Sudoku

Sudoku es un juego que m├«na puzzle xuya dike de jimare. Ramana mantiq├«-b├«rkar├« ├╗ ram├«na stratej├«k te┼čw├«q dike. Di destp├¬k├¬ de dibe ku pir dijwar xuya bike, l├¬ h├╗n ├¬ wiya bib├«nin bi prat├«kek pi├ž├╗k, her roj stratejiy├¬n rast dizanin,a ew ├¬ h├¬santir ├╗ ┼čah├«nettir be.

Indeksa()

    sudoku: gav bi gav ├žawa t├¬ l├«stin

    H├╗n ├¬ bib├«nin meydana mezin a ku hat├« parve kirin en ├žend meydan├¬n pi├ž├╗k, ├╗ ev meydan├¬n pi├ž├╗k di ├žar├žik├¬n nav├«n de t├¬ne kom kirin. Di hundur├¬ her meydana nav├«n├« de 9 meydan├¬n pi├ž├╗k hene.

    Armanca lîstikê ev e ku meydanan vala bi hejmaran dagire, da ku:

    • All lines (asumane) b├¬y├« ku carek din were dubare kirin, ji 1-├¬ heya 9-an hem├« hejmar hene.
    • Hem├╗ st├╗n (├žikan├«) b├¬y├« ku carek din were dubare kirin, ji 1-├¬ heya 9-an hem├« hejmar hene.
    • Hem├« meydan├¬n nav├«n b├¬y├« ku yek dubare bikin, ew ji 1 heya 9-an hem├« hejmar hene.

    Sudoku ├ži ye?

    Di Japon├« ya ba┼č de, nav├¬ ku em hem├« p├¬ dizanin ji h├¬sankirina b├¬jey├¬ p├¬ve ti┼čtek n├«ne "suji wa dokushin ni kagiru", polday├« "div├¬ hejmar hebin ser yekane"├╗ behsa serboriyek hejmar├« ya pir h├¬san bi tal├«mat├¬n pir sade dike ku armanca wan dagirtina hem├« qutiy├¬n vala bi r├¬zek r├¬za r├¬zkir├« ye. Ew hewcey├¬ mentiq ├╗ raman├¬ ye bo ├žareser├«.

    Dîroka Sudoku

    ├ž├«roka sudoku

     

    Tev├« ku su nav├¬ sudoku li Japonya ne hate afirandin, dah├¬nan├« bi b├«rhatnas├¬ sw├«sr├« ve t├¬te gir├¬dan Leonhard Euler. Di sedsala XVIII, ti┼čt├¬ ku w├« digot "afirand├žar├žik├¬n lat├«n├«", l├«stikek ku t├¬ de reqem div├¬ ten├¬ di her r├¬z├¬ de ├╗ di her st├╗n├¬ de ten├¬ carek xuya bike. 9 r├¬z ├╗ 9 st├╗n dema ku populer b├╗ li DY dest bi we┼čan├¬ kir. Di 1970 de.

    Ew li wir b├╗ 1984, gava japon├« Maki Kaji bi l├«stik├¬ re hevd├«tin kir. Pi┼čt├« vegera welat├¬ xwe, kaji mejoran l├«stik (W├« da jimarey├¬n ni┼čan, y├¬n ku ber├¬ di sindoq├¬ de xuya dibin, ├╗ zehmetiy├¬n cih├¬reng ├¬n cih├¬reng ├ž├¬dikir, ew imad dikir ├╗ ew di nav hemwelatiy├¬n xwe de vediguh├¬zand: ├«ro li Japonya b├¬tir├« 600,000 kovar di Sudoku de pispor in.

    Li Rojava, qumar di 2005 de d├«n b├╗. Gava yekem di 1997-an de, gava Zelandaya N├╗ hate av├¬tin Wayne Gould serdana Japonya kir, li ser Sudoku f├¬r b├╗ ├╗ p├¬┼č ket bernamey├¬ ya komputer├¬ ji bo l├«stik├¬, di 2004-an de derket. 8 meh ber├¬, afirandin├¬n w├« y├¬n l├«stik├¬ dest bi we┼čana rojane kirin ji Rojnameya Times, di demek kurt de li seranser├¬ c├«han├¬ p├¬┼čbaz├« peyda kir.

    Cûreyên Sudoku

    celebên sûdokû

    Ji bil├« ya kevne┼čop├« celeb├¬n sudoku:

    • Diagonal: l├«stin, div├¬ h├╗n eyn├« r├¬gez├¬n s├╗dok├╗ya kevne┼čop├« bi┼čop├«nin, ango, hem├« meydanan bi karan├«na hejmaran ji 1-an heya 9-an, b├¬y├« dubarekirina di xet├¬n asay├« ├╗ vertical de temam bikin. Aliy├¬ her├« berbi├žav ├¬ v├¬ puzzle sudoku ev e ku, ji bil├« gir├¬dana r├¬zik├¬n vertical ├╗ horizontal, div├¬ h├╗n du diagonal├¬n navend├« ├ž├¬bikin X, bi hejmar├¬n ji 1 heya 9 ├╗ ew xwe dubare nakin.
    • Nerast: eyn├« qaydey├¬n w├¬ y├¬n klas├«k hene, ji xeyn├« ku meydan b├¬ser├╗ber in.
    • Kakuro: L├«stina kakuro ne pir dijwar e, her ├žend ji s├╗dok├╗y├¬ aloztir j├« were hesibandin. Armanc ev e ku hejmar├¬n ji 1-├¬ heya 9-├¬ bi c├«h bikin ku ew di r├¬za r├¬z├¬ de ├╗ di r├¬za st├╗n├¬ de dubare nebin, hewce be ku jimara hejmaran (bi awak├« an vert├«k├«) bi xala t├¬kildar re wekhev be .
    • Mirdar: ew t├¬keliya Sudoku ├╗ Kakuro ye. Ji ber v├¬ yek├¬, dever├¬n veqetand├« hene ku nabe ku hejmar├¬n dubare werin dubare kirin ├╗ ku bi m├«qdara wan div├¬ nirxa n├«┼čankir├« bide.
    • Megasudoku: div├¬ h├╗n bikin ku reqem├¬n 1-an 12-├¬ di her r├¬z, st├╗n ├╗ ├žargo┼če de ten├¬ carek xuya bibe. M├«na ya kevne┼čop├« l├¬ bi s├¬ hejmar├¬n din.
    • Minisudoku: Ew ji ya kevne┼čop├« cudatir e ku ji jimareyek pi├ž├╗ktir ├žargo┼če p├¬k t├¬.
    • Multisudoku: Ew ji ├žend puzzle├¬n sudoku ku bi hev re yek ├ž├¬dikin p├¬k t├¬.

    Seri┼čtey├¬n ji bo ├žareserkirina Sudoku

    sudoku giff

    Yekem├«n ti┼čt├¬ ku ji bo destp├¬kirina ├žareserkirina Sudoku ye formatek r├¬beriy├¬ hilbij├¬rin (r├¬z, st├╗n an ├žar┼če). Heke h├╗n ten├¬ yek├¬ hilbij├¬rin ├╗ hewl nedin ku her ti┼čt├« bi carek├¬ bikin, tu dikar├« biqed├«ne ├╗ her ti┼čt├« tevlihev bike, ├ži te ew ├¬ di l├«stik├¬ de pir dir├¬jtir bibe.

    Bib├¬jin, m├«nak├«, we hilbijart ku h├╗n bi r├¬zikan dest bi ├žareseriy├¬ bikin. W├¬ hing├¬ h├╗n ├¬ r├¬za yekem a horizontal anal├«z bikin ├╗ bib├«nin ka k├«jan hejmar ber├¬ li ser in ├╗ k├«jan winda ne. Qad├¬n vala bi jimar├¬n wenda dagirin, bala xwe didin hejmar├¬n di st├╗n├¬ de da ku ew xwe dubare neke.

    Pi┼čt├« ├žareserkirina r├¬za yekem, bi├žin r├¬za duyem├«n ├╗ p├¬vajoy├¬ dubare bikin. Bib├«nin ka k├«jan hejmar├¬n we y├¬n ber├¬ hene ├╗ k├«jan ji wenda ne ku h├╗n dest bi dagirtin├¬ bikin. Heke di r├¬za duyem├«n de hejmara we tune 1, bi├žin meydana yekem a vala ├╗ 1. biniv├«sin. Pi┼čtre li st├╗na w├¬ meydan├¬ binih├¬rin. Ger hejmara 1-├¬ di w├¬ st├╗n├¬ de jixwe hebe, w├¬ rakin ├╗ 1-├¬ li ├žar├žeyek din biniv├«sin. B├«nin b├«ra xwe ku kontrol bikin her tim heke h├╗n hejmarek ku ber├¬ li meydan├¬ ye dubare nekin.

    V├¬ r├«tm├¬ heya dawiy├¬ bi┼čop├«nin, ├╗ h├╗n dikarin ava bikin tu Sudoku. Di dawiy├¬ de, d├«tina w├¬ zehmetir dibe cih ku b├¬ dubare kirin li hejmaran t├¬, l├¬ her ti┼čt ten├¬ hewl dide ku hejmar├¬n c├«h├¬ biguher├«ne da ku ew h├¬santir bibe.

     

    Sudoku: stratejî

    Li vir ├žend hene p├¬┼čniyar ├╗ stratejiy├¬n h├¬san ├¬n ku al├«kar├«H├╗n ├¬ l├«stikek Sudoku ├žareser bikin.

    Bi Markan

    Markan bikar t├«nin, h├╗n dikarin van seri┼čtey├¬n pir h├¬san (├╗ heta e┼čkere) j├« bikar b├«nin:

    Yekjimar

     

    Di her k├¬liy├¬ de, ji n├¬z ve li l├«stik├¬ tema┼če hucrey├¬n ku di markan de ten├¬ yek hejmar heye. Ev diyar dike ku ji bo w├¬ ┼čaney├¬ ten├¬ yek ihtimal heye.

    Ten├¬ jimara ve┼čart├«

    Pir caran ji n├¬z ve m├¬ze dikin, h├╗n dikarin "ten├¬ jimara ve┼čart├«". Ev hejmar ten├¬ di markan de xuya nake. Ew di r├¬z├¬, st├╗n├¬ an tora 3x3 de ten├¬ namzet├¬ gengaz e, ew ten├¬ di n├«veka hejmar├¬n din de xuya dike. W├¬ney├¬ li rex├¬ binih├¬rin:

    Di v├¬ w├¬ney├¬ de, h├╗n dikarin bib├«nin ku hejmar├¬n 1 ├╗ 8 ten├¬ yek car├« di tevn├¬n 3x3-an ├¬n wan re xuya dikin. Ev diyar dike ku div├¬ ew bi ne├žar├« li wan meqaman werin bic├«h kirin.

    s├╗da sudoku 2

    Zewaca yekta

    1. Ger di her dem├¬ de h├╗n bib├«nin mismo cotek hejmaran ten├¬ di n├«┼čan├¬n komek├¬ de (r├¬z, st├╗n an tevn), ev t├¬ v├¬ watey├¬ ku p├¬div├« ye ku ev cot p├¬div├« be di van her du ┼čaneyan de. W├¬ney├¬ j├¬r├«n bib├«nin:

    Sûdoku wêne 4

    2. Di v├¬ w├¬ney├¬ de em dib├«nin ku hejmar├¬n 1 ├╗ 3 di du ┼čaneyan de bi tena ser├¬ xwe xuya dikin, lewma div├¬ ew di wan ┼čaneyan de werin bikar an├«n. Em ten├¬ nizanin di her ┼čaney├¬ de k├«jan hejmar di├že. L├¬bel├¬, em dizanin ku hejmar├¬n 1 ├╗ 3 nakin dikane di hucrey├¬n din ├¬n vala de xuya dikin. Ji ber v├¬ yek├¬, di her yek├¬ de ten├¬ ┼čansek me heye.

    Sûdoku wêne 4

    Labels tune

    Ji bo kesên ku naxwazin marqeyan bikar bînin, em ê stratejiyek pir hêsan û pir bikêrhatî vebêjin.

    Xêzan derbas kirin

    Tekn├«ka xet├¬n xa├žkir├« gengaz e yekem ti┼čt├¬ ku mirov f├¬r dibe dema ku ew Sudoku dil├«zin. L├«stikvan bi kirin├¬ f├¬r dibin, ji ber ku ew sade ├╗ bingeh├«n e.

    Di w├¬ de, p├¬div├« ye ku l├«stikvan hejmarek hilbij├¬re (bi gelemper├« ya ku her├« z├¬de di l├«stik├¬ de heye) ├╗ li ser xet ├╗ st├╗n├¬n ku ew hejmar heye xet├¬n xeyal├« biki┼č├«ne.

    Di nim├╗neya j├¬r├«n de, em hejmar 9. hildibij├¬rin. Em hem├« dever├¬n ku ew l├¬ ye dib├«nin ├╗ em x├¬z├¬n xeyal├« li ser x├¬z ├╗ st├╗nan diki┼č├«nin da ku diyar bikin ku hejmara 9 li wan deran nay├¬ dan├«n. Dema ku ev hate kirin, em ├žeper├¬n bela┼č bi kesk n├«┼čan dikin.

    s├╗da sudoku 5

    T├¬b├«n├« : Gir├«ng e ku were girtin hesab ku hin ┼čaney├¬n vala, her ├žend ji h├¬la r├¬zik├¬n xeyal├« ve nehatin rakirin j├«, l├¬ nehatin n├«┼čankirin dema bela┼č ji ber ku di heman ┼čebekeya 9x3 de hejmara wan 3 heye.

    Bi anal├«zkirina mewz├¬n serbest, em dikarin bib├«nin ku di tora 3x3-ya navend├« de ji bo hejmara 9-an ten├¬ yek poz├«syonek azad heye, ji ber v├¬ yek├¬ em dikarin w├¬ di w├¬ rew┼č├¬ de bi c├« bikin.

    Gava ku ev hate kirin, em pêvajoya xêzên xeyalî ji bo jimara ku me tenê daniye dubare dikin. Encamê kontrol bikin:

    s├╗da sudoku 6

    Dîsa divê em di lêgerîna tevgerek nû de helwestên azad analîz bikin. Wekî ku em dibînin, di tora navendî ya jêrîn de tenê yek pozîsyonek azad heye. Wê hingê em dikarin jimara 9 deynin û prosedura jorîn dubare bikin.

    s├╗da sudoku 7

    V├¬ car├¬ li quncik├¬ ├žep├¬ y├¬ j├¬r├«n poz├«syonek yekane ya serbixwe xuya b├╗, ji ber v├¬ yek├¬ me 9-a xist w├¬ rew┼č├¬ ├╗ bi stratejiy├¬ berdewam kir.

    s├╗da sudoku 8

    Naha em dikarin bib├«nin ku ji bo hejmara 9-an ├žar helwest├¬n me y├¬n serbest hene, ku yek ji wan di tora 3x3-an de ew yekta ne. Ji ber v├¬ yek├¬, em nizanin 9 bi c├«h bikin ku XNUMX v├¬ stratejiy├¬ ten├¬ bikar t├«nin.

    Awayek gengaz ev e hejmarek n├╗ hilbij├¬rin ├╗ v├¬ stratejiya ku ten├¬ hat├« ravekirin dubare bikin. H├╗n ├¬ dibe ku bikaribin piraniya ┼čaneyan ten├¬ v├¬ stratejiy├¬ bikar b├«nin dagirin.

    Naha ku hin stratejiy├¬n we hene, k├¬f bikin ├╗ bi l├«stika Sudoku.­čÖé m├¬jiy├¬ xwe bikar b├«nin

    Rêzikên Sudoku

    Armanca lîstikê

    Sudoku lîstikek e ku hin dem û ramanê hewce dike, lê gava ku hûn rêzikan bizanibin, ew ê bi maqûl lîstikek hêsan bibe.

    Sudoku bi gelemper├« ji maseyek 9x9 p├¬k t├¬, ku ji p├¬k t├¬ 9 ┼čebekey├¬n, ku hene 9 heb bi r├¬z├¬.

    Ramana sereke ya lîstikê ew e ku lîstikvan divê hûn tabelayê bi jimarên ji 1 heya 9 dagirin, bêyî ku li ser heman xetê an tevnê dubare hejmar hebin.

    Heke h├╗n van qa├«dey├¬n han├¬ bi┼čop├«nin ├╗ bir├¬ve bibin ku mas├¬ dagirin, w├¬ hing├¬ l├«stik bi ser dikeve!

    Stratejiya lîstikê

    Masey├¬n Sudoku ji bo ├žareseriyek yekb├╗y├« hatine s├¬wirandin As wek├« wiya, normal e ku em cara yekem rast neb├«nin.

    Ji ber vê sedemê jî, pir lîstikvan tercîh dikin binivîse hejmaran bi qelemê da ku heke wan xeletiyek kiribe werin jêbirin.

    Reservations

    P├¬┼čniyarek din a ku bifikirin ev e karan├«na marqey├¬n bazirgan├«. Mebest ji marqeyan, mebesta me ye di nav her hucrey├¬ de ├«mkan├¬n cih├¬reng diniv├«sin. Ango, heke xaneyek dikare hejmar 3 ├╗ 9 hebe, ya ├«deal ev e ku (di mezinahiya pi├ž├╗k de) her du hejmaran n├«┼čan bike ├╗ maseya may├« ├žareser bike, heya ku jimara ku bi w├¬ xaney├¬ re t├¬kildar dibe bigih├«je.

    Di hin guhertoy├¬n Sudoku de, ev n├«┼čan├¬n pi├ž├╗k jixwe ji bo ├žareserkirina wan h├¬santir di nav masey├¬ de cih digirin. Di van guhertoy├¬n ku ber├¬ marqeyan t├¬ de hene, hin hene xemg├«n ku d├¬ al├«kariya we bike ku h├╗n puzzle ├žareser bikin:

    Yekjimar

    Keng├¬ ku di nav maseyek Sudoku de (bi n├«┼čanan) h├╗n hejmarek ten├¬ di yek ┼čaney├¬ de dib├«nin, ev a ├«┼čaret dikin ku ji bo heman ┼čaney├¬ ten├¬ yek ihtimal heye, ango, div├¬ h├╗n w├¬ hejmar├¬ tavil├¬ di hucrey├¬ de vej├«nin.

    Ten├¬ jimara ve┼čart├«

    Sudoku carinan dikare bibe l├«stikek tevlihev, l├¬ h├«ley├¬n pi├ž├╗k hene ku al├«kariya me bikin ku em l├«stik├¬ f├¬r bibin. M├«nak├«, li l├«stik Li ku der├¬ mar hene, carinan em bi nav├¬ "ten├¬ jimara ve┼čart├«".

    Ev hejmar ten├¬ di ┼čaney├¬ de xuya nake (digel hejmar├¬n din j├«), l├¬ ew ten├¬ namzetek gengaz a di r├¬z├¬ de, st├╗n├¬, an tora 3x3 de ye.

    Ango, dema ku di tora 3x3 de, wek nim├╗ne, hejmar 3 xuya dike ├╗ li hucreya din a w├¬ tevn├¬ xuya nake, w├¬ hing├¬ ew n├«┼čane ye ku hejmara 3 a├«d├« heman ┼čaney├¬ ye.

    Zewaca yekta

    Madem ku h├╗n cotek yekjimar hejmar ten├¬ di n├«┼čan├¬n ┼čebekeya 3x3-├¬ de dib├«nin, w├¬ hing├¬ t├¬ v├¬ watey├¬ ku ev cot p├¬div├« ye div├¬ di van her du ┼čaneyan de hebe, Pirsa ku di vir de derdikeve p├¬┼č ev e ku k├«jan d├¬ di her yek├¬ de be.

    Label tune

    Heke guhertoya weya Sudoku bi markan nayê an heke hûn nexwazin markan bikar bînin, stratejiyek din a pir hêsan heye ku ji we re bibe alîkar ku hûn li vê lîstikê xwedî derkevin.

    Xêzan derbas kirin

    Tekn├«ka xet├¬n xa├žkir├«, ji ber sadeb├╗na mezin a karan├«n├¬, pir t├¬ bikar an├«n. Di p├¬k t├¬ jimara ku bi gelemper├« di tevah├« masey├¬ de xuya dike hilbij├¬rin ├╗ x├¬z bikin (bi p├¬n├╗s├¬ da ku ney├¬ tevlihev kirin) r├¬zik├¬n di r├¬z ├╗ st├╗n├¬n ku heman hejmar bi wan re t├¬kildar e.

    Pi┼čt├« ku me hem├« xet x├¬z kirin, em derbas├« qonaxa n├«┼čankirina ┼čaney├¬n ku di wan heman r├¬zan de ne hatine p├¬├žandin dibin. D├╗v re, ew t├¬te anal├«z kirin ku k├«jan 3x3 ┼čebekey├¬n ne xwedan hejmara 9 in ├╗ k├«jan j├« hene space (ne x├¬zkir├«) ku w├¬ bi c├«h bike.

    Pi┼čt├« ku ev kirin, hejmarek din hilbij├¬rin ├╗ heman stratejiy├¬ dubare bikin, heya ku hem├« ┼čane tij├« nebin. Di dawiy├¬ de, h├╗n hewce ne ku ven├¬rin ka li ser heman xet├¬ an tevn├¬ hejmar├¬n dubare hene. Heke hejmar├¬n dubare tune bin, w├¬ hing├¬ l├«stik bi ser dikeve.

    Dem û zehmetiyê lîstin

    Ji bo her puzzle Sudoku demek herî zêde tune, û her lîstikvan heya ku bixwazin dikarin lîstikê kêf bikin.

    L├«stikek Sudoku ew dikare di navbera 5 ├╗ 45 h├╗rdeman de biguhere, l├¬ her ti┼čt bi ezm├╗na l├«stikvan ├╗ asta dijwariya l├«stik├¬ ve gir├¬day├« ye. Bi h├¬san├«, l├«stik ├žiqas dijwartir, aqil b├¬tir hewce dike, ji ber v├¬ yek├¬ l├«stik d├¬ dir├¬jtir bibe.

    Ji bo zehmetiy├¬, ew bi gelemper├« di sernav├¬ malper an kovar├¬ de e┼čkere ye. Ji bo destp├¬kan l├«stik├¬n h├¬san ├╗ ji bo l├«stikvan├¬n bi ezm├╗n j├« pir dijwar hene. Ji bo pisporan, ast├¬n her├« dijwar dikarin bi rast├« dijwar bin, ji ber ku ast dest p├¬ dikin ku pir simetr├«k xuya bikin, ku t├¬ de hejmar xuya dibin. Ji ber v├¬ yek├¬, ji bil├« ramana bingeh├«n, ji we re stratejiyek diyar j├« hewce dike.

    So v├« reng├« gotar bi daw├« dibe. P├«rozbah├«! Naha h├╗n dizanin ka meriv ├žawa dikare Sudoku bil├«ze, an j├« qe nebe h├╗n bi zan├«na t├¬ra ├žareserkirina van puzzles hene!

    Lîstikên bêtir

    Bersivê berdin

    Navn├«┼čana e-peyam├¬ ne, d├¬ b├¬ we┼čandin. qad├¬n p├¬wist in bi n├«┼čankirin *

    Up

    Heke hûn vê malperê bikar bînin hûn karanîna cookies qebûl dikin. Agahdariya bêtir