Домино

Домино. Играта на домино е многу познат низ целиот свет и игран од илјадници луѓе. На семејни собири, кругови на пријатели, забави, скари, за време на викенди, итн ...

Тоа е веројатно една од најстарите игри за кои има препораки.

Индекс()

  Домино: како да се игра чекор по чекор😀

  Што е домино? 🙂

  Домино е игра на табла што користи парчиња правоаголни форми, опремено со дебелина што им дава на форма на паралелепипед, во кое едно од лицата е обележано со точки што означуваат нумерички вредности.

  Терминот се користи и за индивидуално означување на парчињата што ја сочинуваат оваа игра. Името најверојатно потекнува од латинскиот израз „бесплатно домино“ („Фала му на Господ“), речено од европските свештеници за да ја одбележат победата на натпревар.

  мешајте парчиња домино

  Домино правила🤓

  Број на играчи: 4

  Парчиња: 28 парчиња со страни кои се движат од 0 до 6.

  Парчиња по учесник: 7 парчиња за секој учесник.

  Цел на играта: направи 50 поени.

  Домино парче: тоа е парче формирано од два краја, секој со број (примери на парчиња: 2-5, 6-6, 0-1).

  Како да ги поставите парчињата?: кога парче е поставено покрај друго што има барем еден заеднички број (пример: 2-5 натпревари 5-6).

  Поминување на свиокот: кога играчот нема парче што одговара на кој било крај.

  Играта е блокирана: кога ниту еден играч нема парче што одговара на секој крај.

  Кој ја добива играта?: кога некој од играчите ќе успее да остане без парчиња во раката, откако ги вклопи сите.

  Како да играте Домино?🁰

  Парчињата се „мешаат“ на масата и секој играч зема 7 парчиња за играње. Играчот кој ја започнува играта е оној кој има парче 6-6🂓. Започнете ја играта со ставање на ова парче во центарот на табелата. Од таму, играјте спротивно од стрелките на часовникот.

  домино парче 66

  Секој играч мора да се обиде да постави некои од своите парчиња на парчињата на крајот од играта, едно по едно. Кога играчот ќе успее да постави парче, редот се пренесува на следниот играч. Ако играчот нема парче што одговара на двете страни, редот мора да помине, без да свириме парчиња.

  El играта може да заврши во две околности: кога играчот ќе успее да ја победи играта или кога играта е заклучена. Првиот играч овој пат ќе биде играчот десно од првиот играч од претходната игра.

  Интерпункција

  Ако некој играч ја добил играта: вашиот тим ги зема сите поени од парчињата што се во рацете на противниците.

  Ако играта е заклучена: се бројат сите поени добиени од секој пар.

  Двојката со најмалку поени е победник и ги зема сите поени на противничкиот пар. Ако има изедначување во ова броење, парот што ја блокираше играта губи, а победничкиот пар ги одзема сите поени од овој пар. Поените на победничкиот пар се акумулираат и играта завршува кога еден од паровите ќе ја достигне ознаката од 50 поени.

  Вредност на точката

  Точката на секое парче одговара на збирот на вредностите на двата краја на парчето. Затоа, парче 0-0 вреди 0 поени, парче 3-4 вреди 7 поени, парче 6-6 вреди 12 поени, и така натаму.

  Играта има четири учесници, кои формираат два пара, и тие мора да седат на алтернативни позиции.

  Домино историја🤓

  историја на домино

   најприфатената теорија е дека таа би се појавила во Кина помеѓу 243 до 181 година п.н.е. , создадена од војник по име Хунг Минг.

  Во тоа време, парчињата беа многу слични на карти за играње, друг изум на земјата, па дури беа нарекувани „букви со точки“ .

  На запад, нема запис за домино до средината на XNUMX век, кога се појави во Франција и Италија, поточно во судовите на Венеција и Неапол, каде што играта се користеше како хоби.

  Следната станица се чини дека беше Англија, воведена од Француски затвореници кон крајот на XNUMX век.

  Оттогаш па натаму, тоа зависи од нашата имагинација и основните познавања на историјата, но можеме да им се заблагодариме само на имигрантите, добредојдени или не, кои ја донесоа играта во шпанските земји.

  Предмет на игра и украс

  домино чипови

  Мал, рамен и правоаголен блок, Домино може да се изработи од различни материјали, како што се дрво, коска, камен или пластика.

  Полуксузните верзии, нарачани од loversубители на игри и колекционери, се изработени од мермер, гранит и сапуница.

  Овие рафинирани примероци обично се пакуваат во персонализирани кутии, обично направени од кадифе и се прикажуваат како вистински декоративни елементи.

  Како и картичките за играње, од кои тие се варијанти, домините носат ознаки за идентификација од едната страна, а од друга се празни.

  Лицето што го носи идентитетот на секое парче е поделено, со линија или врвот, на два квадрати, од кои секој е обележан со серија точки, како оние што се користат во податоците, освен неколку квадрати што остануваат. во бело.

  Во европската верзија на играта, има седум повеќе парчиња отколку во кинескиот, вкупно 28 парчиња.

  Со оглед на тоа што каменот со најголем број во нашето стандардно домино е 6-6🂓, понекогаш се користат поголеми комплети до 9-9 (58 парчиња) и до 12-12 (91 парчиња).

  Инуитите, од Северна Америка, играат верзија на домино со употреба на комплети што содржат 148 парчиња.

  Во Кина, каде креативноста на играта се чини дека нема крај, на Домините исто така служеа како основа и модел за слична, но посложена игра: човеч .

  Кои се предностите и недостатоците на доминото?

  Секоја игра има свои предности и недостатоци, дури и стара како домино. Неговите предности го опкружуваат богатството на играта и недостатоците специфичностите на неговите недостатоци.

  Предност

  Почнувајќи од предностите, една од нив е дека е игра за сите возрасти, затоа што е лесно разбирлива, склопувана и ракувана лесно, а сепак со голем број стратегии за да им се допадне на оние кои играат подолго.

  Во рамките на оваа огромна возрасна група има неколку когнитивни придобивки, како што се стимулација на логичко-математички развој за најмладите, стратешка логика за возрасни и меморија за стари лица.

  Конечно, тоа е практична игра. Со права површина и најмалку двајца играчи, доволно е да се започне играта.

  домино чипови

  Недостатоци

  Но, дури и игра со толку многу предности има неколку ситници што нервираат. Почнувајќи од фактот дека има само четири играчи, барем во повеќето спортови. Тешко е да се забавува голема група, на пример.

  Друг недостаток е „финост“ за поставување на играта, како и повеќето игри на табла, па дури и игри на маса. Парчињата се собираат без никаков вид на фиксација. Тоа е ненадејна несреќа на масата и тоа е тоа.

  ПарчињатаВсушност, тие се недостаток сами по себе, барем кога ќе се изгубат, затоа што се мали, или се истрошија, губејќи ја видливоста, па дури и нивната вредност, во смисла на поените.

  придобивките
  • Вечна забава
  • Когнитивни придобивки
  • Лесно склопување и ракување

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации