Како да разбереме дали некој не шпионира од микрофон (компјутер и паметен телефон)


Како да разбереме дали некој не шпионира од микрофон (компјутер и паметен телефон)

 

Добрата приватност стана се потешко да се постигне, особено кога сме опкружени со електронски уреди способни во секое време да доловат сè што ќе кажеме или звуците што ги емитира околината во која живееме или работиме. Ако сме особено загрижени за нашата приватност и не сакаме да нè слушаат или шпионираат преку микрофонот на нашиот компјутер или паметен телефон, во овој водич ќе ви покажеме како да знаеме дали некој не шпионира преку микрофон, извршувајќи ги сите потребни проверки на нашите компјутери со Виндоус 10, на нашите Mac или MacBooks, на нашите паметни телефони или таблети со Android и на iPhone / iPad.

На крајот од проверката Ние ќе осигуриме дека немаме никакви „шпионски“ апликации или апликации што користат дозволи за пристап до микрофон без наша согласност. (или можеби тие добија наша согласност кога брзавме, искористувајќи ја нашата површност).

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Заштитете ја веб-камерата и микрофонот на вашиот компјутер за да избегнете шпионирање

Индекс()

  Како да се потврди употребата на микрофон

  Сите современи компјутери и електронски уреди нудат опции за да проверат дали некој не шпионира преку микрофон: во моменталната состојба е тешко да се шпионира микрофонот без минимална корисничка интеракција (кој мора да инсталира апликација или да кликне на специфична врска за да започнете шпионирање) или без многу напредни хакерски техники (неопходни за да се заобиколат контролите извршени од оперативните системи). Сето ова важи сè додека не разговараме прислушување на животната срединаВо овие случаи, методите за шпионирање на луѓе се многу разновидни и полицијата ги користи по наредба на судството за шпионирање на осомничени.

  Како да го проверите микрофонот во Виндоус 10

  Во Windows 10 можеме да контролираме кои апликации и програми имаат пристап до микрофонот на веб-камерата или (другите поврзани микрофони) со отворање на менито Start во долниот лев агол, кликнување на Конфигурациипритискање во менито Интимидад и отворање на менито Микрофон.

  Движејќи се во прозорецот ќе можеме да ги набудуваме дозволите за пристап до микрофонот и за апликациите преземени од Microsoft Store и за традиционалните програми; Во првиот случај, можеме да го деактивираме пристапот до микрофонот едноставно со деактивирање на копчето до името на апликацијата, додека во случај на традиционални програми ќе треба да ја отвориме самата програма и да ја смениме конфигурацијата во однос на микрофонот. Ако сакаме добијте максимална приватност и оставете го пристапот до микрофонот само за „безбедни“ апликации, предлагаме да го оневозможите прекинувачот покрај излишни апликации и деинсталирајте сомнителни програми или чие потекло не го знаеме. За да истражуваме во овој аспект, можеме да го прочитаме нашиот водич Како рачно да ги отстраните програмите без траги или грешки (Windows).

  ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Шпионирајте компјутер и видете како другите го користат

  Како да го проверите микрофонот на Mac

  Дури и во оперативниот систем на Mac и MacBooks, односно macOS, можеме да провериме дали некој не шпионира преку микрофон директно од поставките. За да продолжиме, го вклучуваме нашиот Mac, ја притискаме иконата на каснатото јаболко во горниот лев дел, го отвораме менито Преференци на системоткликнете на иконата Безбедност и приватностизберете го јазичето Интимидад и конечно да одиме во менито Микрофон.

  Во прозорецот ќе ги видиме сите апликации и програми што побарале пристап до микрофонот. Ако најдеме програма или апликација за која не знаеме за потеклото или која не смее да ја има, можеме да го отстраниме знакот за проверка покрај неговото име и, откако ќе биде идентификувано, ќе може да продолжиме и со деинсталирање со отворање на апликацијата. Откривачсо кликнување на менито апликации на левата страна, наоѓајќи ја апликацијата за шпион и кликнете со десното копче на неа, продолжете со откажувањето со притискање на Преместете во ѓубре.

  Како да го проверите микрофонот на Андроид

  Андроид паметните телефони и таблетите имаат тенденција да бидат најлесните уреди за шпионирање од тогаш оперативниот систем не е секогаш ажуриран И, со оглед на неговата широко распространета употреба, не секој внимателно проверува дали инсталираните апликации го шпионираат микрофонот. За да ги проверите апликациите што имаат дозвола за пристап до микрофонот на нашиот уред, отворете ја апликацијата Конфигурации, ајде да одиме во менито Приватност -> Управување со овластување или во менито Безбедност -> Дозволи и конечно притиснете во менито Микрофон.

  На екранот што ќе се отвори, ќе ги видиме сите апликации што побарале пристап до микрофонот или имаат дозвола, но сè уште не го „искористиле“. Ако забележиме некоја чудна апликација или дека не се сеќаваме дека ја инсталиравме, продолжуваме со отстранување на активирањето на микрофонот (само притиснете го копчето до името на апликацијата) и веднаш ја деинсталирате сомнителната апликација, за да избегнете последователни активации. Во овој поглед, можеме да го прочитаме нашиот водич Деинсталирајте ги апликациите на Андроид целосно, дури и одеднаш.

  Ако сакаме да имаме визуелни информации за апликациите што пристапуваат до микрофонот, дури и кога не користиме апликации што експлицитно го користат микрофонот, предлагаме да ја инсталирате бесплатната апликација Access Dots, која обезбедува мало светло место во горниот десен агол. секогаш кога некоја апликација или процес ќе пристапи до микрофонот и камерата.

  ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Проверете / шпионирајте некој друг телефон (Андроид)

  Како да проверите микрофон на iPhone / iPad

  На iPhone и iPad, со доаѓањето на iOS 14, додадена е визуелна повратна информација за пристап до фотоапаратот или микрофонот: во овие случаи мала портокалова, црвена или зелена точка ќе се појави горе десно, за да можете веднаш да знаете дали некој нè шпионира преку микрофонот.

  Покрај оваа непосредна верификација, секогаш можеме да ги контролираме апликациите што пристапуваат на микрофонот на уредите на Apple со отворање на апликацијата. Конфигурации, со притискање на менито Интимидад, и лично проверување на апликациите што пристапуваат до микрофонот, оневозможување на оние што не ги знаеме или никогаш не сме ги инсталирале. За значително зголемување на приватноста кога користите iPhone, ве покануваме да го прочитате упатството Поставките за приватност на iPhone-от ќе бидат активирани за заштита.

  ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Како да шпионирате на iPhone

  Заклучоци

  Шпионирањето на микрофонот е една од главните цели на хакерите, шпионите или детективите и поради оваа причина оперативните системи станаа многу поизбирни кога станува збор за доделување на оваа дозвола. Секогаш е подобро да се консултираме со менијата и апликациите видени погоре, за секогаш да знаеме дали некој не шпионира преку микрофон, можеби фаќајќи лични информации или индустриски тајни.

  Ако се плашиме да имаме шпионска апликација на телефон, бараме присуство на која било од апликациите што се гледаат во нашите водичи. Најдобри апликации за шпионирање на мобилни телефони (Android и iPhone) mi Апликација за тајни агенти за Android за шпионирање, следење локации, пораки и многу повеќе.

  Ако, напротив, се плашиме дека шпионирањето на микрофони се врши преку вируси на Андроид, ви предлагаме да ја прочитате статијата Откријте и отстранувајте шпионски или малициозен софтвер на Андроид.

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации