Најпопуларните измами на Интернет


Најпопуларните измами на Интернет

 

Со технолошкиот развој, нашите потреби се сè повеќе ориентирани кон употреба на самата технологија, од социјални мрежи до вмрежување, до купување преку Интернет на наједноставните објекти од секојдневниот живот. Затоа е бескорисно да се истакнува дека дури и измамниците ги усовршиле своите техники за да ги натераат сиромашните корисници во нивни раце. Всушност, измамите преку Интернет ја користат емпатијата, стравот и алчноста на корисниците на интернет.

Во оваа статија ќе анализираме најраспространетата и користената измама во онлајн светот.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Како да избегнете несакана пошта и СМС-измама

1. Претерани ветувања:

жртвите се примамени преку ефективни фрази како "совршена работа на само еден клик од вас. Ние ви помагаме да го добиете„ИЛИ“Работете од дома и заработувајте десет пати повеќе!".

Еден од најпознатите, сега работи Facebook за неколку години, тоа е измама на Реј Бан Комплетирајте со слика со својата поволна цена: апсурдно оваа измама направи и продолжува да прави многу жртви кои, привлечени од цената од 19,99 евра, се склони да кликнат на сликата. Во овие прилики, жртвата се наведува да верува дека со предавање на сума пари или нивните банкарски акредитиви, тие ќе можат да добијат совршена работа без напор или производ со намалена цена што, се разбира, никогаш нема да пристигне.

2. Услуги за наплата на долгови:

Во овој случај, жртвата мисли дека плаќајќи сума пари еквивалентна на процент од она што се должи, група луѓе лично ќе се погрижат за сите долгови. Ништо не може да биде погрешно, бидејќи жртвата никогаш нема да ги види своите долгови задоволени, туку напротив, ќе се најде во уште поголема неволја.

3. Работа од дома:

Мрежите не секогаш кријат измама, но не е невообичаено луѓето што нудат работа од дома да не бидат толку искрени како што изгледаат.

4. „Пробајте го бесплатно“:

... и бесплатно, тогаш не е. Механизмот утврдува дека измамниците ветуваат дека ќе користат услуга или некое време, целосно бесплатно, тогаш проблемот ќе биде неможноста субјектот да се одјави од системот во кој се регистрирал, принудувајќи се да платат за нешто. значи нема интерес.

5. „Дали ви треба заем?“:

Ова е најкласичната измама во која многу луѓе, многу пати веќе во долгови, продолжуваат да паѓаат неизлечиво. Всушност, зборот „заем“ погрешно се користи како синоним за „лихварство“Всушност, честопати се случува оние што стојат зад овие понуди да бараат пари за да отворат практики, а потоа да исчезнат во воздух. Во случај на заем и финансиски потреби, секогаш се препорачува да контактирате со познати банкарски институции.

6. Кражба на идентитет:

За жал, многу едноставна за примена на измама и многу распространета во ерата на социјалните мрежи. Леснотијата за запленување на идентитетот на другите е веќе утврдена, но најлошото е што во повеќето случаи жртвата го сфаќа тоа предоцна. Во оваа смисла, извршените кредитни измами, всушност, растат кражба на идентитет- Измамата вклучува кражба на лични и финансиски податоци и потоа користење на нив за аплицирање за заеми или купување предмети преку Интернет; сè на штета на жртвите кои можат да станат свесни за измамата само кога, на пример, ќе се обидат да аплицираат за заем, но им е одбиено да не ги платиле надоместоците активирани од измамниците. Затоа, потребно е да се пријави инцидентот до надлежните органи и да се продолжи со барањето да се одбие операцијата.

7. "Освоивте 10.000 €!" или „БЕСПЛАТЕН iPhone 10 само за вас ако кликнете овде!“:

Кој никогаш не видел слични скокачки прозорци додека прелистувал на Интернет? Треба да запомните дека никогаш не треба да кликнувате на овие понуди, бидејќи во најдобрите случаи сте договориле со вирус, додека, во најлошото, некој може да го шпионира вашиот компјутер од далечина, крадејќи ги сите информации потребни за пристап, на пример, до вашите банкарски сметки. .

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Што да направите ако Интернетот каже „Честитки, победи“; како да се избегне или блокира

8. Јавете се на 800 ***** и откријте кој е вашиот таен обожавател “:

... и секако не навивачи; При повикувањето на овие броеви, всушност, таксата за поврзување може да чини многу, а несаканите услуги исто така може да наплатат непропорционални износи.

9. Продажба на Интернет:

во овој случај секогаш е добро да се верува официјални страници ed овластен купувајте и продавајте на Интернет. Всушност, колку е попознат и признат бренд, толку полесно е да се сретнете со страници што ги крадат логото и информациите на брендот за кој станува збор, а потоа да доставуваат неисправни производи до несреќните кои се на должност или дури и купениот производ не е. никогаш не е доставен до примателот. По влегувањето, веб-страницата може да има изглед на оригиналот, но фактот дека многу стоки имаат 50% попуст треба да звучи повик за будење за можна измама.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Како да купите на eBay избегнувајќи измами

10. Измама за деловна пошта и Измама за извршен директор:

се некои од новите типови на измама што особено ги погодуваат компаниите, преку кои криминалците влегуваат во нивните комерцијални комуникации со други компании или оние на управителите на истата компанија и, со лажни пораки, но жртвите се сметаат за веродостојни , пренасочете големи суми на проверки на сметки во име на измамници.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Препознајте лажни, измамнички и неоригинални е-пошта

11. Вишинг:

произлегува од соединувањето помеѓу концептите на „глас“ mi „Измама за идентитет“ и тоа е измама која има за цел да комбинира знаење за личните податоци на корисниците со употреба на телефонски повици за да ги измами.

Известување пристигнува на мобилниот телефон или во поштенското сандаче на жртвите, очигледно од нивната сопствена кредитна институција, известувајќи за сомнителни трансакции поврзани со нивната сметка: корисникот погоден од предупредувачките кликови на Интернет-адресата на клонирана страница и на Оваа точка прима телефонски повик, направен од лажен бесплатен број, во кој измамниците се преправаат дека се вработени во банка кои сакаат да ја запрат кражбата, додека, откако ќе се добијат кодовите за пристап, тие одобруваат трансфери или плаќања зад грбот на жртвата.

12. Бонус за измами за мобилност:

la Министерство за животна средина осуди како неодамна пристигнале неколку пријави, од оние кои имаат намера да го искористат бонусот за мобилност за постоење на различни апликации кои имаат намера да ги измамат корисниците преку привлечни имиња како на пр. „Ваучер за мобилност 2020“. Одделот комуницира како постапките за барање на бонус се соопштуваат преку официјални канали неколку дена пред датумот на испраќање на апликациите. Измамничките апликации веќе биле навремено пријавени до надлежните органи.

13. Рансомвер:

Рансомвер е вид на измама во која хакерите инсталираат малициозен софтвер на компјутер или компјутерски систем што го ограничува пристапот на жртвата до нивните датотеки со барање за исплата на откуп, често во форма на биткоин, за да го откажат. Лажните стапици за рансомвер можат да бидат и многу штетни: измамата со рансвер со најлошо сценарио го поткопува чувството на безбедност и приватност на жртвата, а во ужасна варијанта, хакерите преку е-пошта тврдат дека хакнале камера веб додека жртвата гледала филм. порнографија.

Рекламата за хакирање на камери, поддржана од повторување на лозинката на корисникот во е-поштата, е средство за уцена: или ќе ни ги испратите биткоините или ќе го испратиме видеото до сите ваши контакти. Во реалноста, ова е чиста манипулација - измамниците немаат видео датотеки и дури не ги хакирале вашите информации, бидејќи лозинката за која тврдат дека ја имале е едноставно собрана од јавно достапни бази на лозинки и протечени е-пошта.

Индекс()

  Како да се одбраниш

  Покрај тоа што секогаш се будни, експертите препорачуваат следново:

  • пред да ги внесете деталите за вашата кредитна картичка на некоја страница, треба да ги потврдите ла сегуридад;
  • Мај испратете свои кодови за пристап до сметката за сметка - банките, всушност, на пример, никогаш не бараат ингеренциите за најава за банкарско работење преку е-пошта или телефон;
  • има претпазливост кога се бара испраќање копии на документи;
  • Не преземајте Мај прилози што пристигнуваат преку е-пошта или СМС-порака ако не сте сигурниидентитет од испраќачот;
  • за секаков вид сомнеж или проблем секогаш контактирајте надлежните органи.

  На ова, ние исто така ја додаваме можноста за користење на програма против рансомвер против Ransom вирус или крипто

  ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Измамни веб-страници со измами на Интернет

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации