Како да користите апликација IO за плаќања, наплата и комуникации


Како да користите апликација IO за плаќања, наплата и комуникации

 

Ако сме внимателни кон технолошките иновации што ги започна италијанската држава сигурно сме слушнале за новата апликација за IO, создаден од PagoPA и слободно може да се инсталира на кој било паметен телефон и може да се користи од сите италијански граѓани. Многу корисници веднаш се најдоа во неволја со користење на апликацијата IO бидејќи само што ја преземаа апликацијата на раката, без да знаат како да ја користат, за што служи, па дури и како да се најават, што може да изгледа веднаш. невозможно ако никогаш не сме чуле за СПИД и дигитален идентитет (за жал, од суштинско значење за да можеме да ја користиме апликацијата ИО).

Во овој водич ќе ви покажеме како да ја користите апликацијата IO за плаќања, наплата и владини комуникации, за да можат брзо да плаќаат во продавниците и исто така да имаат корист од иницијативи поврзани со контролата на трошењето и наградите резервирани за оние кои трошат одредени износи.

Индекс()

  Како да ја користите апликацијата IO

  Апликацијата за ИО е едноставна за употреба, но за да може да ја искористи во полн потенцијал пред сè, ќе мора да го добиеме СПИД, потоа продолжете со преземањето и пристапувајте до апликацијата. Во следните поглавја, исто така, ќе ви покажеме како да додадете кредитна картичка или при-пејд картичка и како да добивате известувања за комуникации со јавната администрација.

  Активирајте го SPID и преземете ја апликацијата IO

  Пред да ја користите апликацијата IO, ќе мора да го креираме SPID, што е дигитален идентитет заверен директно од италијанската држава. Оваа специјална лична карта може да се набави од бројни даватели на услуги, кои ја нудат бесплатно (затоа нема да мораме да плаќаме ништо за тоа). Во моментов најдобрите провајдери за брзо активирање на SPID Јас сум:

  • Овозможено е PosteID SPID
  • ИД на ТИМ
  • СПИД со Намиријална лична карта
  • СПИД-лична карта на Аруба

  Кој провајдер и да изберете, едноставно пополнете ги потребните податоци, изберете метод за автентикација што најмногу ни одговара (на пример, за Poste Italiane исто така е добро да се оди во пошта) и на тој начин да се добијат SPID ингеренциите, за да се користат подоцна во апликацијата ИО. Ако сакаме да знаеме како да го активираме SPID чекор по чекор, ве покануваме да ги прочитате нашите упатства Како да се побара и да се добие СПИД mi Како да го активирате SPID: целосен водич.

  По добивањето на СПИД можеме преземете ја бесплатната апликација за IO за Android и iPhone директно од Google Play Store и Apple App Store.

  Додадете кредитна, припејд или дебитна картичка

  Откако апликацијата е додадена на нашиот мобилен уред, отворете ја, притиснете го копчето Најавете се со СПИД и го избираме SPID давателот со кој го создаваме дигиталниот идентитет.

  Внесуваме код за автентикација, ги потврдуваме податоците добиени од СПИД, а потоа ги прифаќаме условите за употреба на апликацијата. На следниот екран избираме 6-цифрен PIN за блокирање, избираме дали да активираме биометриска автентикација и ја потврдуваме адресата за е-пошта (веќе добиена од SPID).

  Откако ќе влезете во личниот екран на апликацијата, можеме да додадеме кредитна картичка, при-пејд картичка (како што е Postepay) или банкомат картичка со притискање на дното на менито Паричник, со притискање на горниот десен агол на елементот додајизбирање на статијата Метод за плаќање и избор помеѓу Кредитна, дебитна или при-пејд картичка, Картичка BancoPosta или Postepay mi Платна картичкаBAMCOMAT. Изборот го правиме врз основа на видот на картичката што ја имаме, потоа го внесуваме бројот на картичката, датумот на истекување и безбедносниот код на картичката (CVV2, обично на задната страна). На крајот кликнуваме Продолжи така за да се потврди додавањето на картичката во апликацијата ИО.

  Дополнителни услуги

  Откако додадовме важечки начин на плаќање во апликацијата IO, влегуваме во менито услуги подолу за да откриете други корисни функции на апликацијата: плати данок на автомобил, изберете каде да го потрошите ваучер за годишен одмор, добијте сигнали за датум на достасување на даноците на IMU и TASI, добиете известување за истекот на COUNTRIES (данок на отпад), плаќаат училишни такси и активирајте го рефундирањето.

  Ако нашата општина е присутна меѓу споменатите (ние исто така можеме рачно да ја додадеме општината и да видиме дали е интегрирана со услугите PagoPA) ќе можеме да ги платиме скоро сите даноци преку Интернет, користејќи еден од поддржаните начини на плаќање. Дали сме заинтересирани за државна надокнада? Во овој случај, ве покануваме да го прочитате нашиот водич Како да ја активирате државата Cashback: картички, услови и ограничувања.

  Како да примате комуникации од јавната администрација

  Дали покрај картичката, дали сакаме да ја користиме апликацијата ИО за да добиваме комуникации од јавната администрација? Во овој случај, доволно е да ја задржите апликацијата инсталирана на телефонот, бидејќи со секоја нова комуникација ќе се испраќа известување на екранот (ако не се појават известувањата, проверете ги поставките за заштеда на енергија, особено на Андроид). За да не пропуштиме известување, можеме да ги препратиме и пораките од апликацијата IO на нашата адреса за е-пошта: за да го направите ова, едноставно отворете ја апликацијата IO на вашиот паметен телефон, најавете се со PIN или биометриски пристап, притиснете го менито Профил, изберете го менито Препраќање пораки по е-пошта и конечно притиснете го елементот Овозможи за сите услуги. Ако сакаме рачно да ги избереме услугите од кои ќе примаме пораки во полето за е-пошта, ја избираме ставката Избери услуга по услуга и го наведуваме типот на пораките што сакаме да ги примаме.

  Ако и понатаму имаме проблеми со известувањата за апликациите за IO, препорачуваме да ги прочитате нашите упатства Ако известувањата доцнат, исклучете ја оптимизацијата на батеријата за Android mi Подобрете ги известувањата за Android на заклучениот екран.

  Заклучоци

  Апликацијата за IO е веројатно најдобра на ИТ ниво создадено од италијанската држава: всушност, апликацијата е лесна за употреба, одлично се интегрира со сите SPID услуги ви овозможува да добиете поврат на средства обезбедени од државата, активирајте ги услугите за известување за данок и даноци и други форми на институционална комуникација, без нужно да се комуницира адреса на ПЕЦ (што, сепак, се препорачува да одговори на добиените пораки).

  Ако сакаме да создадеме заверена е-пошта за да одговориме на институционални пораки, препорачуваме да ја прочитате нашата статија. Како да добиете адреса за е-пошта на ПЕЦ (заверена пошта).

  Ако, напротив, бараме добра припејд картичка за комбинирање со апликацијата IO, можеме да ги прочитаме нашите идеи. Најдобри бесплатни виртуелни кредитни картички mi Најдобрите припејд картички за купување преку Интернет без ризик.

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации