Како да се поврзе Алекса со светлата


Како да се поврзе Алекса со светлата

 

Паметните светла се несомнено првиот чекор да се донесе дома концептот за автоматизација на домот, односно далечинскиот управувач (дури и со помош на говорни команди) на сите наши електрични уреди. Ако решивме да купиме една или повеќе паметни светилки и сакавме да ги контролираме со гласовните команди што ги нудат Amazon Echo и Alexa, во овој водич ќе ви покажеме како да ја поврземе Алекса со светлата и кои говорни команди можеме да ги користиме на нив.

Како поглавје, ќе ви покажеме кои паметни светла се дефинитивно компатибилни со Alexa и Amazon Echo, за да бидете сигурни дека правилно можете да ги конфигурирате гласовните команди за нив.

ИСТО ПРОЧИТАЈТЕ: Amazon Alexa: Како да креирате рутини и нови гласовни команди

Индекс()

  Светла и приклучоци компатибилни со Amazon Alexa

  Пред да сториме нешто со говорни команди, ќе треба да се осигураме дека паметните светла се компатибилни со Алекса; во спротивно нема да можеме да ги додадеме во системот и да ги контролираме од далечина. Ако веќе купивме паметни светла, проверуваме дали е „компатибилно со Amazon Alexa“ или „компатибилно со Amazon Echo“ на пакувањето или во упатството.

  Ако немаме компатибилни светилки или сијалици, може да размислиме да купиме Алекса компатибилна LED светло, како што се моделите наведени подолу.

  1. LED светло за бело лампадин на Philips (30 €)
  2. Сијалица TP-Link KL110 Wi-Fi E27, работи со Amazon Alexa (14 €)
  3. Паметна сијалица, паметна сијалица LOFTer E27 RGB 7W WiFi (16 €)
  4. Паметна сијалица E27 AISIRER (2 парчиња, 2 €)
  5. Разнобојна паметна LED сијалица TECKIN E27 (49 €)

   

  Ако, пак, би сакале повторно да ги искористиме сијалиците што веќе ги имаме (без компатибилност), може да размислиме и за купување паметни адаптери за која било сијалица, како што е оној што го нуди Smart WiFi E27 штекер, Aicase Intelligent WLAN (29 €).

  Дали сакаме да ги прилагодиме светлата во дневната соба или спалната соба (оние со специфични приклучоци)? Во овој случај, можеме да заштедиме при купување паметни светилки, фокусирајќи се наместо на паметни приклучоци за Wi-Fi, како оние наведени подолу.

  1. Преса интелигентен WiFi паметен приклучок Телекомандо ZOOZEE (14 €)
  2. Приклучок за напојување Philips Hue (41 €)
  3. Приклучок за Wi-Fi TP-Link HS110 со мониторинг на енергија (29 €)
  4. Паметен приклучок WiFi Паметен приклучок Монитор за напојување (4 парчиња, 20 €)

   

  Сите наведени производи се компатибилни со Алекса, сè што треба да сториме е да ги поврземе со нашата Wi-Fi мрежа (следејќи ги упатствата во упатството за употреба), да ги користиме соодветните апликации за да конфигурираме далечински пристап (од нас ќе биде побарано да создадеме нова сметка ) и, само по ова основно поставување, можеме да продолжиме со поставувањето на Alexa.

  Поврзете ги светлата со Amazon Alexa

  Откако ќе ги поврзете паметните сијалици (или препорачаните приклучоци или адаптери) и ќе ги поврзете правилно на домашната мрежа Wi-Fi, ајде да набавиме паметен телефон и да ја инсталираме апликацијата Амазон Алекса, достапно за Android и iOS.

  Откако ќе ја преземете апликацијата, стартувајте ја и најавете се со нашата сметка на Амазон. Ако сеуште немаме сметка на Амазон, можеме брзо да создадеме една во рамките на апликацијата или на официјалната веб-страница.

  Откако ќе се најавите, кликнуваме уреди Во долниот десен агол, изберете го копчето + во горниот десен агол и притиснете Додадете уред. На новиот екран ја избираме опцијата во зависност од видот на уредот што треба да го конфигурирате: Bombilla да конфигурирате паметна сијалица; Пресот во случај да поседувавме паметен приклучок или Променете во случај да го одбравме Wi-Fi адаптерот за единечни сијалици.

  Сега да влеземе Која марка е тоа ?, ја избираме марката на нашиот уред, го избираме копчето Продолжи така тогаш го допираме елементот Овозможи за употреба; сега од нас ќе бидат побарани квалификациите за пристап до услугата поврзана со купените светла, приклучоци или прекинувачи (како што се гледа во претходното поглавје). Откако ќе ги внесете точните акредитиви, едноставно изберете Врска сега за да додадете контрола на уредот внатре Alexa.

  Ако се појави брендот на уредот, секогаш можеме да допреме Останати и рачно конфигурирајте го уредот, така што тој се појавува во рамките на Alexa. По поврзувањето, ќе треба да избереме само име за уредот, во која просторија или категорија ќе го вметнеме (Кујна, дневна соба итн.) И кликнете на Готово.

  Во следното поглавје ќе ви покажеме како да користите гласовни команди за да ги контролирате светлата Alexa.

  Гласовни команди за управување со светлата

  Откако ќе ги додадеме сите уреди во апликацијата Alexa, можеме да користиме говорни команди од апликацијата Alexa или на Amazon Echo поставена со истата сметка на Amazon што се користи за поставување.

  Еве список со команди што можеме да ги користиме за управување со светлата со Алекса:

  • „Алекса, вклучи ги светлата [строфа]“
  • „Алекса, вклучи [номе уред]“
  • „Алекса, вклучи ги сите светла во дневната соба“
  • „Алекса, исклучи ги сите светла во куќата“
  • „Алекса, вклучи ги светлата во дневната соба во 6 часот“
  • „Алекса, разбуди ме во 8 часот и вклучи ги сите светла во куќата“

   

  Ова се само некои од гласовните команди што можеме да ги користиме откако светлата ќе бидат поставени на Алекса. За повеќе информации, ве покануваме да го прочитате нашиот водич за Карактеристики на Amazon Echo, за што служи и за што служи.

  Заклучоци

  Важен дел од домашната автоматизација на иднината е присуството на паметни светла што можат да се контролираат преку гласовни асистенти како што е Amazon Alexa, што ќе ви овозможи да имате максимална контрола над компатибилните уреди.

  Ако сакаме да ги направиме истите промени со Google Home (и затоа искористиме Google Assistant), препорачуваме да ја прочитате нашата статија на Што може да стори Google Home: говорен асистент, музика и домашна автоматизација. Не сте сигурни што да изберете помеѓу Amazon Alexa и Google Home? Можеме да најдеме многу одговори на вашите прашања во нашата длабинска анализа. Алекса или Google Home? споредба помеѓу најдобрите паметни звучници и најпаметните.

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации