Плочки, наредени или наредени прозорци во Windows 10


Плочки, наредени или наредени прозорци во Windows 10

 

Виндоус 10 вклучува неколку начини за автоматско уредување на отворени прозорци, но тие се малку скриени, па дури и со само еден клик на лентата со задачи, ако не знаеме, би можеле да ги игнорираме и засекогаш.

На пример, кога преместувате прозорец на едната страна, можно е да се плочкаат прозорците со делење на екранот на два или дури четири (со влечење на прозорците на аглите). Истото можете да го сторите со кликнување на празно место на лентата со задачи со десното копче на глувчето и со користење на опцијата Ставете ги прозорците еден до друг.

Уште со притискање на десното копче на глувчето, можете да изберете опција за покажуваат наредени прозорци, што е уште еден начин за нивно поставување, поделено на екранот еднакво.

Со кратенки на тастатурата, може да ги притиснете копчињата заедно Виндоус + стрелка нагоре за да зголемите прозорец, притиснете го копчето Виндоус + стрелка надолу за да го вратите прозорецот во најмалата големина и повторно притиснете ги копчињата Виндоус + стрелка надолу за да се минимизира прозорецот. на лентата со задачи.

Со програми како Powertoys за Windows 10, можно е да активирате дополнителни специјални функции, како што е создавање на сопствен распоред на прозорецот, со избирање на големината и обликот на секој отворен прозорец.

Сè уште можеме да најдеме многу атриуми трикови за организирање прозорци на работната површина на Виндоус.

Во оваа статија откривме уште една навистина корисна, лесна за употреба и што ја прави работната површина многу удобна: можност за каскадни прозорци, за да можете да бидете отворени до десет или повеќе расфрлани на работната површина, гледајќи го нивниот наслов за да можете да ги прегледувате. сите заедно и брзо ги избираме.

Во Windows 10 можете да кликнете со десното копче на лентата со задачи и да ја изберете опцијата "Преклопете ги прозорците"за да ги редиме. Сите прозорци што не се минимизираат веднаш ќе бидат распоредени во каскадна дијагонална магацинот, еден над друг, секој со еднаква големина. Насловната лента на секој прозорец ќе биде видливо прикажана, што ќе го олесни правењето кликнете на еден од нив со курсорот на глувчето и доведете го прозорецот во преден план. Можете исто така да кликнете на релативната икона на лентата со задачи за да ги донесете во преден план.

Откако ќе се создаде водопадот, тој може да се откаже со повторно притискање на десното копче на глувчето на лентата со задачи и избирање на опцијата "Врати се преклопуваат со сите прозорци"Од менито. Ова ќе го врати распоредот на прозорците точно како што беше порано. Меѓутоа, ако поместите само еден од преклопуваните прозорци, не можете да го вратите аранжманот за каскада.

Забележете дека каскадните прозорци веќе беа опција во Windows 95, кога компјутерските ресурси беа ограничени и со мала резолуција. Овој вид преглед е многу сличен на оној што се добива, до неодамна, со истовремено притискање на копчињата Windows-Tab (денес во Windows 10 се отвора приказот за активности).

 

Остави одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

Горе

Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации