Шах

Индекс()

  Шах: Како да се игра чекор по чекор

  За да играте шах на Интернет бесплатно, следете овие чекор по чекор инструкции:

  чекор 1. Отворете го преферираниот прелистувач и одете на веб-страницата за игри Emulator.online.

  чекор 2. Веднаш штом ќе влезете на веб-страницата, играта веќе ќе се прикаже на екранот. Вие само треба хит игра.

  3 чекор. Платформата ви овозможува да изберете помеѓу играње со робот или играње против друга личност која е со вас. Може "Додадете или отстранете звук", изберете го"Ниво на игра„Стави ја сликата“цел екран"и подготвени !.

  4 чекор. Вашата мисија ќе биде да го напуштите кралот без какво било можно движење, секогаш запомнувајќи ги правилата на играта. ДО

  5 чекор. По завршувањето на играта, кликнете на поставките за да играте повторно.

  Видете исто така Официјални шаховски правила ако сакате да го знаете меѓународна официјална регулатива на оваа популарна игра.

  Што е шах?Rey

  Шахот е а игра на табли рекреативни и конкурентни за двајца играчи. Се практикува на плоштад и се дели на 64 квадрати, наизменично црно-бело. Од едната страна се 16-те бели парчиња, а од друга страна ист број црни парчиња.

  Секој играч има право на еден потег истовремено. Целта на играта е да се провери противникот.

  Тоа е игра што бара логично расудување и стратегија, не вклучува елемент на среќа, освен цртање на бои на почетокот на играта.

  Шаховска таблаТоре

  Шаховската табла има 64 квадрати распоредени во 8 колони (вертикално) и 8 реда (хоризонтално), секој со по 8 квадрати. Куќите се наизменично темни и лесни. Првиот плоштад крајно лево од таблата треба да биде црн, а последниот плоштад десно бел квадрат.

  Секоја колона е назначена со буква од А до Х., додека редовите се означени со број од 1 на 8 . На овој начин, секој квадрат е означен со буквата и бројот што одговара на неговата колона и ред (a1, b6, f5, итн.). Ова е стандарден систем на класификација на официјални натпревариs.

  Шаховска табла

  Шаховски фигуриЕпископ

  Секој играч има Делови 16, исто така поделена на светло и темно. Парчињата се, според редоследот на вредноста:

  Шаховски фигури

  Забелешка: Некои шахисти не ги сметаат пионите како фигури. Вредностите на парчињата исто така може да варираат, дури и во зависност од положбата на парчето на таблата.

  На почетокот на играта, парчињата се дистрибуираат на таблата како што следува: белите парчиња се ставаат на редот 1, заштитени од ред пиони во ред 2, додека црните парчиња се на редот 8, а неговите пиони на 7. Забележете подолу:

  Нумериран шах

  Почетниците честопати ја мешаат позицијата на кралот и кралицата, но за да го олеснат тоа, само запомнете го тоа кралицата секогаш ја започнува играта со окупирање на плоштадот со иста боја (Бела кралица во Белата куќа, Црна кралица во Црна куќа).

  Затоа, белата кралица го зафаќа плоштадот Д1, додека црната кралица го окупира плоштадот D8. Оваа конфигурација се користи за да се спречи кралот да биде нападнат веднаш на отворот, како што би се случило ако спротивната кралица се постави во истата колона.

  Одборот е поделен на две крилја:

  • Крилото на кралицата
  • Кралско крило

  Парчињата го добиле името по неговото крило. Кулите во a1 y a8, на пример, тие се нарекуваат Кула-дама, додека кулите влегоа h1 и h8, Торе-Реи. Истото се случува и со останатите парчиња, па дури и со пионите, кои го добиле името по парчето што го штитат. Пионот во e2 е крал на пиони, пион во d2, кралицата на пионите, пешакот во f2 се нарекува крал на пиони - бискуп и пион во c2, кралица на пиони-бискуп, и така натаму.

  Историја на шахотпион

  Историја на шахот

  Шахот е толку стара игра што, за сите години на своето постоење, имаше разни приказни поврзани со неговото потекло.

  Потекло на шахот во Индија

  Првата приказна раскажана низ целиот свет се одвива во Индија. Се викаше мало гратче Талигана, и единствениот син на моќниот Раџа загина во крвава битка.

  Раџа падна во депресија и никогаш не беше во можност да ја преболи загубата на неговиот син. Големиот проблем беше што раџот не само што почина малку по малку, туку го занемари и неговото кралство. Прашање на време беше кога кралството целосно ќе падне.

  Гледајќи го падот на кралството, брамин по име Лахур Сеса, еден ден отишол кај кралот и му подарил табла во која имало 64 квадрати, црно-бело, покрај неколку парчиња кои верно ги претставуваа трупите на неговата војска, пешадијата, коњаницата, тенковите, возачите на слонови, главниот везир и самиот Раџа.

  Свештеникот му рекол на рајата дека таквата игра може да го смири неговиот дух и дека сигурно ќе ја излечи депресијата.. Всушност, што и да рече Браман, се случило, Раџа повторно владеел со неговото кралство, отстранувајќи ја кризата од неговиот пат.

  Беше необјасниво како сè се случи, со единствена табла со парчиња одговорни за отстранување на тагата на раџата. Како награда, на браминот му беше дадена можност да побара што сака. Отпрвин, тој ја одбил таквата понуда, бидејќи сметал дека не е достоен за таквата понуда, но на инсистирање на Раџа, тој упатил едноставно барање.

   

  Брамин едноставно побара зрно пченица за првиот плоштад на таблата, две за втората, четири за третиот, осум за четвртиот и така натаму до последниот кадар. Рајата се забавуваше од наивноста на барањето.

  Сепак, скромното барање на Брамин не беше толку скромно. Откако направија разни пресметки за тоа колку пченица би требало да му дадат, откриле дека ќе биде потребна целата жетва на кралството за неверојатни две илјади години за да се исполни барањето на свештеникот.

  Импресиониран од интелигенцијата на браминот, раџа го поканил да биде главен везир (тип на министер, советник на раџот) на кралството и Сеса му го простила својот голем долг кон пченицата.

  Всушност, она што браминот му го претстави на рајата не беше игра на шах, туку беше чатуранга, една од главните варијанти на модерната партија шах.

  Потекло на митологијата

  Друга голема можност што се појавува во различни приказни за потеклото на шахот е тоа Арес, Бог на војната, ќе создадеше табла за да ги тестира неговите воени тактики (кои беа многу ограничени, бидејќи Арес никогаш не се знаеше дека има тактика во неговите битки, тој беше едноставно агресивен, напаѓаше без прецизност поголемиот дел од времето).

  Сепак, секој дел од таблата претставуваше дел од неговата војска, и така беше, сè додека Арес нема син со смртник и не му ги пренесе основите на играта. После тоа, играта ќе го достигнеше знаењето на смртниците.

  Еволуција на шахот во историјата

  Се знае дека влезете 1450 и 1850, шахот започна да има видливи промени во однос на она што го знаеме денес. Во овој период разни парчиња добија движења што ги знаеме денес, се разбира, сите овие движења и парчиња потекнуваат од Чатуранга.

  Слонот (претходникот на современиот бискуп) можеше да се движи само во две дијагонални скокови. Везирот (претходникот на кралицата) е само куќа на дијагоналите. Пешаците тие не можеа да поместат два квадрати при нивниот прв потег, а рокадот сè уште не постоеше. Пиони тие можеа да бидат промовирани само во везир, кој беше најслабото парче, по пионот, поради нивната ограничена подвижност.

  Почнаа да се прават шаховските правила за кои денес знаеме 1475, едноставно не сте сигурни каде се случи овој почеток. Некои историчари се разликуваат помеѓу Шпанија и Италија.

  Во овој период пешаците ја добија подвижноста што ја знаеме денес, која се состои од поместување на два квадрати при нивниот прв потег и одведување други пешаци помине .

  шаховски кралици

  Во тоа време, новите движења на епископи и кралица тие беа исто така дефинирани и, што е уште поважно, кралицата стана најважното парче во играта, единствено способно да се движи насекаде и да се движи напред или назад колку квадрати сака

  Движењата на другите фигури, заедно со остатокот од правилата што го опфаќаат целиот шах, беа само формално изменети во средината на векот. XIX, и овие правила остануваат и денес.

  Видови шах

  За оние кои играат шах како хоби или за лаиците во овој спорт, шаховските натпревари секогаш се играат помеѓу двајца играчи на една табла.

  Меѓутоа, во овој спорт, натпреварите не се одвиваат секогаш на овој начин и има повеќе модалитети отколку што можете да замислите на прв поглед. Почнувајќи од времетраењето на натпреварот, кое може да варира од неколку минути до часови или дури денови за да биде прогласен за завршен, понекогаш без убиство на ниту еден играч.

  Игрите што ги играат професионалци скоро секогаш користат часовници што го регулираат времето на секој играч. Во некои случаи, играчот може да игра против повеќе од еден противник на различни табли. Табелите не се секогаш квадратни и има шаховски модалитети кои имаат до 36 парчиња. Може да играте шах без да ја видите таблата!

  Сега ќе го видиме различни модалитети во шах и многу можности да се направи оваа игра поинтересна и предизвикувачка.

  шаховски пиони

  Шаховска игра во училница

  Тоа е традиционален режим на шах, во која играчите се среќаваат лице в лице пред таблата.

  Виртуелна

  Тоа е режим во кој играчите користат компјутери поврзани на Интернет или на локална мрежа, следејќи ги истите правила како и традиционален шах.

  Молња (Блиц)

  Тоа е варијација на традиционалниот шах во која постои 15 минути максимално ограничување на времето за секој играч. Во овој режим, професионалните играчи не треба да ги запишуваат своите понуди.

  Симултана шаховска игра

  Во истовремена партија шах, шахистот игра против повеќе од еден противник на различни табли.

  Слеп

  Во овој режим, играчот не видете ја таблатаИли со употреба на вендинг или дури и во посебна просторија. Слепиот натпревар Се базира на меморијата на шахистот, кој мора да ја украси позицијата на таблата и да ја направи својата ментална анализа.

  Поштенски шах

  El поштенски или писмен шах, како што е исто така познато, е а режим на шах практикуван од далечина, со преписка. Отпрвин, шахистите ги испраќаа своите понуди преку писма или разгледници, но со време и напредок во технологијата, во денешно време е можно да се користат е-пошта, значително да се намали времето на чекање за одговор.

  Нотацијата за овој режим е различна од традиционалните шаховски нотации, главно затоа што ја практикуваат луѓе од целиот свет, говорители на различни јазици. Епистоларниот шах има свое меѓународна федерација(МКЦФ).

   

  Официјални регулативи за шах

  ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ИГРАТА

  1. Цели на играта на шах.

  1.1 Играта шах се игра помеѓу двајца противници кои наизменично ги движат фигурите на квадратната табла наречена 'шаховска табла' Тој играч со бели фигури ја започнува играта. За играчот се вели дека „има пресврт за игра“ кога потегот на неговиот противник е направен. (Погледнете член 6.7)

  1.2 Целта на секој играч е ставањето на противничкиот крал „под напад“ на таков начин што противникот нема законски потег. За играчот кој ја постигнува оваа цел се вели дека ќе го убие противничкиот крал и ќе го добие натпреварот. Не е дозволено да се напушти или да се стави сопствениот крал на удар, ниту да се фати кралот на противникот. Противникот чиј крал беше матичен ја загуби играта.

  1.3 Играта е вратоврска ако резултира во позиција каде ниту еден играч нема шанса да матира.

  2. Почетна позиција на парчињата на таблата.

  2.1 Шаховската табла е составена од мрежа на 8 × 8 со 64 квадрати наизменично светло еднакво (квадрати 'белците") и темно (плоштадите"црнци').

  Таблата е поставена помеѓу играчите на таков начин што квадрат во аголот десно од секој играч да биде бел.

  2.2 На почетокот на играта, играчот има 16 светло обоени парчиња („белите“ парчиња); другиот има 16 парчиња во темна боја (црните парчиња „):

  Овие делови се како што следува:

  • Бел крал, обично означено со симболот.
  • Бела дама, означено со симболот.
  • Две бели кули, означено со симболот.
  • Двајца бели владици, означено со симболот.
  • Два бели коња, означено со симболот.
  • Осум бели пиони, означено со симболот.
  • Црн крал, означено со симболот.
  • Црна дама, означено со симболот.
  • Две бели кули, означено со симболот.
  • Двајца црни бискупи, означено со симболот.
  • Два црни коња, означено со симболот.

  2.3 Почетната позиција на парчињата на таблата е како што следува:

  2.4 Осумте куќи распоредени вертикално се нарекуваат „колони“. Осумте куќи распоредени хоризонтално се нарекуваат „редови“. Правата линија на квадрати со иста боја, се движи од едниот крај на таблата до соседната, се нарекува „дијагонала“.

  3. Движење на парчињата.

  3.1 Не е дозволено да се премести парче на плоштад веќе окупиран од друго парче со иста боја. Ако некое парче е преместено на квадрат веќе окупиран од страна на противнички дел, вториот е фатен и отстранет од таблата како дел од истиот потег. Се вели дека парче напаѓа противнички парче ако може да се фати на тој плоштад, во согласност со членовите 3.2 до

  Се смета дека едно парче напаѓа плоштад, дури и ако тој плоштад е спречен да се пресели на овој плоштад, затоа што последователно би го напуштил или би го нападнал сопствениот крал.

  3.2 Епископот може да се пресели на кој било плоштад долж дијагоналата.

  3.3 Епископот може да се премести на кој било плоштад по должината на датотеката или редот на кој е вклучен.

  3.4 Кралицата може да се премести на кој било квадрат долж датотеката, редот или дијагоналата на која е вклучена.

  3.5 Кога ги прават овие потези, бискупот, бруталот или кралицата не можат да прескокнат никакви парчиња на нивниот пат.

  3.6 Коњот може да се премести на еден од плоштадите најблиску до оној што го зафаќа. Забележете дека квадратот на кој може да се движи витезот не е во истата колона, ред или дијагонала.

  3.7 до. Пион може да се премести на плоштад, веднаш пред него, на истата датотека, која не е зафатена или

  3.7.1 На неговиот прв потег, пионот може да се премести како што е споменато во 3.7.а; алтернативно, можете да преместите две куќи по истата колона, под услов да не се окупирани, или

  3.7.2 Пионот може да се премести на квадрат окупиран од противнички дел, кој е дијагонално пред него, во соседната датотека, фаќајќи го тој дел.

  3.7.3 Пион кој напаѓа квадрат прекрстен од страна на противничкиот пион кој има само напреднато два квадрати во еден потег од неговиот оригинален квадрат, може да го фати овој спротивставен пион како да има поместено само еден квадрат.

  Ова зафаќање може да се изврши само во движење веднаш по гореспоменатото напредување и се нарекува приклучок „en passant“.

  3.7.4. Кога пионот ќе достигне најоддалечен ранг во однос на почетната позиција, тој мора да се замени како дел од истиот потег на истиот плоштад за кралица, младенче, епископ или витез со иста боја како пион. Изборот на играчот не е ограничен на парчињата веќе фатени на натпреварот.

  Оваа размена на пион за друго парче се нарекува „промоција“ и дејството на новото парче е веднаш.

  3.8 Постојат два различни начина да го преместите кралот: преместете го кралот во која било соседна куќа што не е нападната од една или повеќе парчиња на противникот.

  Може да биде и преку „лулање“. Ова е потег направен со кралот и еден од бранителите, со иста боја по првиот ред на играчот, што се смета за единствен потег на кралот и егзекутиран на следниов начин: кралот е префрлен од неговата првична куќа во две куќи кон кулата што е во неговата оригинална куќа, потоа кулата се пренесува во куќата што кралот штотуку ја преминал.

  (1) Право на издавање:

  1. ако кралот е веќе преместен, или
  2. со веќе преместена кула

  (2) Лизгањето привремено не е дозволено:

  1. ако плоштадот што го зазема кралот, или плоштадот низ кој мора да помине, или плоштадот што ќе го заземе, ќе биде нападнат од една или повеќе парчиња на противникот, или
  2. ако има некое парче помеѓу кралот и потокот со кој треба да се рока.

  3.9 За кралот се вели дека е под контрола доколку биде нападнат од една или повеќе парчиња на противникот, дури и ако тие парчиња се заглавени, односно им е оневозможено да ја напуштат таа куќа, затоа што или би заминале или би го ставиле сопствениот крал под контрола.

  Ниту едно парче не смее да се движи на начин што го изложува или го остава сопствениот крал под контрола.

  4. Акт на поместување на парчињата.

  4.1 Секое движење мора да се изврши со една рака.

  4.2 Сè додека тој ја изрази својата намера однапред (на пример, велејќи дека добивам „j'adoube“ или „се прилагодувам“), играчот кој има ред да игра може да добие една или повеќе парчиња во неговите куќи.

  4.3 Освен како што е предвидено во член 4.2, ако допре играчот чиј ред да игра

  1. намерно едно или повеќе свои парчиња на таблата, тој мора да го игра првото подвижно парче допрено, или
  1. една или повеќе фигури на неговиот противник, тој мора да го фати првиот допрен дел, кој може да се фати, или

  Едно парче од секоја боја, тој мора да го фати парчето на противникот со својата фигура или, ако тоа е нелегално, да го премести или фати првиот допрен дел што може да се игра или фати. Ако не е јасно кое парче се играло порано, треба да се смета дека сопственото парче на играчот е играно пред неговиот противник.

  4.4 Ако играчот земе пресврт:

  1. намерно допрете го вашиот крал и пријателот мора да го фрли на ова крило ако потегот е легален.
  1. намерно го допира потокот, а потоа и неговиот крал, тој не смее да застане на ова крило при овој потег и ситуацијата мора да биде регулирана со член 4.3.а
  1. Со намера да се фрли, тоа истовремено го допира кралот или кралот и свиок, но рокањето од оваа страна е нелегално, играчот мора да направи друг законски потег со нивниот крал (што може да вклучува и замок од другата страна). Ако кралот нема законски потег, играчот е слободен да направи кој било друг законски потег.
  1. промовира пион, изборот на парче е финализиран само кога парчето ќе го допре плоштадот за промоција.
   1. Ако ниту едно од допрените парчиња не може да се премести или фати, играчот може да направи било каков законски потег.
   1. Кога парче паѓа врз куќа, како резултат на законски потег или дел од законски потег, тоа не може да се премести во друга куќа на овој потег. Движењето се смета за завршено:
  1. во случај на фаќање, кога заробеното парче е отстрането од таблата, а играчот, откако постави свое парче на новиот плоштад, го ослободи заробеното парче од неговата рака;
  1. во случај на рокање, кога играчот го ослободил прстенот од неговата рака на плоштадот претходно пресечен од кралот. Кога играчот ќе го ослободи кралот од рака, потегот нема да се спроведе, но играчот повеќе нема право да прави друг потег освен замокот на тоа крило, доколку ова е легално;
  1. во случај на промоција на пион, кога пионот е отстранет од таблата и раката на играчот го ослободила новиот дел откако го поставила на плоштадот за промоција. Ако играчот веќе го ослободил пионот што стигнал до полето за промоција од неговата рака, потегот сè уште не е направен, но играчот веќе нема право да ја игра

  пешак до друга куќа.

  Мерката се смета за легална кога се исполнети сите релевантни барања од член 3. Доколку потегот не е легален, мора да се направи друг законски потег како што е споменато во член 4.5

  4.7 Играчот го губи правото да се жали на прекршување на членот 4 од страна на противникот, од моментот кога намерно ќе допре парче.

  5. Крај на поаѓање

  5.1 Играта ја добива играчот кој го контролира противничкиот крал. Ова веднаш ја завршува играта, под услов потегот што ја создава позицијата мат е легален.

  Доколку натпреварот го добие играчот чиј противник изјави дека заминува. Ова веднаш ја завршува играта.

  5.2  Играта е извлечена кога играчот што ќе сврти нема законски потег и неговиот крал не е под контрола. Се вели дека натпреварот завршил со кралот „удавен“. Ова веднаш ја завршува играта сè додека потегот што ја создаде позицијата на застојот е легален.

  1. играта е извлечена кога ќе се појави позиција во која ниту еден играч не може да го матира кралот на противникот преку низа законски потези. Се вели дека натпреварот завршил во „мртва позиција“. Ова веднаш ја завршува играта сè додека потегот што ја создава позицијата е легален (види член 9.6)
  2. Натпреварот се одвива по заеднички договор помеѓу играчите за време на натпреварот. Ова веднаш ја завршува играта. (Погледнете член 9.1)
  3. Играта може да се извлече ако се појави идентична позиција или се појави на таблата најмалку три пати. (Погледнете член 9.2)
  4. Играта може да биде нерешена доколку играчите ги направија последните 50 последователни потези без да мрднат пиони и да не фаќаат никакви фаќања. (Погледнете член 9.3)

  ПРАВИЛА ЗА НАТПРЕВАР

  6. Шаховски часовник

  6.1. „Шаховски часовник“ значи часовник со два временски монитори, поврзан на таков начин што само еден од нив може да работи истовремено.

  „Часовник“ во законите на шахот значи еден од двата временски монитори. Секој часовник има стрелка.

  „Пад на стрела“ значи крај на даденото време за играч.

  6.2. Кога користите шаховски часовник, секој играч мора да направи минимален број потези или сите потези во даден временски период и / или дополнително време може да се распредели по секој потег. Сето ова мора да биде прецизирано однапред.

  Времето зачувано од играч во текот на еден период се додава на времето на следниот период, освен во режимот „временско одложување“.

  Во режим на "Одложено време", И на двајцата играчи им е дадено одредено" време на главно размислување ". Секој играч исто така добива „фиксно дополнително време“ со секој потег. Главното одбројување на времето започнува само откако ќе помине фиксното време. Сè додека играчот го запира својот часовник пред да истече „фиксното време“, „главното време“ не се менува, без оглед на пропорцијата на употребеното „фиксно време“.

  6.3 Веднаш по паѓањето на стрелата, барањата од член 6.2 мора да бидат проверени.

  6.4 Пред почетокот на натпреварот, судијата е да одлучи каде е поставен часовникот.

  6.5 Часовникот на играчот со белите фигури мора да започне во времето одредено за почетокот на играта.

  6.6 Секој играч кој ќе стигне до таблата по почетокот на сесијата ќе ја изгуби играта. Затоа, периодот на заостанување е нула минути. Правилата за конкуренција може да определат поинаку.

  Ако правилата на натпреварот наведуваат различен период на отсуство, се применува следново:

  Ако никој од играчите не пристигнал во почетното време, играчот со бели фигури мора да изгуби цело време поминато пред неговото пристигнување, освен ако не е утврдено регулативата за натпреварување или судијата не одлучи поинаку.

  6.7 За време на играта, секој играч, откако го направи својот потег на таблата, мора да го запре сопствениот часовник и да го започне часовникот на својот противник. На играчот секогаш мора да му се дозволи да го активира пинот на неговиот часовник. Вашиот потег не се смета за комплетен сè додека не го направите тоа, освен ако потегот не ја заврши играта (видете ги членовите 5.1.а, 5.2.а, 5.2.б, 5.2.в и 9.6).

  Времето помеѓу движењето на таблата и запирањето на самиот часовник, како и започнувањето на противничкиот часовник, се смета за дел од времето што му е доделено на играчот.

  1. Играчот мора да го запре часовникот со истата рака со која го направи својот потег. Да се ​​држи раката на игла за часовник или да лебди над неа е забрането.

  Играчите мора правилно да се справат со шаховскиот часовник. Забрането е да се користи со премногу сила, да се држи или да се испушти. Несоодветната употреба на часовникот ќе се казни во согласност со член 13.4.

  1. Ако играчот не може да го користи часовникот, тој мора да обезбеди асистент за извршување на оваа задача, со поддршка на судијата. Судијата на фер начин мора да го постави вашиот часовник.
   1. Се смета дека стрелата паднала кога судијата го набудува фактот или кога некој од играчите поставил валидно тврдење за тоа.
   2. Освен кога се применува една од одредбите содржани во членовите 5.1.а, 5.1.б, 5.2.а, 5.2.б, 5.2.в, играчот кој ќе го изгуби пропишаниот број на потези навреме, ќе ја изгуби играта. Сепак, играта се извлекува кога ќе се постигне позиција каде што противникот не може да го матира противничкиот крал преку низа можни законски потези.
   1. На Секоја индикација дадена од часовниците ќе се смета за убедлива во отсуство на очигледен дефект. Секој шаховски часовник што има очигледен дефект мора да се замени. Судијата треба да го замени часовникот и да го користи здравиот разум кога ги поставува времињата што треба да се прикажуваат со стрелките на часовникот што ќе го замени неисправниот.

  ДА Ако за време на натпреварот се открие дека поставувањето на едниот или на двата часовници е неточно, играчот или судијата мора веднаш да ги запрат часовниците. Судијата мора да ги поправи стрелците и контрата на шутот. Судијата мора да ја искористи својата најдобра проценка за да утврди правилна регулација.

  6.8 Ако паднат двете стрели и е невозможно да се утврди која паднала прва:

  1. играта ќе продолжи доколку тоа се случи во кој било период од играта, освен во последниот период.
  1. играта е извлечена ако се случи за време на периодот на игра, кога сите преостанати потези мора да бидат завршени.

  6.9 Ако треба да се запре некоја игра, судијата мора да ги запре часовниците.

  1. Играчот може да ги запре часовниците само за да побара помош од судијата, на пример кога се случи промоција и потребното парче не е достапно.
  1. Судијата мора да одлучи кога треба да се рестартира играта во секој случај.
  1. Ако играчот ги запре часовниците за да побара помош од судијата, судијата мора да утврди дали играчот има некоја валидна причина за тоа. Доколку е очигледно дека немало валидна причина да се запрат часовниците, играчот ќе биде казнет во согласност со членот 13.4

  6.10 Доколку се појави неправилност и / или парчињата мора да бидат заменети во претходна позиција, судијата мора да ја искористи својата најдобра проценка за да ги одреди временските расположливи часовници. Судијата исто така треба, доколку е потребно, да го прилагоди бројот на движења наназад.

  6.11 Во просторијата за игри: дозволени се екрани, монитори или wallидни табли, кои ја покажуваат моменталната позиција на таблата, движењата и бројот на направени движења и часовниците кои исто така го покажуваат бројот на движења. Сепак, играчот не може да тврди само врз основа на информациите прикажани на овој начин.

  7. Неправилности

  7.1 Ако во текот на играта се открие дека почетната позиција на парчињата не е точна, играта ќе биде откажана и ќе се игра нова игра.

  1. Ако, за време на игра, се чини дека таблата е поставена спротивно на одредбите од член 2.1, играта продолжува, но веќе одиграната позиција мора да се пренесе на правилно поставена табла.

  7.2 Ако натпревар започнал со обратни бои, тој мора да продолжи освен ако судијата не одлучи поинаку.

  Ако играчот помести една или повеќе парчиња, тој мора да ја врати точната позиција во свое време. Доколку е потребно, играчот или противникот може да го запре часовникот и да го повика судијата. Судијата може да го казни играчот што ги преместил парчињата.

  7.3 Доколку, за време на игра, се открие дека е завршен нелегален потег, вклучително и неуспех во ритуалот на промовирање на пион или заробување на противничкиот крал, позицијата што му претходи на неправилноста мора повторно да се воспостави. Ако таа позиција не може да се реконституира, играта мора да продолжи од последната идентификувана позиција, пред неправилноста. Часовниците мора да бидат поставени во согласност со член 6.13. Членовите 4.3 и 4.6 се однесуваат на потег што се прави наместо незаконски потег. Играта мора да продолжи од вратената позиција.

  Ако по преземањето на дејствијата опишани во член 7.4.а, за првите два нелегални потези од играч, судијата мора да му даде на противникот две дополнителни минути во секоја инстанца; за третиот нелегален потег на истиот играч, судијата мора да прогласи изгубена игра за тој играч.

  Сепак, играта се извлекува кога ќе се постигне позиција каде што противникот не може да го матира противничкиот крал преку низа можни законски потези.

  7.4 Ако, за време на игра, се открие дека парчињата се преселиле од нивните домови, позицијата непосредно пред неправилноста мора да се врати. Ако не може да се одреди позицијата што непосредно претходи на неправилноста, играта ќе продолжи од последната идентификувана позиција пред неправилноста. Часовниците мора да бидат поставени во согласност со член 6.13. Играта мора да продолжи од вратената позиција.

  8. Анотација на понудите

  8.1  За време на играта, секој играч треба да напише на „табелата“ пропишана за натпреварот, во алгебарска нотација (Види Додаток Ц), неговите и движењата на противникот, на правилен начин, да го придвижат движењето, што е можно појасно и читливо. Забрането е да се запишува митингот пред да се направи на семафорот, освен кога се тврди нерешено според членовите 9.2, 9.3 или натпревар се одложува во согласност со член 1.а. на Упатствата за одложено заминување.

  Играчот може да одговори на потегот на противникот пред да го напише, доколку сакаат.

  Мора да ја напишете претходната понуда пред да направите друга.

  Двајцата играчи мораат да ја внесат понудата за ждрепка на табелата (Види Додаток В.13).

  Ако играчот не е во можност да постигне гол, асистент, кој може да го обезбеди играчот и да биде прифатен од судијата, ќе ги изврши потезите. Неговиот часовник мора да биде поставен од судијата.

  8.2 За време на играта, табелата мора секогаш да биде видлива за судијата.

  8.3 Табелите се сопственост на организаторите на настанот.

  8.4 Ако играчот има помалку од пет минути на часовникот во кое било време во текот на периодот на игра и не добие дополнително време од 30 секунди или повеќе по секој потег, во текот на остатокот од периодот тој не е должен да ги исполнува барањата на играта. Дел 8.1. Веднаш по паѓањето на една од „стрелките“, играчот мора да го ажурира својот работен лист пред да помести парче на таблата.

  8.5 Доколку од ниту еден играч не се бара да постигне гол, во согласност со член 8.4, судијата или асистентот мора да се обидат да ги сведочат и запишат движењата. Во овој случај, веднаш по паѓањето на стрелата, судијата мора да ги запре часовниците. Тогаш и двајцата играчи мора да ги ажурираат своите листови за резултат, користејќи го судијата или противникот.

  1. Доколку се бара само еден играч да снима, во согласност со одредбите од член 8.4, веднаш штом падна една од стрелките, тој мора целосно да го ажурира својот работен лист пред да премести парче на таблата. Сè додека е вашиот ред да го направите потегот, играчот може да го користи табелата за противник, но мора да го врати пред да го направи својот потег.
  2. Доколку не е достапна целосна табела, играчите мора да ја реконституираат играта на друга табла, под надзор на судијата или асистентот. Пред почетокот на реконструкцијата на натпреварот, судијата ќе ги забележи моменталната позиција на натпреварот, времињата и бројот на направени потези, доколку оваа информација е достапна.
   1. Ако табеларните пресметки се застарени и покажуваат дека некој играч го надминал временскиот рок, следниот потег треба да се смета за прв од следниот временски период, освен ако нема докази дека се направени повеќе потези.
   1. По завршувањето на играта, двајцата играчи мора да ги потпишат двата работни листови, што укажува на резултатот од играта. Дури и ако е неточен, овој резултат стои, освен ако судијата не одлучи поинаку.

  9. Врзани игри

  9.1 Правилата за натпреварување може да прецизираат дека играчите не можат да се согласат да врзат помалку од одреден број потези или на кој било начин, без согласност на судијата.

  9.2 Доколку правилата на натпреварот дозволуваат заемно договорено извлекување, се применува следново:

  1. Играчот кој сака да предложи фрлање, мора да го стори тоа по извршувањето на движењето на таблата, пред да го запре часовникот и да го започне противничкиот часовник. Понудата во кое било друго време од натпреварот останува валидна, но мора да се запази членот 12.6. Условите не можат да бидат вклучени во предлогот. Во двата случаи, понудата не може да се повлече и да остане валидна се додека противникот не ја прифати, не ја отфрли усно, ја одбие со допирање на парче со намера да го премести или фати, или ако играта заврши на некој друг начин.
  1. Понудата за ждрепка треба да ја забележат двајцата играчи на нивните табеларни пресметки со симбол (Видете Додаток C13).
  1. Барање за извлекување засновано врз членовите 9.2, 9.3 или 10.2 ќе се смета како понуда за извлекување.

  9.2 Играта е извлечена, по точна жалба од играчот кој има ред да игра, кога е во иста позиција, најмалку три пати (не мора со повторување на движењата)

  1. ќе се појави, ако прво го напишете вашиот потег на табелата и му кажете на судијата дека има намера да го направи тој потег или
  1. штотуку се појави и играчот кој тврди дека е изедначен има редот да игра.

  Позициите според (а) и (б) се сметаат за идентични, ако ист играч има пресврт, парчињата од ист тип и боја заземаат исти квадрати, а можностите за движење на сите парчиња на двајцата играчи се исто.

  Позициите не се идентични ако пион што можеше да биде фатен „во мин“ не може повеќе да се фаќа на овој начин. Кога еден крал (или рибар) е принуден да се движи, тој го губи своето право да фрли, доколку го има, само откако ќе биде преместен.

  9.3. Натпреварот е изедначен, поради правилна жалба од играчот кој има ред да игра, ако:

  1. тој го запишува својот потег на неговиот работен лист и му ја соопштува на судијата намерата да го изврши неговиот потег, што ќе резултира со 50 потези направени за секој играч без движење на пион и без никакви фаќања
  1. Последните 50 последователни потези беа направени од двајцата играчи, без движење на пиони или фаќања.
   1. Ако играчот допре парче според член 4.3 без да бара нерешен резултат, тој го губи правото да бара, според членовите 9.2 и 9.3, на тој потег.
   1. Доколку играчот тврди нерешен резултат, според членовите 9.2 и 9.3, тој може да ги запре двата часовници. (Погледнете член 6.12.б) Не можете да го повлечете побарувањето
  1. Ако се утврди дека тврдењето е точно, играта се повлекува веднаш
  1. Доколку се утврди дека тврдењето е неточно, судијата мора да додаде три минути на преостанатото време на рефлексија на противникот. Тогаш играта треба да продолжи. Ако побарувањето е направено врз основа на планирана понуда, оваа понуда мора да се направи во согласност со одредбите од член 4.

  9.4 Натпреварот се извлекува кога ќе се постигне позиција каде што не може да се појави матиран поради какви било можни серии законски потези. Ова веднаш ја завршува играта сè додека потегот што ја произведува оваа позиција е легален.

  10. Забрзана завршница

  10.1 „Брзата завршница“ е фаза на игра во која сите (преостанати) потези мора да се направат во одредено време.

  10.2 Ако играчот, со пресврт во игра, има помалку од две минути на часовникот, тој може да бара нерешен резултат пред да му падне стрелата. Тој мора да го повика судијата и може да ги запре часовниците (Видете член 6.12.б).

  1. Ако судијата прифати дека противникот не се обидува да го добие натпреварот, со нормални средства, или дека противникот не може да победи со нормални средства, тогаш тој мора да прогласи нерешено. Во спротивно, мора да ја одложите вашата одлука или да ја одбиете жалбата. Доколку судијата ја одложи својата одлука, на противникот може да му се дозволи две минути дополнително време и играта мора да продолжи доколку е можно во присуство на судијата. Судијата мора да го прогласи конечниот резултат подоцна во играта или што е можно поскоро откако ќе се спушти стрелата. Мора да прогласите нерешен резултат ако прифатите дека конечната позиција не може да се освои со нормални средства, или дека противникот не правеше доволно обиди да ја добие играта со нормални средства.
  1. Ако судијата го одбие тврдењето, противникот мора да има две минути дополнително време.
  1. Одлуката на арбитерот ќе биде конечна (без жалба) за (а), (б), (в).

  11. Резултат

  11. Освен ако не е претходно објавено, во спротивно, играчот кој ќе победи во својата игра или ќе победи со ВО, ќе добие бод (1), играчот кој ќе ја изгуби својата игра или загуби од ВО, прими (0) п.т. и играчот кој врзете ја вашата игра добива резултат од половина поен (½).

  12. Однесување на играчот.

  12. 1 Играчите нема да можат да преземат ништо што предизвикува лоша репутација во играта на шах.

  1. 2 Играчите не смеат да ја напуштат „околината за играње“ без дозвола на судијата. Околината на играта се состои од просторија за игри, тоалети, простор за лесни оброци, резервиран простор за пушачи и други места назначени од судијата. Играчот, кој има ред да игра, не може да ја напушти салата за играње без дозвола на судијата.

  12.2 За време на играта, на играчите им е забрането да користат белешки, извори на информации или совети или да анализираат на друга табла.

  1. Без дозвола на судијата, на играчот му е забрането да носи мобилен телефон или други електронски средства за комуникација во просторијата за игри, освен ако не е исклучен целосно. Ако некој од овие уреди произведува бучава, играчот мора да ја изгуби играта. Противникот мора да победи. Меѓутоа, ако противникот не може да ја добие играта преку низа законски потези, неговиот резултат мора да се смета за нерешен резултат.
  1. Пушењето е дозволено само во областа определена од судијата.
   1. Табелата треба да се користи само за снимање понуди, часовници, понуда на нерешен резултат, записи поврзани со жалби и други релевантни податоци.
   1. Играчите кои ги завршиле своите игри треба да се сметаат за гледачи.
   1. Забрането е да го одвлекувате вниманието или да го вознемирувате противникот на кој било начин. Ова вклучува неразумни поплаки, ненадмината понуда за наградни игри или презентација на извор на бучава во просторот за играње.
   1. Прекршувањето на кој било дел од членовите 12.1 до 12.6 ќе доведе до примена на санкциите предвидени во членот 13.4.

  12.3 Упорното одбивање на играчот да ги почитува законите на шахот треба да се казни со губење на играта. Судијата мора да го реши резултатот на противникот.

   1. Доколку и двајцата играчи се прогласат за виновни според членот 12.8, играта ќе биде прогласена за изгубена за двајцата.
   1. Во случај на уметност. 10.2.г. или Додаток Д, играчот не може да се жали на одлуката на судијата.

  Во кој било друг случај, играчот може да поднесе жалба против каква било одлука на судија, освен ако правилата на натпреварот не определат поинаку.

  13. Улога на судијата

  13.1 Судијата мора да провери дали законите за шах строго се почитуваат.

   1. Судијата мора да дејствува во најдобар интерес на натпреварувањето. Треба да бидете сигурни дека постои добра средина за игра, за да не се вознемируваат играчите. Исто така, мора да го следите непречено одвивање на натпреварот.
   1. Судијата мора да ги набудува натпреварите, особено кога играчите се навреме, да ги спроведува донесените одлуки и да им изрекува казни на играчите кога е соодветно.

  13.2 Судијата може да примени еден или повеќе од следниве казни:

  1. предупредување,
  2. зголемете го преостанатото време на противникот,
  3. намалете го преостанатото време на навредливиот играч,
  4. прогласи ја изгубената игра,
  5. намалете ги бодовите заработени во играта од играчот навреда,
  6. зголемете ги освоените поени на натпреварот од страна на противникот на максимален можен рок за тој натпревар,
  7. протерување од настанот
   1. Судијата може да одобри дополнително време на еден или на двајцата играчи во случај на надворешно нарушување за време на натпреварот.
   1. Судијата не смее да интервенира во игра, освен во случаите предвидени во законите на

  Шах. Во него не смее да се наведува бројот на извршени движења, освен при примена на одредбите од член 8.5, кога паднал барем една од стрелките. Судијата мора да се воздржи од известување за играчот дека неговиот противник направил потег или дека играчот не го започнал својот часовник.

   1. На Гледачите и играчите на другите натпревари не смеат да зборуваат или да се мешаат на некој натпревар. Доколку е потребно, судијата може да ги исфрли прекршителите од околината за игра. Ако некој забележи неправилност, може само да го извести судијата.

  ДА Освен ако не е овластен од судијата, забрането е некому да користи мобилен телефон или каков било комуникациски уред на местото и во која било друга соседна област утврдена од судијата.

  Расад

  14.1 Придружните федерации можат да побараат од ФИДЕ да обезбеди официјална одлука за прашања поврзани со законите на шахот.

  Додатоци

  A. Брз шах

  A1 Играта „Брз шах“ е онаа во која сите движења мора да се изведат во однапред одредено време од најмалку 15 минути, но помалку од 60 минути за секој играч; или главното време + 60 пати поголемо зголемување е најмалку 15 минути, но помалку од 60 минути за секој играч.

  A2 Од играчите не се бара да снимаат движења на играта.

  A3 Кога има соодветен надзор на играта (на пример, еден судија најмногу три натпревари) важат правилата за натпреварување.

  A4 Кога надзорот е несоодветен, важат Правилата за натпреварување, освен кога се регулираат со следниве закони за брз шах:

  1. Откако секој играч направи три потези, не може да се жалат во врска со неправилното поставување на парчињата, позиционирањето на таблата или поставувањето на часовникот. Во случај на промена на позицијата помеѓу кралот и кралицата, не е дозволено да се фрла со овој крал.
  1. Судијата мора да интервенира во согласност со одредбите од чл. 4 (акт на движење на фигурите), само доколку тоа го бара еден или двајцата играчи.
  1. Нелегален потег е завршен веднаш штом започне часовникот на противникот. Противникот има право да тврди дека играчот завршил незаконски потег, под услов да не го направил својот потег. Само по таква жалба судијата треба да интервенира. Меѓутоа, ако двата крала се под контрола или промоцијата на пион не е завршена, судијата треба да интервенира, ако е можно.
  1. 1. Се смета дека стрелката паднала кога некој од играчите поставил валидно тврдење. Судијата мора да се воздржи од насочување кон стрела што паѓа, но може да интервенира ако паднат двете стрели.

  A5 За да тврди дека победил со време, барателот мора да ги запре двата часовници и да го извести судијата.

  За побарувањето да биде успешно, откако ќе бидат запрени часовниците, стрелата на тужителот мора да биде „горе“, а стрелката на неговиот противник надолу по запирањето на часовниците.

  A6 Доколку и двете стрели се ослободат како што е опишано во (1) и (2), судијата мора да ја прогласи играта за нерешен резултат.

  Блесок на молња

  B1 Играта со „гром“ е игра во која сите движења мора да се направат во однапред одредено време од помалку од 15 минути за секој играч; или главното време + 60 пати поголемо зголемување од 15 минути.

  B2 Кога има соодветен надзор на играта (по еден судија за секој натпревар), се применуваат правилата за натпреварување и одредбите од членот А2.

  B3 Кога надзорот е несоодветен, треба да се примени следново.

  1. Игрите ќе се регулираат со законите за брз шах, како што е предвидено во Додаток А, освен кога се регулираат со следниве закони на молња.
  1. Членовите 10.2 и А4в не се применуваат.
  2. Нелегален потег е завршен веднаш штом започне часовникот на противникот. Пред да направи свој потег, противникот има право да извојува победа. Сепак, играчот има право да бара нерешено пред да направи свој потег, ако противникот не може да го контролира поради низа можни законски потези. Откако противникот ќе го заврши својот потег, нелегалниот потег не може да се коригира доколку не постои заеднички договор без интервенција на судија.

  Опис на алгебарскиот систем

  C1 Во овој опис, „парче“ значи секое парче, освен пион.

  C2 Секое парче е означено со првата голема буква од своето име. Пример: Р = крал, Д = кралица, Т = ручек, Б = бискуп, Ц = витез. (Во случај на коњ, за погодност, користете Н.)

  C3 За првата буква од името на парчињата, играчот може слободно да ја користи првата буква од името, како што обично се користи во неговата земја. Пример: F = fou (француски за бискуп), L = лопер (холандски за бискуп). Во печатените списанија се препорачува употреба на носии.

  Пиони C4 Тие не се означени со нивното прво писмо, но се препознаваат со нивното отсуство. Пример: e5, d4, a5.

  C5 Осумте колони (лево надесно за бело и десно од лево за црно) се означени со мали букви, a, b, c, d, e, f, g и h, соодветно.

  C6 Осумте редови (од долу нагоре за белиот играч и од горе надолу за црниот играч) се нумерирани со 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 и 8, соодветно. Следствено, во почетната позиција, белите парчиња се ставаат во првиот и вториот ред; Црните парчиња се ставаат во осмиот и седмиот ред.

  C7 Како последица на горенаведените правила, секоја од 64-те полиња е секогаш означена со единствена комбинација на буква со број

  C8 Секое движење на парче е означено со а) првата буква од името на предметното парче и б) местото на пристигнување. Нема цртичка помеѓу а) и б).

  Примери: Be5, Nf3, Rd1.

  Во случај на пешаци, е наведено само местото на пристигнување. Примери: e5, d4, a5.

  C9 Кога некое парче е зафатено, x се вметнува помеѓу (а) првата буква и името на предметното парче и б) местото на пристигнување. Примери: Bxe5, Nxf3, Rxd1. Кога пионот ќе фати, мора да се наведе почетната колона, потоа x, конечно квадратот на пристигнување. Примери: dxe5, gxf3, axb5. Во случај на фаќање „en passant“, даден е целниот квадрат, означувајќи каде конечно паднал пионот, а буквите „ep“ се додаваат на нотацијата. Пример: exd6 ep

  C10 Ако две исти плочки можат да одат на ист плоштад, плочката што се движи е означена како што следува:

  1. Ако обете парчиња се во ист ред: со а) првата буква од името на парчето, б) колоната од местото на поаѓање и в) местото на пристигнување.
  1. Ако двете парчиња се во иста колона: со а) првата буква од името на парчето, б) редот на местото на поаѓање и в) местото на пристигнување

  Ако парчињата се во различни колони и редови, се претпочита методот 1). Во случај на фаќање, може да се додаде „x“ помеѓу б) и в).

  Примери:

  • Постојат два витеза, на плоштадите g1 и e1, и еден од нив се движи на плоштадот f3: Ngf3 или Nef3, како што е случај.
  • Постојат два витеза, на плоштадите g5 и g1, и еден од нив се движи кон плоштадот f3: C5f3 или C1f3, според случајот.
  • Постојат два витеза, во куќата h2 и d4, и еден од нив се сели во куќата f3: Nf3 или Ndf3, како што е случај.
  • Ако се појави улов во рамка f3, горенаведените примери се менуваат со додавање на 'x':

  1) Ако две пиони можат да го фатат истото парче како противникот, пешакот што се движел е означен со а) буквата од почетната колона, б) „х“, в) последниот квадрат. Пример: ако има бели пиони на квадратите c4 и e4 и црно парче на d5, нотацијата за потегот на Вајт е cxd5 или exd5, како што е соодветно.

  Во случај на промоција на пион, се наведува потегот на пешакот, проследен веднаш со првата буква од новото парче. Примери: d8D, f8C, b1B, g1T.

  Понудата за вратоврска мора да биде означена како (=)

  Суштински кратенки:

  0-0 = калап со кула h1 или кула h8 (мала карпа)

  -0 0 0- = калап со кула a1 или кула a8

  (голема карпа) x = зафаќа

  + = провери ++ или # = матичен

  ep = фати „поминува“

  Не е задолжително да напишете чек, матиран и снимање на табелата.

  Забрзано финале без присутен судија на местото на натпреварот

  Во случаи кога натпреварите се регулираат со одредбите од член 10, играчот може да бара нерешено кога има помалку од две минути на часовникот и пред да му падне стрелата. Ова ја завршува играта. Може да тврдите врз основа на:

  1. дека вашиот противник не може да победи со нормални средства, и / или
  2. дека вашиот противник не се обидува да победи со нормални средства.

  Во хипотезата (а), играчот мора да ја забележи конечната позиција и неговиот противник ја проверува.

  Во хипотезата (б), играчот мора да ја запише конечната позиција во ажурирана табела.

  Противникот мора да ја потврди и конечната позиција и работниот лист.

  Theалбата мора да биде упатена до арбитер, чија одлука ќе биде конечна.

  Правила на игра со слепи и слаби лица.

  Директорите на Е1 турнирите треба да имаат моќ да ги прилагодат правилата наведени подолу во согласност со локалните околности.

  Во натпреварувачки шах помеѓу играчи со вид и играчи со оштетен вид (официјално слепи), секој играч може да бара употреба на две табли, набудувачи со нормална табла и играч со оштетен вид со специјално конструирана табла. Специјално изградената палуба мора да ги исполнува следниве услови:

  1. минимални димензии 20 х 20 см;
  2. црните куќи се малку олеснети;
  3. мала дупка во секоја куќа;
  4. Секое парче мора да има мала игла што совршено се вклопува во дупката на куќите;
  5. Парчиња од моделот „Стаунтон“, црните се специјално обележани.

  Е2 Следниве правила треба да ја регулираат играта:

  1. Понудите мора да бидат јасно објавени, повторувани од противникот и извршени на неговата табла. Кога промовира пион, играчот мора да објави кое парче е избрано. За да се направи објавата што е можно појасна, се препорачува да се користи

  Следниве имиња наместо соодветните алгебарски букви

  А-Ана

  Б-Бела

  Ц-Цезар

  Д-Давид

  Е-Ева

  F Феликс

  Г-Густав

  Х-Хектор

  Редовите од бело до црно треба да ги имаат броевите на германски:

  1 лајк

  2-два (доис)

  3-дреи (три)

  4-јаде (четири)

  5-фуенф (пет)

  6 секунди (шест)

  7-седум (сете)

  8 ахти (осум)

  Се најавува рокада “Ланге Рочад“(Гранде Роке на германски јазик) и„ Курце Рочад “(Мало рокади на германски јазик).

  Парчињата користат имиња на германски јазик:

  "Кениг “(крал),„ Дам “(кралица),„ Турм “(Рук),„ Лауфер “(Бишоп),„ Спрингер “(коњ) и„ Бауер “(Пион).

  1. На таблата на играчот со оштетен вид, се смета дека парчето е допрено кога е извадено од дупката за прицврстување.
  1. Понуда се смета за извршена кога:
  1. во случај на фаќање, ако заробеното парче е извадено од таблата на играчот чиј ред е да се игра;
  2. дел е ставен во различна дупка за прицврстување;
  1. Понудата е објавена.

  Само тогаш ќе започне часовникот на противникот.

  Веднаш штом ќе се вметнат точките 2 и 3 погоре, нормалните правила важат за играчот на гатање.

  4. Дозволена е употреба на специјално конструиран часовник за играч со оштетен вид. Часовникот треба да ги има и следниве карактеристики:

  1. бирач прилагоден со засилени раце, со секои пет минути обележан со точка и на секои 15 минути со две точки;
  2. Стрела што лесно може да се почувствува со допир. Посебно треба да се внимава да се осигура дека стрелките се правилно прилагодени така што играчот може да ги чувствува рацете во последните пет минути од целиот час.
  1. Играчот со оштетен вид мора да ја сними играта на Брајово писмо или да ги напише движењата со рака или да ги сними на магнетна лента.
  1. Сите грешки во најавата за потег мора да се коригираат непосредно пред да започне часовникот на противникот.
  1. Доколку во текот на играта се појават различни позиции на двете табли, тие мора да се поправат со помош на судијата и да се консултираат работните листови на двајцата играчи. Ако двата работни ливчиња се совпаѓаат, играчот кој правилно го напишал потегот, но го извршил погрешно, мора да ја поправи својата позиција за да одговара на потегот наведен на работните листови.
  1. Во случај на дивергенција во двата работни листови, позицијата мора да се реконструира до точката каде што ќе се совпаднат двата работни листови и судијата соодветно ќе ги ресетира часовниците доколку е потребно.
  1. Играчот со оштетен вид ќе има право да користи асистент кој ќе изврши која било или сите од следниве обврски:
  1. Направете потег на секој играч на противничката табла;
  2. Најавете ги движењата на двајцата играчи;
  3. Снимете ги движењата на работниот лист на играчот со оштетен вид и започнете го часовникот на противникот (земајќи го предвид правилото 3.в);
  4. информирајте го играчот со оштетен вид, само на негово барање, бројот на направени движења и времето поминато од двајцата играчи;
  5. тврди победа ако паднал часовникот на противникот и информирај го судијата кога играчот што погодува ќе допре до некоја од неговите парчиња.
  6. Спроведете ги потребните процедури во случај на прекинување на поаѓањето.

  10. Доколку играчот со оштетен вид не користи асистент, играчот-визионер може да побара некого да преземе одговорност за исполнување на обврските споменати во точките 9.а и 9.б.

  Шаховски правила 960

  F1  Пред игра на Chess960, почетната позиција се поставува по случаен избор, предмет на одредени правила. После тоа, играта се игра на ист начин како и класичниот шах. Особено, парчињата и пионите имаат свои нормални потези, а целта на секој играч е да го провери кралот на противникот.

  Барања за почетна позиција

  Почетната позиција за Chess960 мора да следи одредени правила. Белите пиони мора да бидат поставени во вториот ред како во нормалниот шах. Сите преостанати бели парчиња се поставени по случаен избор на првиот ред, но со следниве ограничувања:

  1. Кралот е поставен некаде помеѓу двете кули и
  2. Епископите се сместени во куќи со спротивни бои, и
  3. Црните парчиња се поставени точно спроти белите парчиња.

  Почетната позиција може да се генерира пред заминување, или со компјутерска програма или со користење на податоци, валута или картички итн.

  Правила за рокада Chess960

  1. Chess960 дозволува секој играч да фрла еднаш по натпревар, во заеднички крал и движење на ридот во еден потег. Сепак, некои толкувања на класичната партија шах се неопходни за фрлање, бидејќи традиционалните правила претпоставуваат почетни позиции за кралот и противникот, кои често не се применливи за 960 шах.
  1. Како да се започне

  Во шах960, во зависност од положбата на кралот и потокот пред рокада, рокањето се прави со користење на една од четирите методи:

  1. Двоен рок-потег: потег со кралот проследен со потег со потопот.
  2. Роење со транспозиција: размена на позицијата на кралот со позицијата на потокот.
  3. Лизгање со еден потег на кралот: Направете само еден потег на кралот.
  4. Фрли еден потег со кула: Изведете само еден потег со кула.

  Препорака:

  1. Кога ќе се фрли на физичка табла со човечки противник, се препорачува кралот да се премести од површината на таблата близу до нејзината последна позиција, потокот ќе се пресели од почетната позиција до нејзината последна позиција и на крајот кралот ќе биде поставен. Вашата дестинација дома.
  2. После рокање, крајните позиции на поточето и кралот ќе бидат потполно исти како во класичниот шах.

  Појаснување

  Значи, по големиот рокад (познат како 0-0-0 и познат како кралица од кралицата во православен шах, кралот е во куќата c (c1 за бело и c8 за црно) и во куќата d (d1 за бело и d8 за црно) По роцкањето на плоштадот g

  (постигнат како 0-0 и познат како кралинг рокадинг во православен шах), кралот е на плоштадот g (g1 за бело и g8 за црно) и дебитантот ќе биде на f плоштадот (f1 за бело и f8 до црно).

  Забелешки:

  1. За да избегнете какви било грешки, препорачливо е да кажете „Јас ќе започнам“ пред да ја дадам понудата.

  2. На одредени почетни позиции, кралот или поточе (но не и двајцата) не се движат за време на рокање.

  3, во одредени почетни позиции, рокањето може да се направи предвреме како прв потег.

  1. Сите плоштади помеѓу почетните и завршните плоштади на кралот (вклучувајќи го и крајниот квадрат), и сите плоштади помеѓу почетните и завршните плоштади на потокот (вклучувајќи го и крајниот квадрат), мора да бидат празни, освен плоштадите за крал и прорек .
  1. На некои почетни позиции, некои плоштади, кои требаше да бидат празни во традиционалниот шах, може да бидат зафатени за време на рокади. На пример, по големото рокање, можно е, куќите a, босот се уште се окупирани, а по малото рокање е можно куќи и / ох да се окупирани.

  Упатства во случај на натпревар да се одложи

  1. Ако играта не заврши на крајот од пропишаното време за игра, судијата мора да утврди дека играчот има време за игра, да го „запечати“ следниот потег. Играчот мора да го напише својот потег на табелата во недвосмислена нотација, да ги стави своите табеларни пресметки и табелата на противникот во коверт, да го запечати и само после тоа да го запре часовникот, без да го започне часовникот на противникот.

  Сè додека часовникот не застане, играчот го задржува правото да го смени своето тајно движење. Ако, откако судијата бил известен дека следниот потег ќе биде тајната, играчот го прави потегот на таблата, тој мора да го запише на неговиот табеларен лист како негов таен потег.

  ДА Судијата ќе смета дека играчот кој има ред за игра, кој сака да ја прекине играта пред крајот на сесијата, го искористил преостанатото време да ја заврши сесијата.

  2. Во пликот мора да се наведе:

  1. имињата на играчите;
  2. позицијата непосредно пред претходниот таен потег и
  3. времињата што ги користат играчите и
  4. името на играчот кој го направил тајниот потег и
  5. бројот на тајната понуда и
  6. понудата за нерешен резултат, доколку предлогот бил даден пред прекинувањето на натпреварот, и
  7. датумот, времето и местото на рестартирањето на натпреварот.

  3. Арбитражата мора да ја потврди точноста на информациите содржани во пликот и е одговорен за зачувување на истите.

  4.Ако играчот предложи нерешено откако противникот го направи тајниот потег, предлогот останува валиден се додека играчот не го прифати или одбие, во согласност со член 9.1.

  5Пред рестартирање на играта, позицијата непосредно пред тајниот потег мора да биде поставена на таблата и, покрај тоа, на часовниците треба да биде означено времето што го користеле играчите кога играта била прекината.

  6.Ако пред рестартирањето на играта, играчите ремизираат со заеднички договор, или некој од играчите го извести судијата дека си заминува, играта е завршена. Пликото треба да се отвори само кога е присутен играчот што треба да одговори на тајниот потег.

  Освен во случаите споменати во членовите 5, 6.9 и 9.6, играта е изгубена за играчот чиј запис за тајно движење е

  1. е двосмислена или
  2. е лажна, таква што е невозможно да се утврди неговото вистинско значење, или
  3. Нелегално е.

  Ако при рестартирање на играта

  1. играчот да одговори на тајниот потег е присутен, пликот е отворен, тајниот потег се прави на таблата и го става часовникот.
  2. играчот што треба да одговори на тајниот потег не е присутен, неговиот часовник мора да биде вклучен. По пристигнувањето, играчот може да го запре часовникот и да го повика судијата. Пликот е отворен и тајниот потег се прави на таблата. Вашиот часовник тогаш започнува.
  3. Играчот што го направил тајниот потег не е присутен, неговиот противник има право да одговори на неговиот табеларен пресметка, да го запечати табелата со нов плик, да го запре часовникот и да го започне противникот, наместо да одговори на нормален начин . Во овој случај, новиот плик мора да се чува во притвор на судијата и да се отвори по пристигнувањето на противникот.

  7. Играчот мора да ја изгуби играта ако пристигне на табла со повеќе од еден час задоцнување за продолжување на одложената игра (освен ако правилата на натпреварот не наведат или судијата не одлучи поинаку)

  Меѓутоа, ако играчот кој го запечатил тајниот потег е покоен играч, играта завршува поинаку ако:

  1. отсутниот играч е победник поради фактот што неговиот таен потег го уби противникот, или
  2. отсутниот играч произведе нерешено затоа што неговиот потег го „удави“ противничкиот крал, или позиција како што е опишано во член 9.6 резултираше на таблата, или
  3. Играчот присутен на таблата ја изгубил играта во согласност со член 6.9.
  1. Ако пликот што го содржи тајното движење исчезна, играта мора да се рестартира од позицијата во времето на суспензија и со временските часови поставени како за време на одложувањето. Ако времето што го користеле играчите не може да се ресетира, часовниците мора да се прилагодат по дискреција на судијата. Играчот кој го запечатил тајниот потег го извршува потегот за кој се тврди дека е „тајната“ на таблата.
  1. Ако е невозможно да се постави позицијата, играта е откажана и мора да се игра нова игра.

  Ако, при рестартирање на играта, користеното време е погрешно означено на кој било од часовниците и ако некој од играчите го сигнализира пред да го направите првиот потег, грешката мора да се поправи. Доколку грешката не се забележи, играта мора да продолжи без корекција, освен ако судијата не сфати дека последиците ќе бидат многу сериозни.

  Времетраењето на секоја прекината сесија на играта ќе се контролира од судискиот часовник. Времето на започнување и крај мора да бидат објавени однапред.

  Повеќе игри

   

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации