Контролирајте оган ТВ со глас (со Ехо, Алекса без далечинско)


Контролирајте оган ТВ со глас (со Ехо, Алекса без далечинско)

 

Ако имаме уред со Amazon Echo, како добриот Echo Dot, сега тоа е можно Командувајте со Fire TV Stick користејќи го вашиот глас, без потреба од далечински управувач. Грев тогаш треба да го притиснете копчето за говорна контрола на Противпожарен ТВ далечински управувач, можете да ги преместите менијата едноставно со зборување, благодарение на врската помеѓу Fire TV и Echo. Со овој систем, вие не само што можете да пребарувате епизоди, филмови и ТВ серии, туку и да започнувате и да ја запирате репродукцијата, да се вратите назад и потоа да ги прегледувате информациите што ги бара гласовниот асистент на ТВ, како што се времето, календарот или друго. Можете исто така да прегледувате слики снимени од безбедносна камера поврзана со Алекса на ТВ и дадете алтернатива кога не можете да го најдете далечинскиот управувач Fire TV Stick или не сакате да станете да го зграбите и да контролирате сè само со вашиот глас.

Единствениот услов да се користи Fire TV со глас е тој да биде поврзан со уредот Amazon Echo. Ова може лесно да се направи сега, користејќи ја апликацијата Алекса на Android или iPhone. Ако истата сметка на Амазон е поставена на Fire TV и Echo, ако апликацијата Alexa е овозможена во поставките на Fire TV, само користете ја апликацијата Alexa на вашиот телефон за да додадете огнена телевизија на уредите контролирани од ехо.

Во апликацијата Алекса, одете на табулаторот Останати, потоа допрете Конфигурации и конечно во ТВ и видео: Тука можете да ја притиснете иконата Fire TV за да го додадете уредот во контролата на Alexa. Автоматското спарување може да се постигне ако и кажете на Алекса на Ехо да игра филм; Тогаш Алекса ќе ве праша дали сакате да ја активирате гласовната контрола на Fire TV.

Штом тоа е направено, без употреба на телефон или далечински управувач, тоа е можно кажете му на нашиот уред Echo или Echo Dot: Нешто како "Алекса, покажи ми го времето„за да ја видите временската прогноза на ТВ-екранот, без да одговорите со вашиот глас.

Најкорисните команди со Alexa за контрола на Fire TV Тие се следниве:

 • Алекса Апри Нетфликс (може да се користи за секоја инсталирана апликација).
 • Алекса наоѓа „титула“ (Алекса ќе бара филм или претстава од сите инсталирани апликации, како што се Netflix или Prime Video.)
 • Алекса го стави насловот на филмот (за веднаш да започнете да го играте филмот што го барате).
 • Алекса наоѓа комедии (Алекса ќе бара филмови во тој жанр.)
 • Алекса пребарувајте го насловот на YouTube (да пребарувате специјално на Youtube; специфичното пребарување не работи за сите апликации).
 • Алекса Врати се дома O Оди си дома (да се врати на главниот екран).
 • Алекса Избери (за да го изберете обележаното поле на Интерфејсот Fire TV).
 • Алекса Оди лево или десно (да го поместите изборот лево или десно по еден).
 • Алекса Повлечете налево или надесно (да го поместите изборот надесно или лево четири ставки за да се движите побрзо).
 • Алекса ваи гиу о ваи су (за да одите нагоре и надолу во изборот на менито).
 • Алекса видете ги моите видеа (за да отидете во делот Мои видеа во Prime Video).

Бидејќи можете да ги видите временските информации на ТВ со тоа што ќе ја прашате Алекса со вашиот глас, можете да прашате:

 • "Алекса, покажи ми го календарот"
 • "Алекса, покажи ми ја камерата"
 • "Алекса, покажи ми го списокот со работи што треба да направам"
 • "Алекса, покажи ми го сообраќајот во Рим"
 • "Алекса, покажи ми ја листата за шопинг"

За повеќе совети за испробување со Fire TV и Echo, видовме друга статија за тоа како слушајте ТВ-аудио (со FireTV) на Amazon Echo

КУСИН: Контролирајте го телевизорот со вашиот глас

Ако навистина сакате да го контролирате вашиот телевизор со вашиот глас, тоа можете да го направите со купување на уред што може да ги претвори гласовните команди на Alexa во команди за далечинско управување. Со други зборови, можете да ги менувате каналите на вашиот телевизор користејќи го вашиот глас благодарение на Amazon Echo. За да го направите ова, мора да купите уред како овој Smart Home Hub за 20 евра, што ви овозможува да контролирате кој било предмет со говорен далечински управувач.

ИСТО ПРОЧИТАЈТЕ: Како да ја поврзете Алекса со кој било телевизор

 

Остави одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

Горе

Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации