случај играч покажете ги сите ваши чипови кога друг играч прогласи Mahjong дека прави фаул. Ако конечно играчот кој го прогласи Mahjong победи, играчот кој ги покажа своите чипови ќе биде советуваше.¿ Не победи другиот играч? мора да ги фрли прикажаните чипови еден по еден.

  Ако играч открива туѓо досие, мора да му плати на повредениот играч помеѓу 5-60 поени одлучува судијата (кој исто така ќе одлучи дали ќе ја продолжи играта или не).

  Невалиден број на белези

  Ако играчот има помалку од 13 чипови или повеќе од 13 меѓу пресвртите, тој има мртва рака, иако може да продолжи да игра, да краде фрлања итн.

  Повеќе игри

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации