Како да ја вратите мрежната врска на Mac


Како да ја вратите мрежната врска на Mac

 

Apple Macs и MacBooks се навистина убави компјутери за гледање и поставување во канцеларијата или на нашата работна маса, но исто така, по својата убавина и совршенство, тие сè уште се компјутери, за да можат да престанат да работат и може да имаат проблеми со конекцијата. повеќе или помалку едноставни за решавање.

Ако на нашиот Mac забележиме дека Интернет-врската доаѓа и поминува, веб-страниците не се отвораат правилно или апликациите што користат Интернет услуги (како што се VoIP или апликации за видео конференции) не работат како што треба, стигнавте до соодветниот водич: тука, всушност, ќе ги најдеме сите методи, едноставни и брзи за примена дури и за почетник, до вратете ја мрежната врска на Macза да можете да се вратите на брзината на преземање и поставување што ја видовте пред да се појави проблемот и да се вратите на работа или да студирате на вашиот Mac како ништо да не се случило.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Решенија за проблеми со поврзување на рутер и wifi

Индекс()

  Како да ја вратите врската со Mac

  За да ја вратиме врската на Mac, ќе ви ги покажеме дијагностичките алатки присутни во оперативниот систем macOS веднаш подготвени за употреба и неколку стручни трикови за да ја направите Интернет-врската повторно да работи како да сме започнале со Mac за прв пат.

  Користете безжична дијагностика

  Ако проблемот со врската се појави кога сме поврзани на Wi-Fi мрежа, можеме да тестираме со алатката Безжична дијагноза обезбедени од самиот Apple. За да го користите, проверете дали сте поврзани на Wi-Fi мрежа, притиснете и задржете Опција (Alt), ајде да одиме во менито за статус на Wi-Fi горе десно и притиснете Отворете ја безжичната дијагностика.

  Ние ги внесуваме ингеренциите на сметката на администраторот, а потоа чекаме алатката да ги изврши своите проверки. Во зависност од резултатот, може да се отвори прозорец со некои предлози што треба да се следат, но може да се појави и краток преглед на операциите што ги извршува Mac за да ја врати врската. Ако проблемот е наизменичен (линијата доаѓа и си оди), може да се појави и прозорец сличен на следново.

  Во овој случај, препорачливо е да го активирате гласот Контролирајте ја вашата Wi-Fi конекција, да ја напушти задачата за проверка на врската со Mac, за да може да интервенира во случај на проблеми. Отворање на статијата Одете на резиме наместо тоа, ќе добиеме резиме на информации за нашата мрежа и неколку корисни совети за аплицирање.

  Променете го DNS

  DNS е важна услуга за Интернет врска и, дури и ако линијата работи совршено и модемот е поврзан, доволно е оваа услуга да покаже дефект (на пример, поради затемнување на DNS на операторот) за да се избегне врска во секое време. веб-страница

  За да проверите дали проблемот се однесува на DNS, отворете го менито WiFi O Етернет во горниот десен дел, кликнете на објектот Отворете ги преференциите на мрежата, ајде да одиме на активната врска сега, кликнете на Напредно и конечно одиме на екранот DNS.

  Во основа ќе ја видиме IP-адресата на нашиот модем или рутер, но можеме да додадеме нов DNS-сервер со притискање на иконата + на дното и впишување 8.8.8.8 (Google DNS, секогаш во функција). Потоа го бришеме стариот присутен DNS сервер и притиснете на дното вклучено Океј, да се користи само серверот избран од нас. За да знаеме повеќе, исто така можеме да го прочитаме нашиот водич Како да се смени DNS.

  Избришете ги мрежните поставки и датотеките со преференции

  Ако безжичната дијагноза и промената на DNS не го решија проблемот со врската, можеме да се обидеме да ги избришеме мрежните конфигурации присутни во системот, со цел да го повториме пристапот до користената Wi-Fi мрежа досега. За да продолжите, исклучете ја тековната активна Wi-Fi врска (од горниот десен мени за Wi-Fi), отворете го Пронаоѓачот во лентата за прицврстување на долниот дел, одете во менито O, ние ќе се отвориме Одете во папката и ја пишуваме следната патека.

  / Библиотека / преференции / системски поставки

  Откако ќе се отвори оваа папка, избришете ги или преместете ги следните датотеки во Корпата за отпадоци на Mac:

  • com.apple.airport.preferences.plist
  • com.apple.network.identification.plist
  • com.apple.wifi.message-tracer.plist
  • NetworkInterfaces.plist
  • преференции.plista

  Ги бришеме сите датотеки, а потоа го рестартираме Mac за промените да стапат на сила. По рестартирање, се обидуваме повторно да се поврземе со навредената Wi-Fi мрежа, за да провериме дали врската работи непречено.

  Други корисни совети

  Ако не го решиме ова, треба да истражиме понатаму, бидејќи може да има проблем што не влијае директно на Mac, но вклучува модем / рутер или тип на врска што ја користиме за да се поврземе со него. За да се обидеме да го поправиме, ги испробавме и советите дадени во следната листа:

  • Ајде да го рестартираме модемот- Ова е еден од наједноставните совети, но дефинитивно може да го реши проблемот, особено ако другите уреди поврзани на истата мрежа исто така имаа проблеми слични на Mac. Рестартирање ќе ви овозможи брзо да ја вратите врската без да треба да правите ништо друго.
  • Ние користиме 5 GHz Wi-Fi конекција- Сите модерни Mac имаат врска со двојна лента и се претпочита секогаш да се користи опсегот од 5 GHz, помалку склон кон мешање во блиските мрежи и значително побрз во кое било сценарио. За да дознаете повеќе, можеме да го прочитаме нашиот водич Разлики помеѓу Wi-Fi мрежи од 2,4 GHz и 5 GHz; кое е подобро?
  • Ние ја користиме Ethernet конекцијата: Друг брз метод за да разбереме дали проблемот е во тоа што Wi-Fi конекцијата вклучува употреба на многу долг Ethernet кабел, така што може да го поврзете Mac со модемот дури и од различни простории. Ако врската работи, проблемот е во Wi-Fi модулот на Mac или во Wi-Fi модулот на модемот, што може да се види и во упатството. Решенија за проблеми со поврзување на рутер и wifi.
  • Ние ги елиминираме опсегот на опсег или Powerline: Ако го поврземе Mac преку Wi-Fi Extender или Powerline, се обидуваме да ги елиминираме и да се поврземе директно со модемската мрежа или да користиме кабел за етернет. Овие уреди се многу корисни, но тие можат да се прегреат со текот на времето и да ја блокираат вашата интернет-врска се додека не се отстранат и повторно се поврзат по неколку минути.

  Заклучоци

  Со примена на сите совети презентирани во ова упатство, ќе можеме сами да ги решиме повеќето проблеми со поврзувањето на Mac, без да треба да повикаме компјутерски техничар или да вклучиме друга опрема и да полудиме меѓу илјада сложени и тешки водичи што треба да се следат во Веб.

  Ако, и покрај советите од упатството, мрежната врска не работи на Mac, нема што да стори освен да започнете постапка за обновување откако ќе ги зачувате личните датотеки на USB надворешен погон; да продолжите со реставрацијата, само прочитајте ги нашите упатства Како да ги поправите Mac, да ги поправите проблемите и грешките на MacOS mi 9 начини да го рестартирате вашиот Mac и да го вратите правилното стартување.

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации