Загатки

Забелешка: за репродукција на мобилната верзија, ротирајте го екранот

Загатки Подолу ќе ви покажеме сè што треба да знаете за да ја разберете оваа прекрасна игра. Од неговото етимолошко значење, потеклото, придобивките, видовите загатки што постојат и стратегиите за побрзо решавање на истите.

Индекс()

  Загатки: Како да играте чекор по чекор

  Да се ​​направи а мозаик бесплатно на Интернет, вие само треба да следете ги овие упатства чекор по чекор:

  чекор 1. Отворете го преферираниот прелистувач и одете на веб-страницата на играта Емулатор.он-лајн

  чекор 2. Веднаш штом ќе влезете на веб-страницата, играта веќе ќе се прикаже на екранот. Вие само треба хит игра и можете да започнете со избор на загатка што најмногу ви се допаѓа. Можете да изберете слика што најмногу ви се допаѓа, и откако ќе го изберетеМожете исто така да изберете број на парчиња што ќе ги има загатката.

  3 чекор. Еве неколку корисни копчиња. Може "Додадете или отстранете звук", Дај го копчето"Игра„И започнете да играте, можете“Пауза„и“Рестартирајте го„во секое време.

  4 чекор. Соберете ги сите парчиња заедно на таков начин што ќе се создаде сликата што ја одбравте.

  5 чекор. По завршувањето на играта, кликнете "Рестарт" да прават други загатки.

  Што е загатка? 🧩

  Un загаткаЕ игра создадена од неколку и различни парчиња што мора да бидат поврзани за да формираат целина, генерално фигура, мапа или фотографии. Тоа е многу стара игра. Без сомнение, едно од најдобрите хобија за деца и возрасни. Понатаму, придонесува за развој на низа психомоторни придобивки.

  Но, секој што мисли дека сложувалката е неодамна измислена, греши. Како што реков, тој е многу стар. И, прво, неговиот пронајдок беше за друга цел.

  Потекло на загатката

  мапа за загатки

   

  Иако историчарите сè уште не можат да кажат кога се појавил сложувалката, постојат теории за нејзиното потекло.

  Едно од најприфатените е дека англискиот картограф, Johnон Спилсбери, ја измисли играта. Со цел неговите студенти да научат географија, во 1760 година Johnон создаде збир на парчиња со делови од светот. Заедно, тие ја формираа мапата на светот. Користејќи дрвени табли и стилети, Спилсбери им обезбеди на своите студенти забава и учење.

  Но некои велат дека сложувалката е измислена од КинезитеТАНГРАМ Тоа е древна играчка во Кина. Има само седум парчиња, но тие овозможуваат формирање на неколку слики. Сепак, тоа е сосема различно од загатките на кои сме навикнати.

  Всушност, по пронаоѓањето на Спилсбери, сложувалката стана многу популарна. Тоа е, тие беа направени рачно, па затоа беа многу скапи. Беше само во Индустриската револуција (1760-1820 / 1840) дека загатката стана поевтина. Ова е затоа што технолошкиот напредок на Револуцијата Тие ги обезбедија потребните алатки за да ја направат играчката побрза и поевтина.

  За време на Големата депресија (1929), играчката доживеа бум во производството. Имаше дури и изнајмување загатка за 10 центи на час! Пред сè, луѓето бараа задоволство и задоволство кога играа со играчката.

  Потекло на зборот Загатка

  Зборот Загатка (загатка на шпански јазик) е позната и користена низ целиот свет. Неговото потекло е англиски. Неговиот етимолошки корен потекнува од латинскиот, од латинскиот глагол ќе ставам ( тоа значи стави на).

  Како да направите загатка: Совети

  Изберете најсоодветна загатка

  Индикацијата за возраста на пакувањето е корисна, но не треба да се користи како изолиран критериум. Разгледајте ја и запознаеноста на вашето дете со оваа игра. Ако детето нема претходно искуство, дадете предност на модели со помалку делови, сè додека не се навикне.

  Имајте соодветна средина за монтирање

  Откако ќе се купи сложувалката, таа е од суштинско значење изберете соодветна конфигурација за составување. По можност, местото треба да биде тивко, каде што нема голем проток на луѓе.

  Запомнете дека оваа активност бара многу концентрација и дека прекумерната бучава или движење може да се меша. Имајќи го тоа предвид, вреди да се избере агол од собата или некоја друга просторија што има голема маса.

  Исто така, исклучително е важно да ја задржите емоцијата и да не ги ширите парчињата веднаш штом ќе се вратите дома, бидејќи тие можат да се изгубат, што на крајот ќе предизвика фрустрација. Замислете, по неколку дена посветеност, ќе откриете дека сликата е нецелосна.

  Користете образец како водич

  Користењето водич како референца е предлог што не може да се игнорира. Поголемиот дел од времето, самата играчка носи репродукција на сликата што треба да се состави.

  Чувајте го овој модел достапен за секој што помага во процесот на склопување, за да може да се повика на него кога има прашања. Во тој случај, вниманието на деталите може да направи разлика и завршување на брзината.

  Започнете со аголните парчиња

  Нашиот последен совет се однесува на самата дефинирање на најдобрата стратегија за составување. Во оваа смисла, се препорачува да се започне со аглите, чии парчиња имаат прави страни. На овој начин, можете да ја проектирате крајната големина на сликата.

  Ако бројот на парчиња е многу голем, најголемиот во светот обединува некои импресивни 40 илјади парчиња , склопот на блокови исто така може да биде одлична алтернатива, особено ако има деца што учествуваат. Секој од нив може да преземе одговорност за малите парчиња, а потоа возрасен да преземе одговорност за нивно составување.

  Скоро при крај, даваме уште едно упатство: принудувањето на вклопувањето помеѓу парчињата е непотребен став. Кога ќе сфатите дека тие не се комплементарни, побарајте други алтернативи за да не ги оштетите.

  Предности на играње загатки😀

  Загатки придобивки

   

  Сигурно сте слушнале за загатки придобивки. Начинот на кој овој тип на игра го стимулира мозокот е фантастичен и завршува со создавање безброј придобивки за луѓе од различни возрасти.

  Склопување на малите парчиња и можност да се формира панел на крајот е а одлична когнитивна вежба за стари лица, возрасни, млади и деца, особено оние кои се во фаза на едукација.

  Општо, сложувалката е добра за меморијата и кога се применува во училиште, главно во образованието за рано детство, во голема мера го олеснува учењето. Дали сакате да дознаете повеќе за предностите на користењето на оваа алатка на училиште, кои се нејзините правила или кои предности им ги нуди на луѓето кои сакаат да соберат сложувалка? Продолжете да читате.

  1- Загатката го стимулира мозокот

  Првиот голем придонес на сложувалката е на интелектуално ниво, бидејќи сложувалката го стимулира мозокот. Затоа, развој на когнитивни вештини тоа е голема придобивка.

  Активноста има директно влијание врз способноста на детето да решава проблеми, зголемување на размислувањето и подобрување на вашите вештини. Познавање на броеви, бои, форми, мапи, простор, сообраќај и многу други полиња на знаење може да се стимулираат.

  2- Загатката е добра за меморијата

  Друг релевантен аспект на користење на сложувалката е тоа што е добро за меморија . Овој придонес е клучен за луѓето со проблеми поврзани со заборавањето.

  Ова се случува, затоа, наоѓањето на вистинските парчиња за секој го тера лицето да акумулира информации за форматите и нивните можни парови. Можете ли да замислите да ја вметнете оваа активност за постари лица со проблеми со меморијата?

  3- Загатката развива моторна координација

  Постои фаза на детство што на малите им е потребна за да ги развијат своите моторни вештини. Неговите раце и прсти сè уште не се свесни за растојанија и манипулација со предмети.

  Затоа, има загатка насочена кон оваа публика стимулираат моторна координација дури и во раното детство . Обидот да поставите едно мало парче на другото е одличен поттик да ги контролирате движењата на рацете, очите и рацете.

  Сепак, сложувалката треба да се прилагоди на специфичната возраст на детето, со поголеми, пошарени парчиња и многу едноставни инсерти. Исто така, се однесува на возрасни или постари лица со тешкотии во координацијата.

  4- Загатката предизвикува социјална интеракција

  Училишниот период е фаза на адаптација за децата. Формирање пријатели и идентификување на групи и перцепција на општеството се важни цели за училишните деца.

  И за да се постигне оваа цел, сложувалката е одлична алатка за дружење . За време на играта, децата можат да комуницираат, да соработуваат, да се натпреваруваат, да освојуваат, да дебатираат, да споделуваат успеси и неуспеси со целото одделение.

  5- Загатката ја поттикнува перцепцијата

  Оваа игра исто така ја поттикнува перцепцијата на учениците. Вештините за набудување, споредување, анализа и синтетизирање на идеи се средства што ќе послужат во образованието на секое дете .

  Овие придобивки се протегаат во адолесценцијата и зрелоста, се високо ценети квалитети во професионалните области. Перцепцијата на големите компании за можностите на пазарот може да се роди во детството, со вистински стимули.

  Видови загатки🧩

  На пазарот, сложувалката има неколку верзии. И вреди да се запамети дека тие можат да имаат различни димензии, а не само оние што се поставени на права површина и во една димензија.

  Најтрадиционални видови загатки се: Коцка Бедлам, Магична коцка, Коцка сум, Пентаминос и Танграм. Откријте повеќе детали за овие модели на Загатки:

  Коцка Бедлам

  Бедлам коцка

  Оваа игра се состои од 13 парчиња кои формираат совршена коцка.Тоа е загатка измислена од Брус Бедлам. Вкупно, има тринаесет парчиња составени од коцки. Идејата е да се состави коцка 4 x 4 x 4 и да се биде креативен, бидејќи предизвик е да се најде еден од повеќе од 19 илјади начини да се направи тоа.

  Коцка Рубик

  Коцка Рубик

  Оваа верзија е најпопуларна меѓу загатките во 3Д формат.

  Волшебната коцка е стар наш познаник. Неговото официјално име е Рубикова коцка, име што му оддава чест на неговиот пронаоѓач Ерн Рубик од Унгарија. Измислен е во 1974 година и е роден голем - ја освои наградата Игра на годината. 1980-тите години на минатиот век беа кулминација на оваа загатка, која е раширена и денес.

  Сума коцка

  сома загатка

  Тие се полиетиленски коцки кои заедно формираат коцка.

  Ова е друг вид загатка во форма на коцка. Го измислил Пиет Хајн, кој го создал откако присуствувал на час на квантна механика. Играта користи седум полиетиленски коцки кои заедно формираат коцка 3 x 3 x 3. Овие парчиња сочинуваат повеќе од 240 форми на склопување.

  Пентамин

  пентамин

  Оваа загатка има пет квадрати распоредени на различни начини. Вкупно, има 12 формати на Пентамино. Оваа загатка инспирираше компјутерски игри Тетрис или Рампарт. Оваа игра го инспирираше познатиот тетрис.

  ТАНГРАМ

  танграм

  El танграм Има само седум парчиња што можат да формираат повеќе од 5,000 фигури.

  Ова е загатка или сложувалка повеќе традиционални, во споредба со најкомерцијализираните форми денес. Роден е во Кина со седум парчиња и заедно раѓаат неколку фигури. Енциклопедија оди дотаму што наведува дека е можно да се соберат повеќе од 5,000 бројки. Без сомнение, тоа беше инспирација за игри со загатки со толку популарна димензија денес.

  Куриозитети

  • El најголема загатка е именуван "Кит Харинг: двојна ретроспектива„Има 32,256 парчиња, мери приближно 5.44 мх 1.92 м и неговото пакување тежи импресивни 17 кг.
  • Репродукција на сликата "Конвергенција„од ексон Полок се смета за една од најтешките загатки за составување.
  • Во 1997 година, во Перу, герилската група Мовименто Револуционарио Тупак Амару ја нападна резиденцијата на јапонскиот амбасадор, со повеќе од 72 заложници и фрустрирани од преговорите, тие побараа Загатка од 2,000 парчиња. Ова беше така за заложниците да можат да имаат хоби и да не бидат толку нагласени од преговорите.
  • Во 1933 година, загатките почнаа да бидат картони. Пред сè, тоа го направи поевтино, дури генерираше продажба од околу 10 милиони неделно!

  Повеќе игри

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации