Судоку

Судоку е игра што изгледа како загатка со бројки. Стимулира логичко-математичко расудување и стратешко размислување. На почетокот може да изгледа многу тешко, но ќе видите дека со малку вежбање, знаејќи ги соодветните стратегии, секој ден ќе стане полесен и позабавен.

Индекс()

  Судоку: како да се игра чекор по чекор

  Findе најдете огромен плоштад кој е поделен на неколку мали плоштади, и овие мали плоштади се групирани во средни плоштади. Секој среден квадрат има 9 мали квадрати внатре.

  Целта на играта е да ги пополни празните квадрати со броеви, така што:

  • Сите редови (хоризонтална) ги имаат сите броеви од 1 до 9, без да повторам ниту еден.
  • Сите колони (вертикално) ги имаат сите броеви од 1 до 9, без да повторам ниту еден.
  • Сите средни плоштади ги имаат сите броеви од 1 до 9, без да повторат ниту еден.

  Што е Судоку?

  На добар јапонски јазик, името што сите го знаеме не е ништо повеќе од поедноставување на фразата „суџи ва докушин ни кагиру", што значи тоа "броевите мора да бидат единствени„И тоа се однесува на многу едноставна нумеричка забава со многу едноставни упатства чија цел е да ги пополни сите празни полиња преку уредена нумеричка низа.

  Историја на судоку

  приказна за судоку

   

  И покрај неговото име, судоку не е создадено во Јапонија, пронајдокот му се припишува на швајцарскиот математичар Леонард Ојлер. Во XVIII век, го создаде она што тој го нарече "латински плоштади", игра во која бројките мора да се појават само еднаш во секој ред и во секоја колона. 9 редови и 9 колони стана популарен кога започна да се објавува во САД. Во 1970-тите.

  Тоа беше таму во 1984, кога јапонците Маки Каџи ја исполни играта. По враќањето во својата татковина, Каџи ја подобри играта (Тој ги даде тајните броеви, кои веќе се појавуваат во кутијата, и создаде различни степени на тежина, го крсти и го претвори во треска меѓу неговите сонародници: денес Јапонија има повеќе од 600,000 списанија специјализирани за Судоку.

  На Запад, коцкањето полуде во 2005 година. Првиот чекор беше направен во 1997 година, кога Новозеланѓанецот Вејн Гулд ја посети Јапонија, научил за Судоку и развил компјутерска програма за играта, објавена во 2004 година. Пред 8 месеци, неговите креации на играта започнаа да се објавуваат секојдневно од весникот Тајмс, по што наскоро следуваше конкуренција низ целиот свет.

  Видови на судоку

  типови на судоку

  Видови на судоку, покрај конвенционалното:

  • Дијагонала: За да играте, мора да ги следите истите правила како и традиционалното Судоку, односно да ги завршите сите квадрати користејќи броеви од 1 до 9, без повторување во хоризонталните и вертикалните линии. Најистакнат аспект на оваа сложувалка на судоку е тоа што, покрај поврзувањето на вертикалните и хоризонталните линии, мора да направите и две централни дијагонали кои формираат X, со броеви од 1 до 9 и да не се повторуваат.
  • Неправилните: ги има истите правила како и класичното, освен што квадратите се неправилни.
  • Какуро: Играњето какуро не е многу тешко, иако се смета за покомплицирано од судоку. Целта е да се постават броевите од 1 до 9 на таков начин што тие не се повторуваат во низата на правата и во низата на колоната, бидејќи е потребно збирот на броевите (хоризонтално или вертикално) да биде еднаков на соодветната точка .
  • Убиец: тоа е комбинација на Судоку и Какуро. Затоа, постојат обележани области каде што не може да има повторувачки броеви и чиј збир мора да ја даде посочената вредност.
  • Мегасудоку: треба да направите бројките од 1 до 12 да се појавуваат само еднаш во секој ред, колона и квадрат. Слично на традиционалниот, но со уште три броја.
  • Минисудоку: Се разликува од традиционалниот со тоа што е составен од помал број квадрати.
  • Мултисудоку: Составен е од неколку сложувалки на судоку кои заедно сочинуваат една.

  Совети за решавање на Судоку

  судоку гиф

  Првото нешто што треба да направите за да започнете да го решавате Судоку е изберете формат за водење (ред, колона или квадрат). Ако не изберете само еден и се обидете да направите сè одеднаш, може да завршите да мешате и да збуните сè, што ќе ви одземе многу повеќе во играта.

  Кажете, на пример, што одбравте да започнете да решавате по редови. Потоа ќе ја анализирате првата хоризонтална линија и ќе видите кои броеви се веќе на неа и кои недостасуваат. Пополнете ги празните квадрати со броевите што недостасуваат, обрнувајќи внимание на броевите во колоната за да бидете сигурни дека таа не се повторува.

  По решавањето на првата линија, одете на втората линија и повторете го процесот. Погледнете кои броеви веќе ги имате и кои недостасуваат за да започнете да пополнувате. Ако го немате бројот 1 на втората линија, одете на првиот празен квадрат и напишете 1. Потоа погледнете ја колоната за тој плоштад. Ако бројот 1 веќе постои во таа колона, отстранете го и напишете го 1 во друг квадрат. Не заборавајте секогаш да проверувате дали не повторувате ниту еден број што е веќе на плоштадот.

  Следете го овој ритам до крај, и можете да ја изградите вашата игра Судоку. На крајот, станува потешко да се најде место што одговара на броевите без да се повтори, но сè е само обид да се променат броевите на местата за да се олесни.

   

  Судоку: стратегии

  Еве неколку едноставни совети и стратегии кои ќе ви помогнат да решите загатка Судоку.

  Со брендови

  Користејќи ги ознаките, можете да ги користите овие многу едноставни (па дури и очигледни) совети:

  Единствен број

   

  Во кој било момент, внимателно гледајте ја играта за ќелии што имаат само еден број во ознаките. Ова укажува дека постои само една можност за таа ќелија.

  Само скриен број

  Често внимателно гледајќи, можете да најдете "само скриен број". Овој број не се појавува само во ознаките. Тој е единствениот можен кандидат по ред, колона или мрежа 3х3, тој се појавува само во средината на другите броеви. Погледнете ја сликата настрана:

  На оваа слика, можете да видите дека броевите 1 и 8 се појавуваат само еднаш во нивните 3х3 решетки. Ова укажува на тоа дека тие нужно мора да бидат поставени на тие позиции.

  слика на судоку 2

  Слободна двојка

  1. Ако во кое било време ги пронајдете истиот пар броеви само во ознаките на групата (ред, колона или мрежа), тоа значи дека овој пар мора нужно да се појави во овие две ќелии. Погледнете ја сликата подолу:

  Судоку слика 4

  2. На оваа слика гледаме дека броевите 1 и 3 се појавуваат сами во две ќелии, па затоа мора да се користат во тие ќелии. Ние едноставно не знаеме кој број оди во секоја ќелија. Сепак, знаеме дека броевите 1 и 3 не можат да се појават во другите празни ќелии. Затоа, имаме само по една шанса во секоја од нив.

  Судоку слика 4

  Без етикети

  За оние кои не сакаат да користат брендови, ќе објасниме многу едноставна и многу корисна стратегија.

  Прекрстени линии

  Техниката на вкрстени линии е веројатно првото нешто што луѓето го учат кога играат Судоку. Играчите учат правејќи, бидејќи тоа е едноставно и основно.

  Во него, играчот мора да избере број (обично оној што е најприсутен во играта) и да нацрта замислени линии на линиите и колоните во кои е присутен тој број.

  Во следниот пример, го избираме бројот 9. Ги наоѓаме сите места каде што е присутен и ги цртаме имагинарните линии на линиите и колоните за да означиме дека бројот 9 не може да се стави во тие позиции. Откако ова е направено, ги обележуваме слободните позиции во зелена боја.

  слика на судоку 5

  Имајте на ум : Важно е да се напомене дека некои празни ќелии, иако не беа елиминирани од замислените редови, не беа обележани како слободни затоа што имаат број 9 во истата мрежа 3х3.

  Анализирајќи ги слободните позиции, можеме да видиме дека во централната мрежа 3х3 има само една слободна позиција за бројот 9, па можеме да ја поставиме во таа позиција.

  Откако ова е направено, го повторуваме процесот на замислените редови за бројот што штотуку го поставивме. Проверете го резултатот:

  слика на судоку 6

  Повторно мора да ги анализираме слободните позиции во потрага по ново движење. Како што можеме да видиме, во долната централна мрежа има само една слободна позиција. Потоа можеме да го ставиме бројот 9 и да ја повториме горенаведената постапка.

  слика на судоку 7

  Овој пат се појави единствена слободна позиција во долниот лев агол, па ставивме 9 во таа позиција и продолживме со стратегијата.

  слика на судоку 8

  Сега можеме да видиме дека имаме четири слободни позиции за бројот 9, од кои ниту една не е единствена во мрежата 3x3 на која е вклучен. Затоа, не знаеме каде да поставиме 9 само со помош на оваа стратегија.

  Еден можен начин е изберете нов број и повторете ја оваа стратегија што е опишана. Веројатно ќе можете да ги пополните повеќето ќелии користејќи ја само оваа стратегија.

  Сега кога имате неколку стратегии, забавувајте се и вежбајте го мозокот играјќи Судоку.🙂

  Правила на судоку

  Целта на играта

  Судоку е игра за која е потребно малку време и размислување, но штом ги знаете правилата, станува разумно лесно да се игра.

  Судоку генерално се состои од табела 9х9, кој е составен од 9 мрежи, кои имаат 9 клетки, соодветно.

  Главната идеја на играта е дека играчот треба да ја пополните табелата со броеви од 1 до 9, без никакво повторување на броевите на истата линија или мрежа.

  Ако ги следите сите овие правила и успеете да ја пополните табелата, тогаш играта е освоена!

  Стратегија за игри

  Табели на судоку беа дизајнирани да имаат единствено решение И како такво, нормално е да не го сфатиме правилно првиот пат.

  Од истата причина, повеќето играчи претпочитаат да ги запишуваат броевите со молив за да можат да се избришат ако направиле грешка.

  Резервации

  Друг предлог што треба да се разгледа е употреба на трговски марки. Под брендови, мислиме на пишување на различни можности во рамките на секоја ќелија. Тоа е, ако една ќелија може да ги има броевите 3 и 9, идеално е да се наведат (во мала големина) двата броја и да се реши остатокот од табелата, сè додека не се достигне бројот што одговара на таа ќелија.

  Во некои верзии на Судоку, овие мали ознаки се веќе вклучени во табелата, за да се олесни нивната резолуција. Во овие верзии кои веќе вклучуваат ознаки, постојат трикови кои ќе ви помогнат да ја решите сложувалката:

  Единствен број

  Секогаш кога во табелата на Судоку (со ознаки) наоѓате број само во една ќелија, ова е a сигнализира дека постои само една можност за истата ќелија, тоа е, мора да го бирате тој број веднаш во ќелијата.

  Само скриен број

  Судоку понекогаш може да биде сложена игра, но има малку трикови што ќе ни помогнат да ја сфатиме играта. На пример, во игри каде што има брендови, понекогаш наоѓаме т.н. "само скриен број".

  Овој број не се појавува само во ќелијата (придружен со други броеви), но тој е единствениот можен кандидат по ред, колона или мрежа 3х3.

  Тоа е, кога во мрежа 3х3, на пример, бројот 3 се појавува и не се појавува во ниту една друга ќелија на таа мрежа, тогаш тоа е индикатор дека бројот 3 припаѓа на истата ќелија.

  Слободна двојка

  Сè додека ги наоѓате истите пар броеви само во ознаките на мрежата 3x3, тогаш тоа значи дека овој пар нужно мора да бидат присутни во овие две клетки, единственото прашање што се поставува овде е кое ќе биде во секое.

  Без етикети

  Ако вашата верзија на Судоку не доаѓа со ознаки или ако не сакате да користите ознаки, постои друга едноставна стратегија што ќе ви помогне да ја совладате оваа игра.

  Прекрстени линии

  Техниката на вкрстени линии е широко користена, поради нејзината голема едноставност во употребата. Се состои во изберете го бројот што се појавува најчесто во целата табела и нацртајте (со молив за да не се меша) линии во редовите и колоните на кои е поврзан истиот број.

  Откако ќе ги нацртаме сите линии, продолжуваме до фазата на обележување на ќелиите што не се опфатени во истите редови. Потоа, се анализира кои мрежи 3х3 немаат број 9 и кои имаат простор (не прецртан) за да го постават.

  Штом се стори ова, изберете друг број и повторете ја истата стратегија, сè додека не се полнат сите ќелии. На крајот, треба да проверите дали има броеви што се повторуваат на иста линија или мрежа. Ако нема бројки што се повторуваат, тогаш играта е освоена.

  Играјте време и тешкотии

  Нема максимално време за секоја сложувалка на Судоку, и секој играч може да ужива во играта колку што сака.

  Игра Судоку може да варира помеѓу 5 и 45 минути, но сето тоа зависи од искуството на играчот и нивото на тежина на играта. Едноставно кажано, колку е потешка играта, толку повеќе размислување е потребно, така што играта ќе трае подолго.

  Што се однесува до тешкотијата, тоа обично е експлицитно во насловот на веб-страницата или списанието. Постојат лесни игри за почетници и многу тешки за поискусните играчи. За експертите, потешките нивоа можат да бидат навистина предизвикувачки, бидејќи нивоата почнуваат да изгледаат многу симетрично, во кои се чини дека бројките се рефлектираат. Затоа, покрај основното расудување, потребна ви е и одредена стратегија.

  И така, написот завршува. Честитки Сега знаете како да играте Судоку, или барем имате доволно знаење за да ги решите овие загатки!

  Повеќе игри

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации