Дај Повеќе

ДамиЦелта е да се фатат или парализираат парчињата на противникот. Играчот кој ќе успее да ги изеде сите противнички парчиња ја добива играта. Зборуваме за една од таблите игри најдобро познат и игран на планетата.

Играта на Дама се игра помеѓу 2 играчи, на квадратна табла, од шеесет и четири квадрати наизменично светло и темно, со дванаесет бели и дванаесет црни парчиња.

Индекс()

  Дама: Како да играте чекор по чекор?

  За да играте дама на Интернет бесплатно, само треба продолжете со овие упатства:
  1. Отворете го преферираниот прелистувач и одете на страницата за игри Емулатор.он-лајн.
  2. Веднаш штом ќе влезете на страницата, играта ќе се прикаже на екранот. Треба само хит игра и сега можете да започнете со избор на конфигурација што ви се допаѓа. Е можете да изберете помеѓу играње со пријател и откако ќе го изберете, ќе можете да започнете да ја играте играта.
  3. Сега, ќе најдете неколку корисни копчиња. Може "Додај или отстрани звук ", дај го копчето "Игра„И започнете да играте, можете“Пауза"И"Рестартирајте го"Во секое време.
  4. Натерајте го вашиот противник да се движи, но парчиња.
  5. Откако ќе пополните игра, кликнете на „Рестартирајте го”Да започнам повторно.

  Игра на дама: карактеристики

  "Дај Повеќе„Тоа е игра на табла која постои со векови и во која облозите се ставаат наизменично и може да се земат парчиња од противникот. Вие победувате кога противникот нема повеќе парчиња или е поместен така што повеќе не е можно да се движите.

  Цел на играта "Дама" 

  Целта на „дамите“ е  блокирајте ги движењата на противникот или отстрани толку многу парчиња од него што тој повеќе не е во можност да направи потег.

  Тип на игра:

  • Семејна игра
  • Смешен гејмер
  • тактички
  • Стратешки
  • Размисли

  Број на играчи, возраст и време на игра:

  • 2 југадори
  • Од 6 години

  Опрема за игри:

  • План на ајерез
  • 12 бели парчиња
  • 12 црни парчиња

  Заклучок:

  Многу едноставни правила и затоа погодни за помлади играчи, но исто така пријатни за возрасни.

  Историја на „дами“

  Вистината е тоа никој не знае точно кога и на кој начин започна играта, но она што е сигурно е дека дамите постојат долго време, иако Платон Тој излажа за тоа како игра што Грција ја позајми од Египет.

  Првата теорија е дека најстарата верзија на Дама е игра откриена во археолошки ископ Ур, Ирак. Запознавањето со јаглерод укажува на тоа играта веќе постоела околу три илјади п.н.е.

  Сепак, оваа претпоставена прва верзија користеше суптилно различна табла, различен број парчиња и апсолутно никој не знае кои се прецизните правила.

  Во стариот Египет, се викаше игра Алкерк, која користеше табла 5X5, беше игра поврзана со дама која во тоа време се играше широко.

  Неговото потекло историчарите го трасирале на 1400 BC и тие тврдат дека нивната популарност била толку голема што се играше во целиот западен свет во текот на илјадници и илјадници години.

  Околу 1100 година од нашата ера, Французин имаше идеја да игра дама на шаховска табла. Ова значеше проширување на бројот на парчиња на дванаесет од секоја страна. Оваа нова верзија беше наречена "Ierила„О добро“Ферсес".

  Наскоро, Французите исто така сфатија дека правењето скокови задолжително ја прави играта попредизвикувачка и решија да ја наречат оваа нова верзија "Uеу сила".

  Постарата измена се сметаше за социјална игра за жени и беше наречена „Le Jeu Plaisant De Dames“ (Пријатната игра на дама).

  Од маси до компјутери

  Со правилата на Дама дефинирани од Французите, играта се извезуваше во Англија и Америка, продолжувајќи ја својата светска доминација. Во Г. Бретања го доби името " Недовршени „и реномираниот математичар Вилијам Пејн тој го напиша својот трактат за коцкање за седумнаесет и педесет и шест. Сепак, со текот на годините, Дамас ја задржа својата популарност.

  Затоа, беа развиени 2 ограничувања на движењето за искусни играчи, принудувајќи ги да ја започнат играта по случаен избор. Денес се користат до 3 ограничувања на движењата на шампионатите.

  Дамите достигнаа дури и до екраните на компјутерските програмери веќе пред Втората светска војна. 

  Иако компјутерите беа во груба фаза на развој, светкавиот Алан Туринг создаде основна програма за дами, која бараше пресметките да се прават на хартија (поради фактот што машините сè уште не можат да ја завршат работата).

  Конечно, 1952 Тоа беше извонредна година во шарената историја на играта, кога Артур Л. Самуел го создаде програма за први дама што ја користи компјутер. Постепено, овие програмски игри беа подобрени со зголемувањето на брзината и капацитетот на компјутерите.

  Во јули XNUMX година, тим од Универзитетот во Алберта предводен од Jonонатан Шефер објави дека ја решиле играта на дама.

  На програмата Chinook , развиена од целина, достигна точка во својата еволуција што се покажа како ненадмината. На овој начин, тимот беше во можност да докаже дека Дама е реми, т.е. секогаш ќе заврши нерешено ако и двајцата противници ги направат вистинските потези.

  Сепак, играта ја одржува својата популарност, со луѓе од целиот свет кои играат различни верзии за забава, тренираат логично размислување или едноставно уживаат во некое квалитетно време играјќи со семејството и пријателите.

  Како да играте „дама“?

  Подготовка на игра

  Еден играч ги добива белите парчиња, другиот секој од црните парчиња: кој каква боја игра, двајцата играчи можат да изберат помеѓу нив.
  Парчињата потоа се ставаат на најоддалечените редови на таблата на играта свртени едни кон други.

  Comenzando

  Секогаш и во сите околности започнувајте со темните парчиња.

  Како се игра?

  Парчињата се ставаат секогаш и во сите околности косо насока полето свртено напред. Ако веќе има камен во полето, тој не може да биде зафатен, без оглед дали е ваш сопствен или противнички камен.

  Ако наидете на плоштад што се граничи со црн квадрат со спротивен камен, можете да го прескокнете на следниот потег, сè додека плоштадот зад спротивниот камен е сè уште празен. Скокате на спротивставени парчиња и потоа можете да ги извадите од игра. Скокањето по вашите парчиња е забрането. Не можете да се вратите назад освен со дамата.

  Ако стигнете до горниот ред на противникот со вашиот камен, На играч прима кралица кој може да дејствува од оваа ситуација во следниот чекор.

  La dama идентификува поставување на 2 парчиња една на друга. За ова ви треба А. парче што било отстранети од играта.

  Неговите предности се тоа може да постапува произволно со лицето напред и со лицето назад, тоа е, можете да поместите онолку полиња свртени нанапред или на лицето колку што сакате. Лепењето на спротивставените парчиња се случува на ист начин. Секој играч добива максимум една кралица. Ако ја изгубите кралицата поради недостаток на внимание, веројатно може да добиете втора дама.

  Играчот кој прв не направи потег загуби.

  Која е целта на „дамата“?

  Мора да ги преземете сите спротивни движења на вашиот противник што ги погодува или блокира неговите фигури.

  Како се заработува „Дама“?

  Ако противникот нема повеќе потези, вие победувате.

  За кого е погодна „Дамата“?

  Играта на табла „Даае“ е насочени кон играчи кои сакаат да ги тестираат своите стратешки и тактички вештини во парови. Станува популарна од шестгодишна возраст.

  Која е цената на „Дамата“?

  Во зависност од дистрибутерот и верзијата, „Дам“ варира помеѓу десет евра за едноставни игри и 63 евра за многу благородни модели.

  Што е од суштинско значење за „Дамата“?

  За стратегија, тактичко дејствување и медитација пред време за да ги стартувате возовите мудро.

  Дали толерира ударот наназад со „Дама“?

  Да, ако можете да залепите, можете да залепите и од рамо до рамо .

  Видови дами

  Класици 

  • Кралица без улов: кралицата се движи дијагонално, преминувајќи ги празните места што ги сака, свртени напред или назад, без да земе некое парче од спротивната боја на нејзиниот пат и таа не може да ја смени таа дијагонала.
  • Кралица со улов: ако има друга фигура на вашата дијагонала, тонот на противникот, уловот може да се направи само ако има еден или повеќе празни квадрати зад противничкиот дел, уловот е задолжителен. Кралицата не е обврзана да продолжи со страница по заробеното парче. Добро е познат низ целиот свет, тој е меѓу најпопуларните игри како што се: шах, дама и домино.

  Кинески дама

  Кинеските дама се состојат од pointedвезда со 6 краци споена со решетка. Каде што се сечат линиите, односно на точките, се ставаат чиповите. Целта е поместете ги 15-те плочки свртени кон врвот на theвездата на директен спротивен начин.

  Италијански дами 

  Правилата се слични на оние на традиционалните дами, со следниве измени:

  • Таблата е поставена со бел квадрат на левата страна.
  • Не можете да направите кралици.
  • Ако играч не земе парче кога е можно, тие ја губат играта.

  Англиски дами 

  Точно истите правила како и традиционалните плочки, освен тоа играчот може да избере да фати кое било парче, а не најдобра опција по обврска. Единствената предност на кралицата во однос на нормалното парче е можноста да се движи и да се фати со лицето назад и со лицето напред.

  Руски дами 

  Единствените промени во официјалните правила се фактот дека шутирањето не е задолжително и фактот дека, во случај на шут во серија, ако парчето помине низ последниот ред, ќе биде промовирано во кралица и ќе продолжи. играта како кралица.

  Турски дами

  Веројатно најегзотичната од традиционалните дами.

  Користете ја контролната табла осум пати осум. Секој играч има шеснаесет парчиња и ги става првично во вториот и третиот ред најблиску до нив.

  • Парчињата се движат ортогонално, странично или свртено напред, но не свртено наназад.
  • Фаќањето исто така се изведува со лицето напред или со страните. Парчето што фаќа добива хунто на оној претходно зафатен од заробеното парче, што се потиснува веднаш (во текот на целото движење, не на крајот на точно тоа).
  • Кога парче ќе стигне до долниот ред станува кралица.
  • Кралиците можат да поместат колку што сакаат празни плоштади лицето напред, лицето назад или лицето на страните.
  • Уловот направен од кралицата е точно ист како и нормалниот дел, освен што може да се прескокне низ празни плоштади додека не се достигне заробеното парче.
  • Секогаш кога е можно, Фаќањето е задолжително и мора да се направи за да се отстранат што е можно повеќе парчиња на противникот.
  • Победата се генерира со зафаќање на сите парчиња на противникот, негово имобилизирање или оставање со, најмногу, едно парче против кралицата.

  Изгуби победа

  Варијација во која правилата се сосема исти како и во официјалната игра, но во оваа варијација, победи оној кој ќе остане без парчиња. Играчот, затоа, мора да ги понуди своите парчиња на противникот што е можно поскоро.

  Регулатива за официјални дами

  Игра и играчи

  1. Дамите се ментален спорт играно помеѓу две лица.
  2. По дефиниција, овие луѓе се играчи.

  Направете материјал

  3. Играта на дама се игра на плоштад, поделено на 100 еднакви квадрати, наизменично светло и темно.

  1. Се игра во темни куќи, наречени активни куќи.
  2. Коси линии формирани од темните квадрати се дијагонали, со вкупно 17. Најдолгата дијагонална линија вкупно со 10 квадрати и спојување на двата агли на таблата, се нарекува голема дијагонала.
  3. Таблата е поставена помеѓу играчите, така што големата дијагонала започнува лево од секој играч, така што првиот квадрат лево од секој играч е темен.

  4. Така поставената табла има следниве имиња:

  1. Бази: страни на таблата пред играчи или плочи за крунисување.
  2. подготви: страничните колони.
  3. Јадења: хоризонтални линии со 5 темни квадрати.
  4. Колумни: вертикални линии со 5 темни квадрати.

  5. Со конвенција, темните квадрати се тактички нумерирани од 1 до 50 (Мануарска нотација). Ова нумерирање нема да се печати на фиоката. Гледајќи ја таблата однапред, имплицитното нумерирање започнува одлево надесно, почнувајќи од првиот мрачен квадрат на горната попречна лента и завршувајќи на последниот темен квадрат на долниот пресек (дијаграм I).

  Може да потврдите дека:

   1. Петте темни куќи на основите или плочите за крунисување ги добиваат броевите на 1 до 5 и 46 до 50.
   2. Петте темни полиња во табелите, или првата и последната колона, се означени со броевите 6, 16, 26, 36 и 46 лево, и броевите 5, 15, 25, 35 и 45 од десната страна.
   3. Се нарекуваат темни и екстремни куќи на големата дијагонала агли на табла.

  6. Играта Меѓународна дама се игра со 20 бели или јасни камења и 20 црни или темни камења.

  7. Пред почетокот на натпреварот, на 20 црни камења зафаќаат плоштади од 1 до 20, со бели камења од 31 до 50. Плоштадите од 21 до 30 ќе бидат бесплатни (Дијаграм 2).

  Движење на делови

  8. Парче е генеричка деноминација на камен и дама.

  9. Во зависност од тоа дали се камен или кралица, парчињата се движат и добиваат различни форми. Движењето на просторијата од една до друга куќа се нарекува "понуда".

  10. Првиот потег е секогаш иницијатива на белиот возач. Играчите наизменично играат со свои парчиња, по еден потег.

  11. Каменот мора да напредува, во дијагонала, од куќата каде што останува до бесплатна куќа во следната лента.

  12. Каменот што стигнал до круната на круната и останал таму на крајот од движењето се промовира во кралица. Крунисувањето на каменот е обележано со преклопување на друг камен со иста боја.

  13. Се препорачува противникот материјализирајте го ова крунисување.

  14. Каменот управуван од дами го задржува тој квалитет, но не може да се движи без да се круниса.

  15. Ново крунисаната кралица мора да почека додека противникот не игра еднаш пред да дејствува.

  16. Кралицата може да се пресели од една на друга страна, од куќата каде што е поставена на која било друга, по нејзин избор, на дијагоналата што ја зафаќа до местото каде што е слободна.

   1. Движењето на парчето се смета дека завршило кога играчот ќе го ослободи откако го премести.
   2. Ако играчот што го прави потегот допре до некое од неговите парчиња што може да се играат, тој е должен да го помести.
   3. Ако допрениот или подвижен камен сè уште не е ослободен, дозволено е да се постави во друга куќа, ако е можно.
   4. Играчот со потег кој сака правилно да постави едно или повеќе парчиња на таблата, мора да го стори тоа, јасно да го избегне противникот со изразот „AJEITO“.

  Контакт

  17. Земањето спротивставени парчиња е задолжително и се одвива и напред и назад. Целосниот удар се смета како единствен потег. Е забрането носете ги парчињата сами.

  18. Ако камен дојде во контакт, дијагонално, со спротивното парче, по што има празен квадрат на истата дијагонала, мора да го скокне парчето и да го окупира слободниот плоштад. Противниот дел е отстранет од таблата. Оваа целосна операција, што може да се направи напред или назад, е истрел направен од каменот.

  19. Кога кралицата и спротивното парче се наоѓаат на иста дијагонала блиску или оддалечени едни од други и има барем еден празен квадрат зад спротивното парче, кралицата мора да го помине спротивното парче и да заземе слободен простор по парчето, твој избор. Таквата операција ја презема дамата.

  20. Излезот мора да се направи јасно и во правилен редослед. Недостатокот на јасна ознака на ударот е еквивалентен на грешка што мора да се отстрани на барање на противникот. Земањето се смета за завршено по отстранувањето на кожата или спротивставените делови.

  21. Кога каменот што го заробивте е дијагонално во контакт со спротивното парче, зад кое има празен квадрат, тоа второ парче мора да скокне, потоа трето и така натаму, зафаќајќи го слободниот простор по последното. се движат Така фатените парчиња на противникот се, по завршувањето на потегот, веднаш отстранети од таблата по растечки или опаѓачки редослед. Целата оваа операција се нарекува верижен истрел направен од каменот.

  22. Кога кралица, при земање, по првиот скок, е на истата дијагонала, близу или на растојание, од друг спротивен камен, што постои зад овој или повеќе празни плоштади, кралицата мора да го помине ова второ парче, а потоа над трето и така натаму и зафаќа слободен простор, по ваш избор, по последното зафатено парче.

  Вака фатените парчиња на противникот, по завршувањето на потегот, веднаш се отстрануваат од таблата по растечки или опаѓачки редослед. Оваа операција е верижен удар извршен од дамата.

  23. Во верижен удар е забрането прескокнете куќи.

  24. На истрел од ланец, дозволено е да поминете низ празен плоштад повеќе од еднаш, но спротивното парче може да скокне само еднаш.

  25. Ударот со ланец мора јасно да се изврши, дел по дел, скок од скок, сè додека не се достигне последниот квадрат. Недостатокот на јасна ознака на ударот е еквивалентен на грешка што мора да се отстрани на барање на противникот.

  26. Движењето на парчето за време на верижен удар се смета за завршено кога играчот го испушти парчетоИли на крајот или во средината на движењето.

  27. Преземените парчиња може да се отстранат од фиоката само откако ќе заврши целосно ланењето на ланецот. Заробените парчиња се отстрануваат веднаш штом движењето ќе заврши и по растечки или опаѓачки редослед по кој беа скокнати,

  Без прекини. Нередовната елиминација на заробените парчиња е еквивалентна на грешка што мора да се отстрани на барање на противникот.

  28. Елиминацијата на парчињата се смета за целосна кога играчот ќе ги отстрани последните од зедените парчиња или кога Извршувањето на операцијата е запрено.

  29. Земање што повеќе парчиња во штекерот на ланецот е задолжително. Применувајќи го ова правило, кралицата не дава приоритет и не наметнува никаква обврска. Во ударот, дамата и каменот се на исто рамниште.

  30. Ако парчињата што треба да се земат, на два или повеќе начини, се еднакви по број, играчот е слободен да избере која било од овие можности, или со камен или со кралица, во едно или повеќекратно фаќање.

  31. Потврдено на Член 3.5, каменот што во верижен истрел поминува само низ една од куќите на спротивната шина на крунисувањето, на крајот од фаќањето е сè уште камен.

  Неправилности

  32. Ако во текот на играта се открие дека таблата е поставена погрешно, со оглед на членот 2.4, играта мора да биде откажана и рестартирана.

  33. Одредбите од член 2.8 мора да бидат проверени пред почетокот на натпреварот. Секоја аномалија пронајдена за време на натпреварот се решава како член 5.4.

  34. Секое парче што е на неактивен плоштад (про transparentирно) е неактивен и на крајот може повторно да се примени во пракса според точка 5.4.

  35. Ако играчот направи една од следниве неправилности, само противникот имате право да одлучите дали неправилноста треба да се отстрани или да се одржи. Неправилности:

  36. Играј две движења по ред.

  37. Направи неправилни движења на камен или дама.

  38. Играј еден свој парчиња и играјте друга.

  39. Врати се еден раса завршена.

  40. Играј противнички парче.

  41. Играј парче кога можно е да се фати.

  42. Отстранете ги парчињата на противникот или поседувајте го одборот без причина.

  43. Земете помал или поголем број парчиња отколку што одредува правилото.

  44. Запрете пред крајот на затворачот на синџирот.

  45. Извадете парче плоча, неправилно обликувано, пред да заврши приклучокот.

  46. ​​Отстранете го, по фаќањето, помалку од бројот на земени парчиња.

  47. Отстранете ги, по фаќањето, деловите што не се земени.

  48. Престанете да влечете делови на приклучок за ланец.

  49. После фаќањето, отстранете еден или повеќе ваши сопствени делови.

  50. Ако, поради случајна причина, постои промена или отстранување на позицијата во игра, овој факт, потврден во тоа време, не може да се смета за неправилност.

  51. Ако играч одбие да ги почитува официјалните правила на игра, противникот има право да го спроведе.

  52. Секое движење направено од противникот на играч кој извршил неправилност или кој одбива да се потчини на официјалните правила на играта е еднакво на прифаќање на ситуацијата. На овој начин, завршува правото на исправување.

  53. Делумното исправување на а неправилност или престап.

  На јамка

  53. Играта се смета за реми кога истата позиција е претставена по трет пат, а истиот играч е одговорен за движењето.

  54. Се потврдува дека за време на 25 последователни движења, беа направени само дама потези, без да се земе или помести каменот, играта се смета за извлечена.

  55. Ако има не повеќе од три парчиња, два дела и еден камен, едно парче и два камења наспроти парче, финалето ќе се смета за нерешен резултат по максимум десет потези.

  66. Крај на две кралици, кралица и камен или кралица против кралица, се смета за изедначување по максимум пет потези.

  Резултира

  77. Резултатот од натпреварот има два исходи:

  1.  Победа за партнер, а следствено и пораз за другиот.
  2. Врзете кога ниту еден играч не успее да победи.

  78. Играчот победи кога противникот:

    1. Напушти игра.
    2. Имајќи го потегот, не можете да играте.
    3. Ги изгубивте сите парчиња.
    4. Одбива да ги почитува прописите.

  79. Вратоврска се јавува кога:

  1. Партнерите го изјавуваат со заеднички договор.
  2. Примена на одредбите од член 6.
  3. Кога ниту еден играч не може да победи.

  Анотација

  80. Со одземање на броевите од 1 до 50, во согласност со членот 2.6., Можно е да се набудуваат движењата на парчињата, движење по движење, и во црно и во бело, снимајќи ја целата игра.

  81. Транскрипцијата на движењето треба да се изврши на следниов начин:

  1. Бројот на почетната куќа на делот проследен со бројот на почетната куќа на делот.
  2. Овие два броја се проследени со цртичка (-) за едноставно движење.
  3. Во случај на земање на броевите, тие ќе бидат одделени со a (x).

  Конвенционални сигнали

  82. За јасен израз, се користат следниве конвенционални знаци за означување:

    1. Движење: -
    2. Датум на заминување: x
    3. Добро играно или силно движење:!
    4. Оптимална или многу силна понуда: !!
    5. Слаба или лоша понуда 😕
    6. Многу слаба или слаба понуда:??

  Контрола на времето

  83. Може да се согласи дека во игра секој играч е должен да направете одреден број движења во временски рок.

  84. Во овој случај, играчите мора:

    1. Носете специјален часовник за натпреварот.
    2. Рекорден потег по потег, и за црно и за бело, целосниот тек на играта.

  85. А. временски рок за целиот натпревар.

  86. Во овој случај, употребата на натпреварувачки часовник е задолжителна, но белешка не е потребна.

  87. Носење на часовникот се регулира со правилата и прописите на конкуренцијата.

  Повеќе игри

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации