Кој мобилен оператор има најбрз Интернет во 4G LTE?


Кој мобилен оператор има најбрз Интернет во 4G LTE?

 

Во Италија, мобилните мрежи претрпеа голема промена во споредба со минатото и по спојувањето помеѓу два од четирите главни мобилни интернет-оператори, „Винд“ и тројца, имаме влез во полето на операторот „Илијада“, кој со своите ниски стапки прави голема конкуренција со другите традиционални оператори (повеќе од 3 милиони корисници за една и пол година). Но, меѓу сите овие оператори Кои од нив треба да ги изберете врз основа на брзината на вашата Интернет врска? Лесно е да се земат лажните ветувања за рекламите и графиконите понудени од самиот оператор (честопати лажни) и да се укаже на погрешен оператор за нашиот град или областа во која живееме.

Ако навистина сакаме да откриеме кој мобилен оператор има најбрз Интернет во 4G LTE Во нашата област, стигнавте до соодветниот водич: тука ќе ви ги покажеме сите независни тестови извршени од трети лица или од самите корисници на различни оператори, за да можете прецизно да знаете дали има добра покриеност на улицата каде што живееме (основно имаат добра брзина) и каква брзина можеме да постигнеме со избраниот оператор.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Апликација за тест мрежа за мобилни податоци

Индекс()

  Најбрзиот оператор на Интернет на LTE

  Во следните поглавја ќе ви ги покажеме тестовите извршени од трети лица за да се провери брзината на мобилните Интернет врски низ целата земја и, за оние кои сакаат да ја знаат брзината во градот или на улицата каде што живеат, ние исто така ќе ви ги покажеме алатките за да може да го направи тестот самостојно, без претходно да мора да ја купи SIM-картичката. Во тоа време Seeе видиме само 4G LTE технологија, сè уште многу раширено и способно да даде добра брзина во скоро сите сценарија (5G наоѓаме само во големите градови).

  Тестови на независно тело

  Ако сакаме веднаш да знаеме кој е најдобриот италијански оператор со просечна брзина на мобилната линија, можеме да го преземеме и анализираме PDF-то понудено од SpeedTest, кое годишно ја доделува најбрзата мобилна мрежа во Италија.

  Според графиконот и податоците пријавени од оваа студија, најбрзата LTE мрежа е во Италија Тре ветер со вкупен резултат од 43,92 (добитник на наградата Брза тест). Скоро 10 поени помалку наоѓаме ТИМ со 32,95 поени, Илијада со 31,34 поени и изненадувачка опашка Водафон, кој ги достигнува тестовите со само 30,20 поени. Овие податоци претставуваат многу изненадувања што уриваат многу клишеа: Винд Тре го презема водството и го победи ТИМ (кој отсекогаш важеше за најдобар во Италија) и Водафон колабира мизерно, исто така претепан од Илијада (последното пристигнување).

  За да ги консолидираме овие податоци и правилно да ги интерпретираме, треба да разгледаме друг независно тело за тестови на брзина, тоа е да се каже OpenSignal (сопственици на познатата апликација). Со пристап до страницата за широкопојасни слики, можеме да ги разгледаме главните италијански региони, споредувајќи го опфатот на сите оператори во градовите, предградијата и руралните области.

  Со внимателно анализирање на графиконите, можеме да видиме дека Fastweb и TIM имаат добри перформанси во скоро сите сценарија (особено во предградијата), WindTre е на второто место по брзина во градовите и доминира во руралните области и Водафон е исто така најлош оператор (ако се исклучени урбаните области на Ломбардија и Сицилија). Операторот Илијада недостасува од овој графикон, тој не се смета за тестирање (веројатно ќе биде вметнат во иднина).

  Како сами да ја тестирате брзината на вашата мрежа

  Не сакаме да ги следиме независните предлози за тестирање и сакаме да ја „допреме“ мрежната брзина во нашата област или дома? Во овој случај, препорачуваме да го користите покриеност и мапа на брзина понудена на Nperf, достапно на официјалната веб-страница.

  Од оваа страница ќе биде доволно да се избере операторот за тестирање и потврдување на мрежната покриеност (LTE и LTE Advanced) и вистинската брзина пријавена од тестовите извршени од корисниците. Откако ќе го изберете операторот, кликнете Покриеност на мрежата дин Брзина на преземање За да изберете кој тест ќе го извршите, користете ја мапата подолу за да пребарувате за градот, областа или улицата каде што живееме или каде што сакаме да тестираме, исто така користејќи го полето за пребарување што е достапно во горниот лев дел на картата. Оваа алатка може да биде многу корисна, на пример, ако треба да купиме нова куќа или изнајмување, за да можеме да провериме кој оператор е добар и дали е потребно да ја смениме СИМ-картичката додека го задржуваме бројот, како што се гледа и во упатството. Како да извршите преносливост на броеви и промена на телефонски понуди.

  Алтернативно можеме да користиме апликацијата OpenSignal, достапно бесплатно за Android и iPhone.

  Со инсталирање на оваа апликација и обезбедување на сите потребни дозволи, ќе можеме да ја потврдиме опсегот на LTE и брзината на мобилниот интернет за кој било пат или област во Италија; за да продолжиме, сè што треба да сториме е да го отвориме менито на дното Мапа, почекајте за откривање на нашата позиција, потоа притиснете на горниот дел од менито Сите 2G / 3G / 4G, за отклучување на менито каде што можете да изберете мобилен оператор за тестирање и видот на мрежата (за овој тест препорачуваме да ја оставите само ставката 4G).

  Заклучоци

  Со тестовите на независни организации и тестовите што можеме да ги спроведеме со нашиот компјутер или паметен телефон, можеме брзо да го најдеме најдобриот Интернет оператор за нашето подрачје, така што секогаш можеме да се движиме со максимална можна брзина, без да паѓаме во стапиците и рекламите што Операторите често одат на телевизија или радио. Велат независни тестови Винд Тре е најдобриот мобилен оператор во Италија, но овој резултат мора да се земе со претпазливост: подобро е лично да се провери опфатот и да се осигураме дека добро се вклопува во нашиот дом или канцеларија.

  Ако бараме уште побрза мобилна мрежа ќе мора да се фокусираме на 5G, што сè уште не е распространето, но на ниво повисоко од 4G; за да знаеме повеќе можеме да го прочитаме нашиот водич Како да се потврди покриеноста со 5G.
  Ако, напротив, бараме начин да ја потврдиме покриеноста на оптичките влакна за фиксната линија, предлагаме да ги прочитате нашите статии Покривање на влакна за TIM, Fastweb, Vodafon, WindTre и други mi Најдобра оптички влакна: проверете ја опфатот и понудите.

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации