Како да користите два компјутери со еден дисплеј (HDMI прекинувач)


Како да користите два компјутери со еден дисплеј (HDMI прекинувач)

 

Ако работиме многу со компјутери, работиме поправки, работиме продавница за компјутери или пишуваме тематски статии на нашиот личен блог, може да се случи да имаме два работна површина и еден монитор што треба да ги користиме и на едниот и на другиот. Во ова сценарио, не е препорачливо да користите еден HDMI кабел и да го преместувате од еден компјутер на друг колку што е потребно, бидејќи HDMI портот не е секогаш лесно достапен, како и да го направите многу фрустрирачки да ги користите двата компјутери истовремено. Како добри ИТ експерти, можеме да се обложиме на еден добар Дупликатор на сигнал HDMI O HDMI прекинувач, способен да управува со два посебни аудио / видео потоци и да ги испраќа на единствениот монитор со кој располагаме, рачно избирајќи кој компјутер да му даде приоритет на екранот во зависност од тоа што треба да сториме во тој прецизен момент.

Во овој водич ќе ви покажеме како да се подготват два компјутери за споделување на еден монитор, внимателно избирање на 3 HDMI кабли што ќе се користат и кои се префрлаат да се користат меѓу моделите достапни на Амазон. Во посветено поглавје, исто така, ќе видиме како да користиме USB прекинувачи, за да можеме да ги пренасочиме нашите влезни уреди (тастатура и глувче) од еден компјутер на друг на едноставен начин.

ПРОЧИТАЈТЕ ДА: Управувајте со два монитори на продолжениот десктоп компјутер

Индекс()

  Како да користите два компјутери со еден монитор

   

  За да се создаде оваа заедничка околина, очигледно ќе треба да имаме еден монитор, два фиксни компјутери или два компјутери од каква било природа (дури и компјутер и лаптоп или компјутер и Mac Mini), три HDMI кабли со соодветна должина и прекинувач. HDMI способен да управува со два независни HDMI потоци и да генерира единствен излез, што ќе стигне до портата HDMI на мониторот. Ако сè уште не купивме нов компјутер, ви предлагаме да ги прочитате сите совети и трикови во нашиот водич Работи што треба да ги знаете пред да купите нов компјутер.

  Изберете соодветни HDMI кабли

   

  За оваа конфигурација ќе ни требаат три HDMI кабли: еден за компјутерот што ќе го идентификуваме како „PC 1“, друг за компјутерот што ќе го наречеме „PC 2“ и конечно последниот HDMI кабел, кој ќе го поврзе излезот HDMI од избраниот прекинувач со нашиот монитор .

  Ако сакаме да го поставиме прекинувачот на работната површина, двата кабли за PC 1 и PC 2 мора да бидат доволно долги (најмалку 1,8 метри), за да се покрие растојанието помеѓу два традиционални фиксни компјутери. Подолу е список на HDMI кабли погодни за оваа намена.

  • Раки брз HDMI кабел, најлон плетенка, 1,8 милиони (6 €)
  • 4K HDMI кабел 2 метри SUCCESO (7 €)
  • Cavo HDMI 4K 2m, Snowkids Cavi HDMI 2.0 (9 €)

  За да го поврземе прекинувачот со мониторот, можеме да користиме помал кабел (1 метар или помалку), да зазема што е можно помалку простор на работната маса, ставајќи го прекинувачот исто така директно под мониторот (или на неговата основа). Подолу можеме да најдеме серија скратени HDMI кабли.

  • AmazonBasics - Cavo Ultra HD HDMI 2.0 0,9 милиони (6 €)
  • IBRA Cavo HDMI 4K Ultra HD 1M (8 €)
  • ALCLAP Cavo HDMI 4k Ultra HD 0.9 милиони (9 €)

  Очигледно, имаме целосна слобода на конфигурацијата: можеме да избереме три долги кабли, два кратки кабли и еден долг, па дури и три кратки кабли, во зависност од позицијата и големината на компјутерите што треба да се поврзат. Единствената важна работа е набавете три HDMI кабли со добар квалитет пред да продолжите со остатокот од водичот. Ако не ги знаеме акронимите кои го придружуваат HDMI кабелот, препорачуваме да ја прочитате нашата длабинска анализа Како да го изберете вистинскиот HDMI кабел.

  Изберете го вистинскиот HDMI прекинувач

   

  Откако ги видовме HDMI каблите што треба да ги користите, дојдовме до уредот што ви овозможува да менувате извор на видео помеѓу два компјутери со само едно притискање на копче: прекинувач HDMI.

  Овој мал уред ви овозможува поврзете два HDMI кабли како влез и обезбедете единечен излез на HDMI сигнал (излез), кои ќе бидат испратени до мониторот. За да се префрлиме од еден на друг компјутер, сè што треба да сториме е да го притиснеме Копче за вклучување присутни на горниот дел (често придружени со две светли LED диоди за брзо идентификување на активниот извор), за префрлување помеѓу двата поврзани компјутери и прикажување на видеото од посакуваниот компјутер на мониторот. Подолу ги собравме најдобрите HDMI прекинувачи што можете да ги купите од Amazon по навистина конкурентна цена.

  • Techole Switch HDMI Bidirezionale (9 €)
  • Двонасочен HDMI прекинувач GANA алуминиум (11 €)
  • Прекинувач Techole HDMI (12 €)

  Кога ќе купиме еден од овие уреди, ајде да провериме дали изгледаат двонасочни HDMI прекинувачи или дека тие го поддржуваат "2 влез-1 излез„Инаку, ризикуваме да купиме сличен, но длабоко различен уред како онојHDMI сплитер, што овозможува два монитори да бидат поврзани со ист компјутер (многу различно сценарио од кое го засноваме целиот водич).

  Заклучоци

   

  Сега, кога имаме сè што ни треба за да можеме да ги поврземе нашите два компјутери со еден монитор, можеме да продолжиме со конечната конфигурација: поврзете ги HDMI каблите со сплитерот, мониторот и компјутерите, вклучете го мониторот и вклучете еден од двата компјутери (или и двата): прекинувачот HDMI ќе се вклучи сам со помош на струјата од HDMI каблите и со притискање на копчето можеме да избереме дали гледајте го видеото од компјутер 1 или компјутер 2; така што сè е уште поинтегрирано, можеме да ги следиме чекорите на нашиот водич Истото глувче и тастатура за контрола на два или повеќе компјутери, за да можете да споделите глушец и тастатура помеѓу двата компјутери (ние всушност ќе имаме два прекинувачи, еден HDMI и еден USB). Може да се користи и HDMI прекинувачот поврзете две конзоли со телевизор Има единствена HDMI порта, така што можете да ги искористите и двете, без да мора да менувате телевизор (многу поскап трошок).

  Ако сакаме да користиме два монитори еден до друг на ист компјутер, користејќи HDMI порти на посветена видео картичка, препорачуваме да ги прочитате нашите упатства Како да поврзете два монитори со компјутер mi Конфигурација на двоен екран во Windows 10 за работа со два монитори.

  Ако мониторот што го поседуваме нема HDMI приклучок, време е да го смениме за понов, избирајќи помеѓу моделите што се гледаат во нашите водичи Најдобрите компјутерски монитори за купување помеѓу 100 и 200 евра mi Купете широк монитор 21: 9 (ултра широк екран).

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации