Табла

Индекс()

  Табла: како да се игра чекор по чекор? 💡

  Да играте Табла на Интернет бесплатно, само   следете ги упатствата чекор по чекор:

  чекор 1  . Отворете го преферираниот прелистувач и одете на веб-страницата на играта Емулатор.он-лајн.

  чекор 2  . Веднаш штом ќе влезете на веб-страницата, играта веќе ќе се прикаже на екранот. Само кликнете на "Да играш"  и можете да започнете да играте, да изберете да играте против машината или  игра со пријател.

  3 чекор. Еве неколку корисни копчиња. Може "Додадете или отстранете звук", Притисни го копчето "игра„и започнете да играте, можете“Пауза„и“Рестартирајте го„во секое време.

  4 чекор.  Отстранете ги сите парчиња од таблата пред вашиот противник.

  5 чекор.   По завршувањето на играта, кликнете  "Рестарт"  да се започне одново.

  Значење на табла 🙂

  Табла на Табла

  Зборот Табла е името што се дава на игрите кои се состојат од а плоча од плочки со различни форми и бои, што бара да биде организирано во рамна површина, обично табла, па оттука и неговото име.

  Според правилата, кои се различни за секоја игра, може да учествуваат едно или повеќе лица. Додека некои игри бараат учесниците да користат стратешко или тактичко размислување, координација, рачна умешност, меморија, дедуктивна способност или други вештини, другите игри се едноставно чиста шанса, победа или загуба.

  По својата природа, игрите обично не вклучуваат физичка активност, иако некои ја вклучуваат масата и извршуваат активности надвор од неа. Игрите на табла обично се групираат во различни категории според неговите посебни карактеристики.

  Ова се неколку примери за нив.

  • Оние кои користете коцки: Тие се игри кои тие користат коцки или парчиња кои се еквивалентни на нив, како на пр Таули, Лудо, Паркови, Табла, Змии и скали меѓу другите.
  • Оние кои тие користат токени: Тие исто така се користат игри што користат токени како главен елемент. Примери за овој тип на игра се како домино или човеч.
  • Традиционални игри на табла: Ова се игри што се играат на табла, како што се семејните игри на ајерез (Западен шах, Ксиангки или Шоги „кинески шах“ или „јапонски шах“, јангџи или „корејски шах“ или Макрук, исто така наречен „тајландски шах“), дамаск, Кинески шах, Хнефафафл (германски семејни игри на табла), Манкала (семејни игри на табла и Сурта
  • Современи игри на таблаИако не прави јасно разлика помеѓу таканаречените „игри на табла“, овие игри се нарекуваат и на тој начин затоа што во огромното мнозинство случаи користи одлика за развој на своите игри. Всушност, бразилскиот свет назначува воени игри популарно изразот „воени игри“ е буквален превод.
  • Мултиплеер игри: Тие исто така можат да бидат прикачени во некои случаи повеќе од тројца играчи, но тие редовно играат две. Меѓу нив се и јтрадиционални игри со карти, или со француска или шпанска палуба; или игри со карти како Ханафуда, што е традиционално во Јапонија.

  Модерна и комерцијална варијанта на игри со карти, тие се колекционерски игри со карти како Магијата: Собирот или Ју-Ги-О!.

  Тие се создадени во средината на 1970-тите. Тие се игри во кои улогата на некој друг обично ги става играчите во специфични ситуации кои им овозможуваат да поминат тестови за да постигнат одредена цел што им се толкува.

  Всушност, Карактеристика на Табла е играта со улоги, а не употребата на маса. Dungeons & Dragons е жанр на табла наречена херојска фантазија, но наскоро излегува на пазарот, инспириран од појавата на други табла кои припаѓаат на многу други жанрови како што се вестерн, секс бак, научна фантастика, вселенска опера, готски хорор, хумор, шпионажа, пиратерија и сл.

  Историја на Табла

  коцки од табла

  Име Таблата потекнува од зборот гејм (од средновековен англиски), што значи игра.

  Игрите на семејството Табла беа една од првите игри што се појавија. Повеќето од нив вклучуваат тркалање на коцки или некој еквивалентен предмет како школки, семиња или чепкалки за заби.

  Ова семејство вклучува неколку истакнати игри, вклучувајќи ги Сенет (копија од играта е пронајдена во гробот на Тутанкамон), Nјут (корејска игра), Патоли (можеби омилената игра на Ацтеките), Пачиси (индиска национална игра, со повеќе варијанти) во Лудо и Чиспа) и „Играта на гуска“ (европска игра што стана популарна во XNUMX век).

  Може да се каже дека Таблата е резултат на многу трансформации и еволуции, како и многу други антички игри кои преживеале до денес. Неговото потекло може да биде поврзано со античките сумерски и египетски цивилизации. Панели не толку слични на современите се најдоа во гробниците во долината на Нил во Египет, како и во закопаните околини на Ур во Месопотамија.

  Пред 800 година, во Персија се појави игра наречена Нард. Сигурно Арапите веќе ја знаеле играта, како и другите игри, кога ја освоиле Персија во XNUMX век. Персијците, пак, ги научиле овие игри од хиндусите, кои можеби ги знаеле преку кинезите. Но, токму Арапите ги подигнаа овие игри на такво ниво на важност што ги напишаа првите книги за нив. Нардот и неговите варијанти се наоѓаат на многу места во Азија.

  Се чини дека играта Нард беше воведена во Европа од Арапите, и во мешавина со играта Табула резултираше во нова верзија. 30 парчиња беа користени на табла од 24 точки, движењето се дефинира со 2 коцки.

  За кратко време, новата игра стана популарна, натпреварувајќи се со шахот за првото место меѓу благородниците, место кое подоцна го зазедоа игрите со карти.

  Во XVII век се појави нова варијанта која, заедно со подобрувањата на компонентите, доведе до ревитализација на играта и нејзино ширење низ цела Европа. Тој стана познат во Англија како Табла, во Шкотска како Гамон, во Франција како Триктрак, во Германија како Паф, во Шпанија како Таблас Реалс и во Италија како Тавол Рил.

  Во периодот непосредно пред Втората светска војна имало коцкање треска. Една од причините беше иновацијата направена од Американец во 1925 година можност за двојно зголемување на вредноста на одиграните поени. Но, повторно, играта отиде во опаѓање.

  Во 1970-тите, неочекувано, повторно стана популарен, до тој степен што денес е лесно да се најде да се купат компоненти и прирачници. На Блискиот исток, Триктрак ја задржа својата популарност и многу се игра во Либан и соседните земји.

  Материјал за играње Табла 💡

  маса на табла

  За да играте Табла, потребни ви се 2 учесници, табла на Табла, 15 црни плочки, 15 бели плочки и две класични 6-страни коцки, со 24 триаголни куќи групирани од 6 до 6 и поделени на 4 дела.

  • Играчи - 2
  • Парчиња или камења - 15 црни, 15 бели
  • Табла - 24 испреплетени обоени куќи групирани од 6 до 6 и поделени на 4 дела
  • Цел: Елиминирајте ги сите плочки од таблата пред противникот.

  Правила за игра на табла📏

  игра на табла

  Еве еден брзо резиме од правилата за Табла:

  • Поставете го првиот играч со тркалање на коцките
  • Поместете делови врз основа на вредностите земени од податоците
  • Еднаквоста на податоците дозволува двојни потези
  • Не е дозволено да ги преместувате вашите парчиња во куќи со повеќе од две спротивставени парчиња
  • Ако целната куќа има само еден противнички дел, може да се фати
  • Почнете да извадете ги парчињата од таблата кога сите се во последниот квадрант

  Играта на табла е традиционална игра на табла, каде победник е оној кој ќе успее прво да ги отстрани сите свои парчиња од таблата.

  Но, ако треба да прочитате целосните правила, Ги оставаме подолу.

  Дефиниција за првиот играч

  Пред да започнете со движење на парчињата потребно е дефинирајте кој ќе биде играчот што треба да го игра.

  Да се ​​дефинира кој ја започнува играта на Табла, секој играч мора да преврти 1 умре. Кој ќе добие најголема вредност, ќе биде првиот што ќе игра. Во случај на изедначување, коцките се ослободуваат повторно додека не се дефинира првиот играч. Вториот мора да го направи првиот чекор, користејќи ја вредноста на коцките што би ги играле први.

  Пример: Играчот А тркала со диета и добива вредност 5; играчот Б превртува удар и ја добива вредноста 5 исто така; играчот А повторно врти умре и сега ја добива вредноста 4; играчот Б се тркала со диета и добива вредност 6; Играчот Б ќе биде првиот што ќе игра со вредностите на коцките 4 и 6 (вредностите на последните коцки што ги играат играчите А и Б).

  Подвижни делови

  По завршувањето на фазата на дефинирање кој го започнува натпреварот на Табла, секој играч, пак, мора превртете 2 коцки и поместете ги парчињата според вредностите на податоците.

  Секој играч секогаш поместете ги парчињата во една насока, едниот во насока на стрелките на часовникот, а другиот спротивно од стрелките на часовникот.

  Ако сегашниот играч не може да направи валидни потези со добиените вредности на коцките, вториот ќе го помине пресвртот.

  Целната куќа на фигурата никогаш не може да биде онаа што веќе има 2 или повеќе парчиња на противникот. Ако целната куќа има само 1 спротивставен дел, таа е фатена, ја напушта таблата и оди во „шипката“.

  Кога играчот има една или повеќе фатени парчиња, тој може да направи само потези за спасување, односно потези што ги вадат заробените парчиња од лентата и ги ставаат во куќа, секогаш почитувајќи го правилото дека целната куќа не може да содржи повеќе од 1 спротивставен дел.

  Ако играч ги истури истите вредности на своите 2 коцки, тој има право да направи 4 потези со вредностите на коцките, наместо вообичаените 2 потези.

  Отстранување парчиња од таблата

  Играчот може да започне да ги отстранува своите парчиња од таблата Табла кога сите се наоѓаат во долниот квадрант (исто така наречен внатрешен дел). За да извадите парче, играчот мора да ја преврти количината еднаква на бројот на квадратите што остануваат на коцките. Ако добиете поголема вредност отколку што ви треба за најоддалечените парчиња, треба да ги отстраните тие парчиња. Пример: Ако најдалечните парчиња бараат да се отстрани 4, а играчот земе 6, тој може да отстрани кое било од овие парчиња од таблата.

  Победник на натпреварот

  Победник во играта е играчот кој ги отстранува сите свои парчиња од таблата пред противникот.

  Совети за играње Табла🤓

  • Избегнувајте да оставате само едно парче во куќите
  • Ако треба да оставите парче на мира, обидете се да го чувате подалеку од парчето на противникот
  • Последната куќа на вашиот противник држете ја затворена
  • Окупирајте што е можно повеќе куќи

  Повеќе игри

  Остави одговор

  Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

  Горе

  Ако продолжите да ја користите оваа страница, прифаќате употреба на колачиња. Повеќе информации